Zuzana Peštová: Na meteorologii mě baví hlavně rozmanitost

Zuzana Peštová: Na meteorologii mě baví hlavně rozmanitost

Fakulta / video

Zuzana Peštová vystudovala na Matfyzu meteorologii a klimatologii. Už během studia začala pracovat ve firmě Meteopress, kde působí dodnes. Vedle tvorby meteorologických předpovědí má nyní na starost také projekt, jehož cílem je vybudovat v Evropě velkou síť meteorologických radarů.

Společnost Meteopress je provozovatelem druhé největší sítě meteorologických radarů v Evropě. Pod její správu v současnosti patří tři desítky zařízení v pěti evropských zemích. Radary také pražská firma sama úspěšně vyvíjí.

„Aktuálně provozujeme radary v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a v Chorvatsku. Cílem je pokrýt celé Česko a pokračovat v expanzi na Balkán,“ říká Zuzana Peštová, absolventka Matfyzu, meteoroložka a v současnosti také projektová manažerka.

Na Balkánském poloostrově v některých místech radary dosud zcela chybí, tamní obyvatelstvo tak nemá přístup k důležitým informacím, například zda se na jejich oblast žene silná bouřka nebo jak dlouho potrvá aktuální dešťová přeháňka.

Úkolem Zuzany Peštové v rámci projektu je hledat vhodné lokace pro nové radary a plánovat jejich konkrétní rozmístění. Vedle projektové práce se ale v Meteopressu věnuje také přípravě klasických meteorologických předpovědí. „Baví mě ta rozmanitost. Jeden den můžu klidně strávit celý v kanceláři a vydávat předpovědi nebo psát články na náš web a hned nato druhý den vyjíždíme do terénu na inspekci potenciální radarové lokace,“ nastiňuje Zuzana Peštová.

Jaké příležitosti nabízí firma Meteopress studentům a absolventům Matfyzu? Pusťte si video.

Firma Meteopress byla založena v roce 1992. Přestože má téměř 29letou historii, stále si udržuje ducha mladé firmy: „Riskujeme a bavíme se. Když se něco nepovede, snažíme se z toho poučit.“ Ve svých počátcích Meteopress zejména dodával meteorologická data médiím a energetickým společnostem. V současnosti se zaměřuje na vydávání výstrah, vývoj radarů a budování evropské radarové sítě. Do svých projektů implementuje nejnovější technologie, jako jsou neuronové sítě a umělá inteligence. Uplatnění zde tedy najdou nejen fyzici, ale také informatici. Pro bližší informace o možnostech spolupráce mohou studenti Matfyzu kontaktovat přímo Zuzanu Peštovou na adrese zuzana.pestova@meteopress.cz.


Mohlo by vás také zajímat:

Jakub Skalický: Ve startupu si musíte všechno dělat sami a to je vlastně skvělé
Pavol Gál: Matfyz mě naučil dívat se na problémy z různých perspektiv
Štěpán Šubík: Kvalitní předpověď je pro energetiku nezbytná
Petr Jaroschy: Pracuji na aplikaci, která odhalí podezřelé transakce
Ondřej Papík: Analyzujeme data pro soudní znalce, policii i světové vlády
Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené
Daniel Krýcha: Správný trader je hodně všestranná osobnost
Marek Šešulka: Aktuár není jenom matematik, musí umět daleko víc
Lukáš Beran: Mám rád věci dotažené do konce
Vývojář z MEWS: Baví mě předávat znalosti