Štěpán Šubík: Kvalitní předpověď je pro energetiku nezbytná

Štěpán Šubík: Kvalitní předpověď je pro energetiku nezbytná

Fyzika / video

Ĺ tÄ›pán Ĺ ubĂ­k vystudoval na Matfyzu meteorologii a klimatologii. Jeho další kroky po škole však pĹ™ekvapivÄ› nevedly do žádnĂ© vĂ˝zkumnĂ© instituce, ani meteorologickĂ© spoleÄŤnosti. NamĂ­sto toho nastoupil do firmy ÄŚEZ, kde se vÄ›nuje analĂ˝zám trhu s energiemi.

Ăškolem Ĺ tÄ›pána Ĺ ubĂ­ka je pĹ™edpovĂ­dat ceny energiĂ­ v západnĂ­ EvropÄ›, kde velká část elektĹ™iny uĹľ pocházĂ­ z obnovitelnĂ˝ch zdrojĹŻ. „Jde o vÄ›trnĂ© a solárnĂ­ elektrárny, ke kterĂ˝m potĹ™ebujeme znát co nejlepší pĹ™edpověď poÄŤasĂ­, zvláštÄ› pĹ™edpovÄ›di tĂ˝kajĂ­cĂ­ se vÄ›tru, teploty a sluneÄŤnĂ­ho svitu,“ říká Ĺ tÄ›pán Ĺ ubĂ­k. PĹ™i práci využívá klasickĂ© meteorologickĂ© modely. S jejich pomocĂ­ urÄŤuje, kolik se vyrobĂ­ elektĹ™iny a takĂ© jaká bude zhruba spotĹ™eba. Jeho Ăşdaje pak využívajĂ­ obchodnĂ­ci ÄŚEZu.

Jak sám říká, na Matfyzu se nauÄŤil pĹ™edevším dobĹ™e pracovat s daty a vytvářet kvalitnĂ­ analĂ˝zy. Za svĂ© hlavnĂ­ devĂ­zy povaĹľuje takĂ© zaměřenĂ­. OdbornĂ­kĹŻ na meteorologii a klimatologii je totiĹľ nejen v energetice málo.

Co Ĺ tÄ›pána Ĺ ubĂ­ka pĹ™ivedlo do ÄŚEZu a jakĂ© pĹ™edpoklady by mÄ›l mĂ­t uchazeÄŤ o podobnou pozici? I to se dozvĂ­te ve videu.

Skupina ÄŚEZ patří mezi strategickĂ© partnery fakulty. StudentĹŻm MFF UK nabĂ­zĂ­ moĹľnost spolupráce na závÄ›reÄŤnĂ˝ch pracĂ­ch i pracovnĂ­ uplatnÄ›nĂ­. AktuálnĂ­ volnĂ© pracovnĂ­ pozice najdou zájemci na webu https://kdejinde.jobs.cz/. TĂ©mata bakalářskĂ˝ch a diplomovĂ˝ch pracĂ­ i moĹľnosti další spolupráce je moĹľnĂ© konzultovat s pracovnĂ­ky Katedry fyziky atmosfĂ©ry MFF UK.


Mohlo by vás také zajímat:

Petr Jaroschy: Pracuji na aplikaci, která odhalí podezřelé transakce
OndĹ™ej PapĂ­k: Analyzujeme data pro soudnĂ­ znalce, policii i svÄ›tovĂ© vlády
Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené
Daniel Krýcha: Správný trader je hodně všestranná osobnost
Marek Šešulka: Aktuár není jenom matematik, musí umět daleko víc
Lukáš Beran: Mám rád věci dotažené do konce
VĂ˝vojář z MEWS: BavĂ­ mÄ› pĹ™edávat znalosti