Jakub Skalický: Ve startupu si musíte všechno dělat sami a to je vlastně skvělé

Jakub Skalický: Ve startupu si musíte všechno dělat sami a to je vlastně skvělé

Informatika / video

Říká, že chtěl na nejlepší školu v oboru, a proto si vybral Matfyz. Jakub Skalický vystudoval na fakultě bakalářský obor programování. Po škole působil v několika firmách, až před pár lety zakotvil jako Backend Code Master u pražského startupu Dateio.

„Velký přínos Matfyzu je ten, že naučí člověka řešit složité problémy. Když se pak s nějakým problémem setká v praxi, ví, že je to většinou něco mnohem jednoduššího, než co řešil na škole,“ říká Jakub Skalický. „Matfyz mi vzal spoustu klidných nocí a večerů s kamarády u piva, ale řekl bych, že to byla dobrá investice,“ dodává s úsměvem vystudovaný programátor.

Poznatky získané během studia nyní uplatňuje v praxi ve firmě Dateio. Ta u nás patří mezi průkopníky tzv. card-linked marketingu. Doménou pražského startupu, který vznikl v roce 2013, je analýza transakčních dat z platebních karet a jejich využití pro marketingové účely. „Umožňujeme bankám kategorizovat data, dělat nad nimi analýzy a to zobrazovat v internetovém bankovnictví. K tomu poskytujeme e-commerce nadstavbu, která umožňuje bankám poskytovat slevy svým klientům,“ přibližuje Skalický, který ve firmě zastává pozici team leadera a seniorního vývojáře.

Díky tomu, že pracuje pro startup, může si „osahat“ řadu technologií, ke kterým by ve velké firmě pravděpodobně přístup neměl. „Ve velké firmě si jako Java vývojář kolikrát ani nesáhnete na databázi, nedostanete se k hardwaru. Naproti tomu u startupu si člověk všechno dělá sám, a tím pádem ví, jak to funguje.“

Když zrovna neprogramuje, kompenzuje čas strávený u modré obrazovky cestováním a sportem. Mezi jeho koníčky patří třeba sportovní lezení nebo kiteboarding. Pokud se chcete o Jakubu Skalickém a jeho práci pro Dateio dozvědět víc, pusťte si video.

Dateio patří mezi největší card-linked marketingové platformy ve střední Evropě. Firma v současnosti spolupracuje s dvěma desítkami bank a nespočtem obchodních partnerů. Brzy jí čeká také expanze do Rakouska, Maďarska a Chorvatska. Ve společnosti najdou uplatnění zejména vývojáři a analytici. Šanci mají také studenti, kteří se rádi učí nové věci, mají vlastní názor a současně jsou připraveni přijmout radu od zkušenějších kolegů.


Mohlo by vás také zajímat:

Pavol Gál: Matfyz mě naučil dívat se na problémy z různých perspektiv
Štěpán Šubík: Kvalitní předpověď je pro energetiku nezbytná
Petr Jaroschy: Pracuji na aplikaci, která odhalí podezřelé transakce
Ondřej Papík: Analyzujeme data pro soudní znalce, policii i světové vlády
Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené
Daniel Krýcha: Správný trader je hodně všestranná osobnost
Marek Šešulka: Aktuár není jenom matematik, musí umět daleko víc
Lukáš Beran: Mám rád věci dotažené do konce
Vývojář z MEWS: Baví mě předávat znalosti