Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené

Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené

Informatika / video / pozvánka

Softwarová inženýrka Marie Píchová se deset zabývala technologiemi okolo mýtných bran. Před dvěma lety ji však do svého týmu získala firma Microsoft. „Učím se spoustu nových věcí, to už jsem dlouho nezažila,“ říká o své práci absolventka Matfyzu a nová fakultní mentorka.

Na práci u Microsoftu si nejvíc cení toho, že se může věnovat různým tématům. Těmi jsou v současnosti pro Máňu, jak si sama ráda říká, internetový protokol HTTP a computer networking.

Projít výběrovým řízením prý pro ni jako matfyzačku nebyl velký problém. V týmu, kde pracuje, je aktuálně osm žen. „Microsoft se snaží aktivně nabírat různé minoritní skupiny v technických vědách a budovat co nejvíc diverzní týmy,“ říká ve videu. Vývoj softwaru ovšem není to jediné, čemu se Marie Píchová věnuje.

Před šesti lety dokončila magisterské studium informatiky na MFF UK a nyní na fakultě působí jako mentorka. Mladším kolegům bude předávat zkušenosti a pomáhat jim zvolit správný směr na cestě k budoucí kariéře. „Zajímají mě technické věci jako C# nebo .NET, s tím bych studentům mohla pomoci. Poradím také, jak dotáhnout diplomku nebo jak se zorientovat na trhu práce,“ nastiňuje možná témata mentoringu Marie Píchová.

Mentoringový program nabízí studentům MFF UK jedinečnou příležitost, jak již v průběhu studia nahlédnout do praxe a získat cenné kontakty. Takzvaným menteem se může stát student kteréhokoli ročníku studia. Mentoring představuje dobrovolnou formu trávení volného času, která může být přínosná pro obě strany. Základem je však vlastní iniciativa a aktivita menteeho.

Víc informací o mentoringovém programu můžete získat na setkání s Marií Píchovou a Karolinou Šolcovou z Kariérního poradenského centra (KPC), které proběhne online 7. dubna a 14. dubna (v aj) od 14 hod. Registrace a další informace jsou k dispozici na webu KPC.

Firma Microsoft již dva roky patří do skupiny partnerů Matfyzu. Ve spolupráci s fakultou se podílí na pořádání tech talků, workshopů a specializovaných seminářů. Studentům také nabízí témata bakalářských a diplomových prací. Více informací ohledně možných témat závěrečných prací poskytne dr. Pavel Ježek z Katedry distribuovaných a spolehlivých systémů.


Mohlo by vás také zajímat:

Daniel Krýcha: Správný trader je hodně všestranná osobnost
Marek Šešulka: Aktuár není jenom matematik, musí umět daleko víc
Lukáš Beran: Mám rád věci dotažené do konce
Vývojář z MEWS: Baví mě předávat znalosti