Slalomky, obřačky, nebo prkno?

Slalomky, obřačky, nebo prkno?

Fakulta / fotogalerie

Zima je v plném proudu a brzy se naplno rozjedou i zimní kurzy Katedry tělesné výchovy (KTV) MFF UK. Než vyrazíte na hory, přečtěte si, s jakým vybavením můžete brázdit svah.

Ze zimních kurzů KTV MFF UK (foto: KTV)
Ze zimních kurzů KTV MFF UK (foto: KTV)


Sjezdové lyže


Vybavení na sjezdové lyžování se dělí do dvou základních kategorií:

  1. Lyže určené převážně pro jízdu po sjezdovce
  2. Lyže určené pro jízdu ve volném terénu

Lyže na sjezdovku dále rozlišujeme dle typu oblouku, jaký chceme jezdit (krátký, střední, dlouhý oblouk), a rychlosti, kterou se chceme pohybovat.

Kratší, tzv. slalomové lyže slouží převážně k jízdě krátkými až středními oblouky. Jsou snadněji ovladatelné právě díky své délce (do 165 cm) a malému rádiusu (poloměru zatáčení do cca 13 m).

Tzv. obřačky slouží k jízdě v delších obloucích. Jsou delší (175 cm) a mají větší rádius (17 m).

Použité názvosloví vychází z disciplín závodního alpského lyžovaní, kde se závodí právě ve slalomu, obřím slalomu a sjezdu.

Současným trendem je vyrábět lyže univerzálnější, které umožňují jízdu různými styly i terény (tedy jízdu v obloucích různých délek, oblouky carvingové i smýkané a částečně i jízdu v neupraveném terénu).

Lyže určené pro jízdu ve volném terénu a v prašanu jsou obecně delší a také širší, aby mohly po podkladu tzv. „plout“ a jízda v hlubokém sněhu byla snazší.

Při výběru vybavení je kromě už zmíněného třeba brát na zřetel také tvrdost lyže. Tvrdší lyže volí lepší a také váhově těžší lyžaři.


Snowboard


Snowboarding je v porovnání s lyžováním mladý sport. U nás se začal rozvíjet v 80. letech minulého století.

Dělí se na tři odvětví: alpine styl, freestyle a freeride.

Pro alpine styl se používají užší a tužší snowboardy s jednou špičkou, boty jsou pevné skeletové. Na „prknech“ se závodí v paralelním a obřím slalomu, případně poslouží k volné carvingové jízdě na sjezdovce.

Pro freestyle jsou prkna širší a měkčí se špičkami na obou koncích. Boty jsou měkké a umožňují volnější pohyb. Hlavním rysem freestylu jsou skoky a triky předváděné na překážkách ve snowparku i mimo něj. Závodí se na U-rampě, v big air a slopestylu.

Snowboardy vhodné pro freeride, tedy na jízdu mimo sjezdovku, bývají delší a širší než ty freestylové, navíc mají vázání posunuté dozadu, aby se při jízdě špička prkna nebořila v prašanu. Freeridová prkna lze samozřejmě používat i na sjezdových tratích, a proto jsou nejuniverzálnější.


Pokud si chcete zalyžovat nebo se naučit na snowboardu, vyrazte s KTV na hory. Začátečníkům vše rádi vysvětlíme a ukážeme, pokročilejším pomůžeme zdokonalit techniku. Začátečníci se mohou učit na sjezdovce u chaty, kde je bezplatný vlek a ideální podmínky pro výuku. Pokročilejší jezdí v areálu ve Špindlerově Mlýně, kde jsou sjezdové tratě všech obtížností.

Rádi vám poradíme s výběrem vhodného lyžařského a snowboardového vybavení, obuvi či oblečení. Vybavení si u nás můžete také půjčit. Zajezdit si můžete na měkkých i tvrdých snowboardech. Máme prkna pro alpine styl a letos nově také pro freeride. Oblouky si vyzkoušíte na lyžích délky od 90 do 160 cm.

Těšíme se na vás.

Zimní kurzy KTV 2017


Mohlo by vás zajímat:

S Matfyzem na běžky bez obav
Testy fyzické zdatnosti na Matfyzu
Volejbal na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Tradice albertovských kurtů
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Lukostřelecké vítězství pro Matfyz
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
Studenti Matfyzu propagují nové sporty
Když se Matfyzák rozhodne utužovat nejen ducha

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.