Na běžky s Matfyzem bez obav

Na běžky s Matfyzem bez obav

Fakulta / článek

Katedra tělesné výchovy (KTV) každoročně pořádá několik zimních kurzů, na kterých si studenti nejen dosyta užijí pohybu na čerstvém vzduchu, ale o sportech se také něco dovědí. S Matfyzem můžete pravidelně vyrážet i na běžky. Na kurzu se naučíte správnou techniku a vypilujete svůj styl. Nemusíte se starat ani o vybavení, které vám na KTV rádi zapůjčí.

Ze zimních kurzů KTV MFF UK (foto: KTV)
Ze zimních kurzů KTV MFF UK (foto: KTV)

Běh na lyžích se z pohledu fyziologie řadí k těm vůbec nejzdravějším sportům. Pohyb na běžkách (běh, ale i chůze) zaměstnává všechny velké svalové skupiny a má blahodárný vliv na respirační a kardiovaskulární systémy organismu. Pobyt v zimní přírodě má navíc vedle zdravotních aspektů také příznivý dopad na naše psychické rozpoložení.

Co se tedy na kurzech naučíte a dovíte? Naučíme vás oba běžecké způsoby, klasiku i bruslení. Začínáme chůzí v běžecké stopě, kterou mohou zájemci přetavit až ve svižný běh. Vyzkoušíte si také pohyb v neupraveném terénu. Vcelku zbytečně se mnozí u běžek obávají sjezdu, ukážeme si proto, jak na něj. Stále větší oblibu si u mladých sportovců získává bruslení. U bruslařského způsobu odpadají starosti s mazáním, nevýhodou je naopak potřeba širší upravené stopy. Většina bruslících turistů, které na horách potkáváme, se kvůli špatnému technickému provedení zbytečně dře. Přitom stačí mít správné základy přenášení váhy a odrazu z lyže ve skluzu a je po problému.

Poradíme vám také, jaké vybavení (lyže, hole, vázání, boty, oblečení) by pro vás bylo vhodné, a naučíme vás základy mazání klasických i bruslařských lyží. Dostanete od nás tipy na nejhezčí běžecké terény u nás i v zahraničí. A na ty, kterým se běžky zalíbí natolik, že by se jim chtěli věnovat více, se budeme těšit v našem oddílu běžeckého lyžování při VŠSK MFF UK.

Bližší informace o pořádaných lyžařských výcvikových kurzech najdete na stránkách KTV MFF UK.


Mohlo by vás zajímat:

Testy fyzické zdatnosti na Matfyzu
Volejbal na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Tradice albertovských kurtů
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Lukostřelecké vítězství pro Matfyz
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
S Matfyzem na hory
Studenti Matfyzu propagují nové sporty
Když se Matfyzák rozhodne utužovat nejen ducha

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.