Studenti Matfyzu propagují nové sporty

Studenti Matfyzu propagují nové sporty

Fakulta / článek

Sport je pro některé studenty Matfyzu nejoblíbenější volnočasovou aktivitou. Potvrzením může být velká obliba povinné a zájmové tělesné výchovy, hojná účast na letních a zimních kurzech nebo sportování ve vysokoškolských sportovních klubech.

Kolíky Mölkky (foto: Schwarzer)
Kolíky Mölkky (foto: Schwarzer)

Že se ale studenti Matfyzu zapíší také do historie několika nových netradičních sportů by čekal asi málokdo. Rychle si totiž oblíbili netradiční sport s frisbee a dvěma plastovými koši – Kanjam. Díky poctivému tréninku se v tomto pohodovém párty sportu zařadili do evropské špičky a v srpnu se dokonce účastnili historicky druhého Mistrovství Evropy v Kanjamu, které se konalo v nizozemském Arnhemu. Studentky Karolína Dvořáková a Eva Havelková v konkurenci dvaceti týmů z několika států statečně bojovaly, nakonec ale nešťastně nepostoupily ze základní skupiny a nemohly tak zasáhnout do bojů o medaile.

Pohár pro mistry Evropy ovšem nakonec do ČR cestoval, a dokonce právě na Matfyz. Učitel Katedry tělesné výchovy MFF UK Jan Schwarzer společně s Terezou Pokornou neprohráli v turnaji ani jeden zápas a zaslouženě vybojovali titul mistrů Evropy.

S podobným nadšením se studenti vrhli i do další novinky ve světě sportu. Na letním kurzu v Horním Poříčí, pořádaném Katedrou tělesné výchovy, si jako vůbec první Evropané vyzkoušeli hru Spikeball. Spikeball je mezi studenty velmi oblíbenou hrou, která se podobá beachvolejbalu – tedy s tím rozdílem, že se nehraje přes síť, ale do speciální trampolínky, od které se míček odráží.

Na kurzu v Horním Poříčí si vůbec studenti zasportovali poměrně netradičně. Kromě spikeballu si zahráli také kroket, pétanque nebo Kanjam. Vyzkoušeli si speedminton, což je mix tenisu, badmintonu a squashe. Zajímavým zpestřením byla stará vikinská hra s kolíky Mölkky, kdy hráč hází házecím kolíkem Mölkky na ostatní očíslované kolíky. Hodně oblíbené je také balancování a chůze na slacklině – na lajně natažené mezi stromy.

Matfyzáci prostě kromě matematiky, fyziky a informatiky udávají tón i ve světě sportu!

Aktuální informace o sportování na Matfyzu najdete zde.


Mohlo by vás zajímat:

Tradice albertovských kurtů
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Lukostřelecké vítězství pro Matfyz
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
S Matfyzem na hory
Když se Matfyzák rozhodne utužovat nejen ducha
Matfyzácké rakety

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.