Lukostřelecké vítězství pro Matfyz

Lukostřelecké vítězství pro Matfyz

Fakulta / článek

Studenti Matfyzu se ve svém volném čase věnují nejrůznějším zálibám. Hrají závodně karty, létají s drony, pro radost programují vlastní umělou inteligenci. Jindřiška Vaněčková, studentka třetího ročníku finanční matematiky, má také neobvyklou zálibu. Věnuje se lukostřelbě a 13. února 2015 se stala vítězkou 4. Akademického mistrovství České republiky v halové lukostřelbě v kategorii ženy reflexní luk.

Jindřiška na Mistrovství České republiky dospělých a dorostu v Hradci Králové 2015 (foto Miroslav Hudec)
Jindřiška na Mistrovství České republiky dospělých a dorostu v Hradci Králové 2015 (foto Miroslav Hudec)

Lukostřelba není úplně mainstreamovým koníčkem, jak jste tento sport objevila?

Od mala jsem zkoušela mnoho sportů, v předškolním věku třeba balet nebo krasobruslení, na základní škole a nižším stupni gymnázia zase karate. Na vyšším stupni mě uchvátil standardní tanec, který jsem na soutěžní úrovni dělala pět let. Po ukončení taneční kariéry jsem začala uvažovat o sportu, který bych mohla dělat jako jednotlivec a který by byl také hodnocen na základě vlastního výkonu a nikoliv odbornou porotou. Roli hrál také můj sen – účast na Mistrovství ČR. S lukostřelbou se dá začít v každém věku, a tak to pro mě byla jasná volba. Zašla jsem si ji do oddílu SK Start Praha vyzkoušet a už jsem u ní zůstala.

Stala jste se vítězkou 4. Akademického mistrovství České republiky v halové lukostřelbě v kategorii ženy reflexní luk. V čem se reflexní luk liší od „běžného“ luku a jaká je přibližně jeho pořizovací cena?

Obecně lze sportovní luky rozdělit do 3 kategorií: holý luk, reflexní luk a kladkový luk. Dále existují luky lovecké, jezdecké, instinktivní a další - ty se ale především zaměřují na střelbu na 3D makety zvířat. Holý i reflexní luk mají společnou střední část, tzv. střed, dále ramena, zakládku, boční opěrku a tětivu. Oba jsou deflexně reflexní. Reflexní luk, jinak také olympijský, má navíc zaměřovač a stabilizátory.

Pro začátečníka lze holý, resp. reflexní luk, pořídit již okolo tří a půl tisíc korun (včetně toulce, chráničů a šípů). Sportovní vybavení vrcholových sportovců se pohybuje v řádech 80 000 Kč.

V létě 2014 jste se kvalifikovala pro Letní světovou univerziádu v Gwangju v Jižní Koreji. Je to Váš první lukostřelecký výlet do zahraničí?

Můj vůbec první zahraniční závod proběhl už v roce 2011 v německém Marktredwitzu, kde se každoročně koná mezinárodní turnaj v halové lukostřelbě. Od loňské sezóny pravidelně jezdím na závody v terénní lukostřelbě do Rakouska. Jako člen státní reprezentace jsem se v roce 2014 zúčastnila Akademického mistrovství světa v lukostřelbě v Polsku a Mistrovství světa v terénní lukostřelbě v Chorvatsku. V letošním roce mě kromě Universiády (Gwangju, Jižní Korea) čeká i Mistrovství Evropy v terénní lukostřelbě v polském Rzeszowě.

Jaká Vás na Universiádě v Gwangju čeká konkurence?

Jedním slovem – obrovská. Jedni z nejlepších lukostřelců jsou právě z Jižní Koreje. Očekávám, že je požene vpřed domácí prostředí. Mnozí z lukostřelců, kteří objíždějí světový pohár, také studují na univerzitách, takže očekávám světovou úroveň. Nelze říci, že by se zde střílely výsledky nižší než během světového poháru.

Na Matfyzu studujete finanční matematiku. Máte už představu o Vaší budoucí kariéře? Chcete se věnovat nějaké konkrétní oblasti finančnictví nebo uvažujete o dráze profesionální sportovkyně?

Mám v plánu pokračovat se studiem magisterského programu Finanční a pojistná matematika na MFF UK. Ráda bych se uplatnila právě v oblasti finančnictví nebo pojišťovnictví na pozici finančního/pojistného matematika.

Mým dlouhodobým sportovním cílem je účast na Akademickém mistrovství světa (2016), Mistrovství světa v terénní lukostřelbě (2016), Universiádě v Chinese Taipei (2017) a na Světových hrách (2017). Světové hry se konají jednou za 4 roky a jsou určeny pro neolympijské sporty, jako je právě terénní lukostřelba. Nemohu říci, že by se mi nelíbila účast na Olympijských hrách v japonském Tokyu v roce 2020, ale o tom je ještě brzy uvažovat. Určitě se chci věnovat lukostřelbě na vrcholné úrovni, co nejdéle to půjde. A co se týče profesionalizace, v České republice není jediný profesionální lukostřelec.

Mohou si zájemci někde vyzkoušet střelbu z luku rekreačně, třeba pro zábavu na jedno odpoledne? A budou k tomu potřebovat vlastní luk a šípy?

Samozřejmě, v Praze je celkem sedm lukostřeleckých oddílů a klubů. Po dohodě s jednotlivými kluby a oddíly by neměl být problém si lukostřelbu zkusit kdykoliv. Můj domácí oddíl SK Start Praha má bohaté zkušenosti, dobré zázemí a kvalifikované instruktory a trenéry, kteří jsou připraveni všem zájemcům o lukostřelbu tento krásný sport představit. Já sama mám trenérskou licenci 3. třídy.

A žádné vlastní vybavení není potřeba. Luk i šípy včetně chráničů jsou k zapůjčení v oddíle. Zapotřebí je pouze chuť vyzkoušet si něco nového.


20. - 22. 3. 2015 proběhlo 25. Mistrovství České republiky dospělých a dorostu v Hradci Králové. V jednotlivcích získala Jindřiška 2. místo (kategorie ženy reflexní luk), v kategorii družstva ženy reflexní luk spolu s kolegyněmi z oddílu SK Start Praha vybojovaly 1.místo a titul mistryně ČR pro rok 2015. Gratulujeme k nejnovějšímu úspěchu!


Mohlo by vás zajímat:

Tradice albertovských kurtů
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
S Matfyzem na hory
Studenti Matfyzu propagují nové sporty
Když se Matfyzák rozhodne utužovat nejen ducha
Matfyzácké rakety

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.