Jitka Soukupová: Odmala jsem věděla, že budu učitelkou

Jitka Soukupová: Odmala jsem věděla, že budu učitelkou

Učitelství / rozhovor

Další osobností z šestice finalistů Ceny Albertus, které vám na matfyz.cz představujeme, je PhDr. Jitka Soukupová, učitelka fyziky a matematiky na Gymnáziu Stříbro.

„Všichni máme paní učitelku moc rádi, je to naše Jíťa. Díky ní jsme poznali, že fyzika je sice náročná, ale krásná. Paní učitelka nám ukázala její možnosti, díky ní jsme se podívali do Brazílie, Belgie nebo do Abú Dhabí...“ – debrujáři ze Stříbra

Na jaký fyzikální zážitek nikdy nezapomenete?

Mám asi tři „velké“ zážitky. Ze svých školních let si vždy vybavím našeho učitele fyziky, jak ze střechy školy hází vajíčko a meloun… Druhý nezapomenutelný moment je z doby, kdy jsem jako učitelka měla možnost doprovázet své studenty na naši první výstavu Expo Sciences, během které jsme navštívili také Observatoř atmosférických věd na ostrově Réunion. A třetí zážitek, který nikdy neomrzí, je radost z poznávání mých žáků.

Jak byste pro fyziku nadchla někoho, kdo k ní nikdy neměl blízký vztah?

Snažím se odhalit, o co mají žáci opravdu zájem a v čem se cítí silní, a tento jejich zájem pak propojuji s fyzikou. A tak vznikají různé fyzikální ilustrace, komiksy, ale i cestopisné fyzikální fotoreportáže či anglické překlady návodů na pokusy, výzkumy včelařů s termokamerou ve včelím úlu a podobně. V debrujárech za téměř 20 let vyrostla spousta šikovných fyziků, techniků a přírodovědců, ale doufám, že stopy fyziky zůstaly i v právničkách a filozofech. Jedna z absolventek například propojila studium psychologie se zájmem o astronomii.

Kde čerpáte inspiraci pro svou praxi?

Mám obrovské štěstí na skvělé kolegy, přátele a komunity českých i evropských fyzikářů (Elixír, Heuréka, Science on Stage, Otevřená věda, GTP a další), kde nejen dobíjím baterky v báječné společnosti, ale získávám i spoustu nových nápadů a inspirací, které se pak snažím nějak „posunout dál“ podle svých představ, například je zabalit do společného příběhu, tématu či nějaké výzvy. Obrovskou inspirací jsou pro mě také moji žáci, když přijdou s nějakým vlastním nápadem nebo třeba nevšedním dotazem.

Pokud byste se nestala učitelkou, kým jiným byste byla?

Já si myslím, že jsem se učitelkou prostě musela stát, o jiném povolání jsem nikdy neuvažovala. Můj děda byl učitel, mamka i taťka taky. V tátových stopách jdu i v aprobaci matematika a fyzika: prostě jsem si v roce 1996 částečně sedla na jeho židli.

Laureáti Ceny Albertus 2021 budou slavnostně vyhlášeni během galavečeru Českých hlaviček 26. října 2021.

PhDr. Jitka Soukupová (* 1972)

Vystudovala Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 1996 učí matematiku a fyziku na Gymnáziu a obchodní akademii Stříbro. Na škole a v místním DDM vede Kluby malých debrujárů. Se svými svěřenci se pravidelně účastní domácích i mezinárodních vědeckých přehlídek, vloni své žáky dovedla až k ocenění Zlatý oříšek. Kromě výuky se věnuje také lektorování pedagogů na akcích projektu Elixír do škol, AV ČR, MAS a dalších. Byla členkou české delegace učitelů na posledních třech festivalech Science on Stage. Je spoluautorkou publikace Experimentuj s nadhledem s nápojovými plechovkami, kterou v roce 2019 vydalo nakladatelství Fraus.

Další články k tématu