Fyzikální toulky: Střed České republiky

Fyzikální toulky: Střed České republiky

Učitelství / článek

V dnešním díle toulek po fyzikálních zajímavostech České republiky se inspirujeme tím, že tento týden je uprostřed prázdnin. A tak vyrazíme za hledáním středu České republiky.

Střed ČR v Golčově Jeníkově
Střed ČR v Golčově Jeníkově

Pro hledání středu nepravidelného útvaru se nabízí několik možností. Můžete najít krajní body nalevo, napravo, nahoře a dole a podle nich určit bod, který je v každém směru přesně uprostřed mezi nimi. Druhou obvyklou možností je určit těžiště nepravidelného útvaru ohraničeného státní hranicí. Za oběma takto určenými středy vyrazíme na Vysočinu.

Nejzápadnější místo ČR se nachází na území zaniklé obce Újezd v okrese Cheb, nejvýchodnější je v korytě potoka Oleška poblíž Trojmezí v Moravskoslezském kraji. K nejsevernějšímu místu se můžete vydat do Šluknovského výběžku jen asi 20 km od Vlčí hory, kam jsme vás pozvali v druhém dílu Fyzikálních toulek. Nejjižnější bod ČR se nachází na území zaniklé obce Radvanov v okrese Český Krumlov. Stačí jen spočítat průměr zeměpisných délek východního a západního okraje ČR a zeměpisných šířek severního a jižního bodu. Výsledné souřadnice 49°48´13,52´´ severní šířky a 15°26´14,64´´ východní délky označují bod asi 3 km od náměstí v Golčově Jeníkově. Přesný střed ale na poli hledat nemusíte, přímo na náměstí najdete pamětní kámen.

Pokud si Českou republiku představíte jako desku ohraničenou státní hranicí a zanedbáte výškové rozdíly, lze spočítat těžiště tohoto nepravidelného mnohoúhelníku. Tento bod, tzv. geografický střed, se nachází na souřadnicích 49°44´37,5´´ severní šířky a 15°20´19,1´´ východní délky na území obce Číhošť, přibližně 10 km od Golčova Jeníkova. Na rozdíl od Golčova Jeníkova, kde je potřeba pamětní kámen na náměstí hledat, v Číhošti najdete střed snadno – míří tam k němu šipky. Místní zde postavili i památník a altánek, kde se můžete zapsat do pamětní knihy. Kromě toho je zde i podrobně popsána metoda výpočtu. Mnohoúhelník, který představuje „desku České republiky“, rozdělil geodet Ladislav Fofonka na téměř 3000 trojúhelníků. Těžiště mnohoúhelníku je pak vážený průměr těžišť jednotlivých trojúhelníků, váhou pro výpočet je plocha jednotlivých trojúhelníků.

Pokud vám přijde výpočet komplikovaný a chcete si udělat názornou představu, vystřihněte si obrys republiky z tvrdšího papíru – jestliže papír podepřete v místě geografického středu, podepřeli jste ho v těžišti a neměl by vám padat ani na jednu stranu. Jestli do Číhoště vyrazíte, můžete navštívit i místní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je spjat s farářem Toufarem a tzv. číhošťským zázrakem.

Přirozeně se nabízí otázka, jestli u nás leží také střed Evropy. Leží jich u nás dokonce několik, i když některé z nich jsou spíše recesistické. Problémem je samotná definice „středu Evropy“ – Evropa nemá jasně dané hranice, takže nelze přesně určit geografický střed, různé výpočty také například zahrnují různé ostrovy. Ve Středočeském kraji ale leží tzv. astronomický střed – průsečík 15. poledníku východní délky a 50. rovnoběžky severní šířky, ke kterému se vztahují například i časy východu a západu slunce v předpovědi počasí. Samotný „střed“ se sice nachází na poli asi 1,5 km východně od obce Kouřim, jeho památník ale najdete přímo na náměstí – odhalili ho zde v roce 2010.

Takzvaným „pupíkem Evropy“ se chlubí v obci Jakubovice, asi 4 km od Golčova Jeníkova – pamětní kámen zde instaloval recesista Jaroslav Kreibich, protože tu podle něj byl nalezen nultý evropský kilometr. V Havlíčkově Brodě pak mají pohyblivý střed Evropy podle Járy Cimrmana - před místní kavárnou je umístěn trychtýř, který „sbírá dešťové kapky, které se vlévají do středu Evropy“.

Víte o nějakém dalším středu Evropy nebo České republiky? Dejte nám vědět. A pokud vyzkoušíte, zda leží těžiště „kartonové republiky“ opravdu v Číhošti, pošlete nám na Facebook Katedry didaktiky fyziky ze svého experimentu fotky nebo video. Nejlepší příspěvky na konci prázdnin odměníme.

Užitečné odkazy:

Krajní body ČR:
http://nejzapadnejsi.cz/
https://nejvychodnejsi.cz/
https://nejsevernejsi.cz/
https://nejjiznejsi.cz/

Geografický střed ČR: https://www.astro.cz/clanky/ostatni/geograficky-stred-ceske-republiky.html

Střed Evropy podle Járy Cimrmana: http://mic.muhb.cz/stred-evropy-v-havlickove-brode-podle-jary-cimrmana/ds-27523/p1=57888

Další články k tématu

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.