Posilování pro zdraví I

Posilování pro zdraví I

Fakulta / článek

V článku Posilování na Matfyzu jsme se seznámili s výukou v posilovně, jejím průběhem a programem. Dnes bych se rád zmínil o tom, proč by člověk vůbec posilovat měl.

Na lidském těle se nachází svalové skupiny, které můžeme funkčně rozdělit takto:

svaly posturální, které nám umožňují vzpřímený postoj; aniž bychom si to uvědomovali, pracují prakticky celý den a mají tendenci k tuhnutí či zkracovaní;

svaly fázické, které nám umožňují zejména lokomoční pohyb; tato skupina má tendenci k ochabování.

Tyto svalové skupiny jsou na lidském těle uspořádány proti sobě. Tvoří tedy dvojice, na jejichž rovnováze a spolupráci záleží, jak bude vypadat držení těla. Když je jeden z dvojice svalů silnější, označujeme tento stav jako svalovou nerovnováhu neboli disbalanci. V praxi se tato nerovnováha projevuje zdravotními obtížemi, zejména bolestivostí. Disbalanci si lze vypěstovat nejen naprostou fyzickou nečinností, ale též intenzivním jednostranným sportováním. A proto bychom měli vědět, jak se hýbat dostatečně a také správně, abychom případným problémům předcházeli.


Jelikož má nejdůležitějším úkolem tělesné výchovy být úkol zdravotní, je na místě zmínit se o následujícím: Plnění zdravotního cíle závisí na správném, systematickém a opakovaném využívání tělesných cvičení. Úroveň plnění zdravotního úkolu je závislá na frekvenci a intenzitě těchto tělesných cvičení. Pravidelným opakováním vhodně zvolené pohybové aktivity dochází v organismu k adaptaci na fyzickou zátěž. Tato adaptace má dvojí charakter, jiná je adaptace organismu na aerobní zatížení (dlouhodobější, méně intenzivní činnosti jako je běh, jízda na kole či bruslích) a jiná je adaptace na anaerobní zátěž (krátkodobá vysoce intenzivní činnost nebo posilování s velkou zátěží).

Pokud jste se rozhodli pro své zdraví něco udělat a chcete být fit, mám pro vás následující doporučení, jak trénovat. Mějme na zřeteli právě slovo fit, které nám poslouží jako jednoduchá, avšak velice praktická pomůcka:

F…frekvence cvičení (3x týdně, ne však tři po sobě následující dny),
I….intenzita cvičení (60 - 85 % maximální tepové frekvence),
T…typ cvičení a délka jeho trvání (ze zdravotního hlediska min. 30 minut aerobní zátěže).

Je třeba si uvědomit, že právě těmito proměnnými jsme schopni směřovat trénink ke splnění osobního cíle. Jiného tréninkového úsilí je zapotřebí k redukci hmotnosti a jiného ke zvyšování fyzické kondice. V dalším článku o posilování, který si na webu Matfyz.cz budete moci přečíst za měsíc, se seznámíme s konkrétními příklady posilovacího tréninku a s jednotlivými aktivitami, které jsou vhodné pro hubnutí či pro zlepšení fyzické kondice.


Mohlo by vás zajímat:

Studenti Matfyzu propagují nové sporty
S Matfyzem na hory
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
Posilování na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Tradice albertovských kurtů
Sport na Matfyzu
Stolní tenis na Matfyzu

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.