Posilování na Matfyzu

Posilování na Matfyzu

Fakulta / článek

Kondiční posilování se stává stále populárnějším prostředkem k udržování dobré fyzické kondice, a proto bych vás touto cestou rád seznámil s výukou v posilovně, kterou katedra tělesné výchovy MFF UK zajišťuje v rámci povinné i zájmové tělesné výchovy.

Posilování jste si mohli vyzkoušet například na matfyzáckém sportovním dni (foto Svoboda)
Posilování jste si mohli vyzkoušet například na matfyzáckém sportovním dni (foto Svoboda)

V první řadě je třeba zdůraznit, že výuka je určena začátečníkům i pokročilým cvičencům, mužům i ženám. Často totiž slýchávám, že se ženy posilování bojí, protože mají strach, že jim narostou velké svaly. Uklidním vás – nemusí tomu tak být vždy. A vhodně zvolenými cviky s přiměřenou zátěží, délkou odpočinku a dodržením zásad správného posilování lze navíc zajistit nejen nárůst svalové hmoty, ale též řešit zdravotní problémy, jako jsou bolesti zad a šíje.

Začátečníci výuku zahajují zásobníkem základních cviků. Tyto cviky jsou nenáročné na provedení a mají dostatečnou účinnost na cílové svalové skupiny. Při sestavování zásobníku cviků zohledňujeme možné zdravotní problémy studentů. Například dlouhodobá práce na PC může vést k přetěžování šíjových i zádových svalů, což vede k velkým bolestem. Cviky tedy plní funkci prevence.

Při výuce v posilovně se seznámíte se zásobníky cviků na jednotlivé svalové partie. Tyto cviky se mohou provádět nejen s činkami nebo na posilovacích strojích, ale také netradičními formami – třeba s pomocí TRX (závěsný systém) či s různými nestabilními pomůckami.

Pokročilí cvičenci mohou po konzultaci cvičit dle svého individuálního programu.

Cílem výuky v posilovně je předat studentům dostatečné množství informací k tomu, aby byli schopni cvičit také samostatně ve svém volném čase. Pro opravdu znatelné zlepšení úrovně fyzické kondice je zapotřebí pravidelného, dlouhodobého a systematického cvičení. Je také vhodné skloubit kondiční posilování s přiměřenou vytrvalostní činností.

Rád bych vás všechny, koho tento článek oslovil, pozval na připravovaný seminář zaměřený na rozvoj komplexu vytrvalostních schopností, který se uskuteční v neděli 26. 4. v SC UK v Hostivaři. Podrobné informace najdete zde.

Těšíme se na vaši účast.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.