Zápisky z Erasmu: Humboldt‑Universität zu Berlin V

Zápisky z Erasmu: Humboldt‑Universität zu Berlin V

Fakulta / článek

V půlce července skončil letní semestr, který jsme na HU Berlin strávili výhradně před monitory počítačů. Online se konaly všechny kurzy, které uskutečnit šly, včetně všemožných individuálních sportů.

Budova ekonomické fakulty, na které jsem studovala (foto: archiv autorky)
Budova ekonomické fakulty, na které jsem studovala (foto: archiv autorky)

Já jsem takto navštěvovala například kurzy jógy. V nabídce bylo ovšem všechno od baletu až po hip hop. V tuto chvíli je už navíc rozhodnuto, že následující zimní semestr se na všech berlínských univerzitách bude opět konat pouze online a minimálně do konce srpna je až na výjimky zakázán vstup do univerzitních budov.

Po konci semestru následovalo zkouškové, které na některých fakultách probíhalo také online formou. Na HU se zkoušky konaly prezenčně, erasmáci je však po domluvě mohli ve stejný čas psát na svých domovských univerzitách.

Nevstupuj za výstražnou pásku

Protože na konci července už byly hranice s Německem zcela otevřené, rozhodla jsem se pronajmout si na týden byt nedaleko Bundesplatzu a zkoušky absolvovat osobně.

Zatímco v Praze se tou dobou všechno pomalu vracelo do normálu, v Německu i nadále platila přísná hygienická opatření. Kromě povinných roušek ve všech vnitřních prostorách a omezení počtu lidí v obchodech platila zvýšená hygienická pravidla i během zkoušek. Různé místnosti měly různé vstupy, uvnitř byl pak přístup možný pouze do poslucháren, kde se v tu dobu zkoušky konaly, zbytek budovy byl oddělen výstražnými páskami.

Před vchodem do budovy i do zkouškových místností nám pak zaměstnanci fakulty v provizorních budkách z plexiskla kontrolovali doklady totožnosti. Během zkoušek jsme měli velké rozestupy, takže jsme si aspoň po dobu jejich konání roušky mohli sundat.

Co stojí pobyt v Berlíně?

A jak drahé město je vlastně Berlín? Potraviny a spotřební zboží stojí obdobně jako u nás, všechno ostatní je ale dražší. Největším rozdílem je doprava a ubytování. Lístek na MHD stojí 2,9 €, měsíční lístek pak 81 €. Všichni studenti HU si musí koupit semesterticket za 202 €, který platí šest měsíců a je součástí semestrálního poplatku ve výší 265 € pro výměnné a 315 € pro ostatní studenty.

Největším výdajem je ale rozhodně ubytování. Bydlela jsem na koleji v Adlersdorfu, jejíž hlavní výhodou je to, že se nachází hned vedle matematické fakulty, všechno ostatní je ale odtud daleko. Pobyt mě vyšel na necelých 450 € měsíčně, obdobnou cenu byste většinou zaplatili i za pokoj ve sdílených bytech.

Nevýhodou koleje pro erasmáky je to, že pronájem je možný vždy v úsecích září – únor a březen – srpen. Musí se tedy platit i za srpen, přestože Erasmus oficiálně končí poslední zkouškou v druhé polovině července.

Vzhledem k situaci jsem už od dubna měla kolej vypovězenou, a tak jsem poslední týden svého pobytu bydlela v pronajatém bytě na Bundesplatzu v západní části města. A nemohla jsem si stěžovat. Nedaleko se nachází zoologická zahrada a také proslulý palác Charlottenburg. Snadno se odtud dostanete do centra a zároveň je v dosahu i příroda, protože v okolí se nachází mnoho parků.

Půl roku online

Na Humboldt-Universität zu Berlin jsem strávila jedenáct měsíců, i když z toho čtyři a půl pouze online. Za tu dobu jsem poznala spoustu skvělých lidí. S některými z nich, doufám, zůstaneme přáteli už na celý život.

I když byla druhá polovina mého Erasmu občas stresující a plná nepředvídatelných situací, jsem moc ráda, že jsem se rozhodla vyjet. Všem budoucím erasmákům pak můžu vřele doporučit HU v Berlíně. I přes počáteční byrokratické peklo jde totiž o výbornou univerzitu.


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin I
Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin II
Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin III
Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin IV