Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin III

Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin III

Fakulta / reportáž

Jelikož v minulých článcích jsem psala převážně o mimo studijních záležitostech, a vzhledem k tomu, že už mám za sebou zimní semestr a vím tedy co a jak, v dnešním článku se zaměřím primárně na studium.

Matfyz má na Humboldtově univerzitě smlouvu s ekonomickou fakultou. Ta povoluje absolvování maximálně dvou předmětů na jiných fakultách a partnerských univerzitách – na Freie a Technické univerzitě v Berlíně. Já jsem navštěvovala předměty jak na ekonomické fakultě, tak na fakultě přírodních věd Humboldtovy univerzity, která zastřešuje matematiku, a mám tedy mezi těmito fakultami srovnání. Každá fakulta HU totiž funguje úplně jinak.

V muzeu Madame Tussauds (foto: archiv autorky)

Na fakultě přírodních věd je nutné zapsat si předměty do druhého týdne semestru, a i když zde oficiálně neexistuje ekvivalent našeho zápočtu, vyučující si často stanoví podmínky k připuštění ke zkoušce. Povětšinou se jedná o získání určitého počtu bodů z domácích úkolů. Na zkoušku je pak nutné se přihlásit do čtrnácti dnů před jejím konáním. Naproti tomu na ekonomické fakultě si studenti předměty s výjimkou seminářů nezapisují vůbec a není tedy povinná účast ani aktivita v průběhu semestru. Zapisuje se zde až na zkoušky, a to pouze v jedné vlně v průběhu ledna. K zapisování se používá informační systém Agnes, který je dle mého názoru v porovnání se SISem naprosto nepřehledný. Navíc pomocí něj si lze zapisovat předměty a zkoušky pouze z daného studijního oboru. Pokud si chce člověk zapsat něco z jiné fakulty či jiného oboru, musí to udělat osobně.

Vítězný sloup (foto: archiv autorky)

Jedním z rozdílu vysokoškolského studia oproti České republice je, že v Německu se po skončení hodiny klepá na stůl jako projev pocty profesorovi. Jednotlivé přednášky odděluje vždy půlhodinová pauza, což je výborné na přejezd mezi jednotlivými budovami, které jsou rozeseté po celém bývalém východním Berlíně, a samozřejmě i na pauzu na oběd. Nevýhodou samozřejmě je, že člověk pak stráví ve škole mnohem více času. Semestry jsou tu oproti Karlově Univerzitě trochu posunuté. Zimní začíná až v polovině října a trvá 16 týdnů, končí tedy až v druhé polovině února. Pak následuje osmitýdenní zkouškové období. Letní semestr tak letos začne až po Velikonocích 14. dubna a končí v polovině července.

Na rozdíl od MFF jsou termíny zkoušek pevně dané. Během prvních tří týdnů jsou vypsány první termíny, pak následují dva týdny volna a během posledních tří týdnů jsou vypsány druhé termíny, přičemž místní studenti mohou zkoušku z daného předmětu absolvovat třikrát. Pokud zkoušku neudělají během oněch dvou termínů, musí si na další pokus počkat na příští rok. Pro výměnné studenty, kteří kombinují předměty z různých oborů, je zde riziko, že budou mít dvě zkoušky v jeden den, což se mi také stalo. Oproti našim zkouškám jsou všechny zkoušky na HU pouze jednokolové a většinou písemné. Opravení písemných zkoušek pak trvá často i několik týdnů. Také známkování je tu jiné – škála pro úspěšně složené je od 1,0 po třetinách stupně zaokrouhlených na jedno desetinné místo až do 4,0. Známka 5 pak znamená neúspěšné složení zkoušky.

S Kingou z Polska (foto: archiv autorky)

Škola nabízí jazykové a sportovní kurzy. Obojí je zpoplatněné a pro všechny studijní obory zcela dobrovolné, tedy neplatí tu, že tělocvik je spolu s angličtinou nejdůležitější předmět, jako je tomu u nás. Zároveň jsou všechny kurzy přístupné široké veřejnosti. Z přihlašování se tak stává klikací závod.


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin I
Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin II

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.