Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin II

Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin II

Fakulta / reportáž

Podzim se v Berlíně nesl ve znamení oslav třicetiletého výročí pádu Berlínské zdi. Významnou událost připomněla řada akcí.

Lipsko (foto: archiv autorky)
Lipsko (foto: archiv autorky)

Oslavám byl přizpůsoben například i letošní Festival světel, který se v Berlíně koná každoročně po dobu deseti dnů na konci října a patří k nejlepším v Evropě.

Mně asi nejvíc zaujala videoprojekce na Braniborské bráně, věnovaná nejen pádu zdi, ale i dalším významným berlínským událostem 2. poloviny 20. století. Vidět na bráně proti sobě stojící sovětské a americké tanky na hraničním přechodu Checkpoint Charlie a o pár chvilek nato slyšet známý Kennedyho výrok „Ich bin ein Berliner!“ nebo Reaganovu výzvu „Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this Wall!“ bylo pro mě silným zážitkem, který se mi vryl hluboko pod kůži.

Na Festivalu světel (foto: archiv autorky)

Akcemi ve znamení pádu zdi byl nabitý především druhý listopadový týden, kdy se konaly nejrůznější přednášky, výstavy a prohlídky historických objektů, jako například centrály východoněmecké Stasi. Celý týden pak vyvrcholil nedělním happeningem, během kterého bylo možné si motykou odseknout kousek originální zdi a odnést si ho domů.

Vánoční Drážďany

Vzhledem k tomu, že v Německu zůstávám celý rok a podzim a zima nejsou na cestování po okolí moc ideální, nechávám si větší cestování až na letní semestr. Přesto jsem během podzimu navštívila alespoň Magdeburg, Lipsko a vánoční Drážďany, kam výlet zorganizoval místní mezinárodní univerzitní spolek.

Kromě spousty jednodenních akcí spolek pořádá jednou za semestr třídenní zájezd do nějakého nedalekého německého města. Zpočátku jsem byla sice trošku zklamaná, když jsem zjistila, že se v zimním semestru jede právě do Drážďan. Tedy skoro domů, kde to přeci znám. Nakonec jsem ale byla ráda. Díky spolku jsem viděla nejen všechna drážďanská turistická lákadla, ale i místa, která běžnému turistovi zůstanou utajena. Navíc cesta připadla na první adventní víkend a vánoční Drážďany jsou opravdu moc pěkné.

To samé se dá říct o Berlínu. Město bylo za druhé světové války rozbombardováno a renovace se dočkaly pouze nejdůležitější historické stavby. Současný Berlín je hodně betonový, po architektonické stránce tedy město podle mého názoru není moc pěkné. To se ale mění v adventním čase, kdy je všechno hezky nasvíceno a nazdobeno a spoustu volných prostranství a náměstí zaplní vánoční trhy. Ty v Německu dýchají nefalšovanou vánoční atmosférou a každý návštěvník si tam přijde na své.


Předchozí díl:

Zápisky z Erasmu: Humboldt-Universität zu Berlin I

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.