Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko I

Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko I

Fyzika / článek

Kromě toho, že mohou vajíčka být natvrdo, naměkko nebo nahniličko, se s nimi dají dělat zajímavé pokusy. Pojďte si jich s námi pár vyzkoušet.

Pokus č. 1
Pokus č. 1

Vznášející se vejce

Syrové vajíčko se vznáší ve velmi slané vodě.

Do poloviny sklenice (či lépe do vysokého odměrného válce) si připravíme slaný nálev. Následně do sklenice (válce) dolijeme čerstvou vodu, aniž by se vzájemně smíchala s vodou slanou (pozn.: lepší je nalít čerstvou po lžičkách po stěnách sklenice). Nyní by se mělo podařit opatrně ponořit vajíčko do sklenice mezi obě vrstvy. Lze ho i opatrně vhodit.

Vhození vypadá velmi efektně, a to zejména pro ty, kteří nevědí, jak je pokus připraven. Je také možné namíchat metodou pokus omyl roztok slané vody, kdy se vajíčko bude vznášet v kterékoli vrstvě, do které ho ve sklenici umístíme. Když přidáme špetku soli, za chvilku se vznese až na hladinu. Když naopak přidáme trochu čerstvé vody, vajíčko se zase ponoří.

Pokus je možné provést ještě efektnějším způsobem. Vedle sebe postavíme dvě stejné sklenice. První připravíme stejně jako v předchozích případech (s oběma roztoky), druhou pak naplníme obyčejnou vodou. Na pohled není tento rozdíl patrný. Pokud vhodíme do obou nádob současně dvě obdobná vejce. Ve sklenici s čistou vodou doputuje až ke dnu, kdežto ve druhé se "zabrzdí" v okolí rozhraní vody a solného roztoku.

Gumové vajíčko

Vajíčko naložené v octu může skákat jako hopík.

Dáme vajíčko do sklenice a zalijeme octem. Druhý den ocet vyměníme. Takto zalité vajíčko pak necháme ve slenici alespoň týden (někdy to může trvat o něco déle). Po uplynutí této doby by vajíčko mělo být „čisté“ – tedy bez skořápky. Stále ovšem bude mít svůj tvar. Ocet rozpustí skořápku, ale membrána pod skořápkou zůstane neporušená.

Pokud tento pokus provedeme s uvařeným vajíčkem, skořápka se také rozpustí a vajíčko bude navíc „gumové“ a bude mírně skákat. Nesmíme ho ovšem samozřejmě házet z moc veliké výšky.

Pro pobavení ostatních můžeme zkusit v octu stejným způsobem rozmočit kuřecí stehenní kůstku. Když použijeme čerstvou, mělo by se ji po několikadenním louhování v octě podařit ohnout a dokonce na ní udělat uzel.

Zdroje

B. BAUŠE. Zábavy vědecké. Ústřední nakladatelství, knihkupectví a papírnictví učitelstva Československého, Praha 1918.

I. STULÍKOVÁ, A. CALETKA, V. VESELÝ, P. VOSTRÝ, P. ZINBURG, M. VLACH, N. ŽALUDOVÁ, T. KEKULE. Katalog fyzikálních demonstrací, MFF UK. Dostupné on-line z <http://ara.karlov.mff.cuni.cz:8080/mediawiki/index.php/Hlavní_strana> [cit. 16. 7. 2014].


Další pokusy:

Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko
Optické klamy 1
Optické klamy 2

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.