Fyzikální pokus: Atmosférický tlak

Fyzikální pokus: Atmosférický tlak

Fyzika / fotogalerie / článek

Přestože tlak vzduchu, který nás neustále obklopuje, nevnímáme, jeho absolutní hodnota je poměrně značná. Z definice je hodnota normálního atmosférického tlaku 101,325 kPa, v praxi můžeme počítat zhruba se 100 kPa. To znamená, že na 1 m2 plochy působí tlaková síla 100 kN, což si můžeme představit tak, že pomyslný sloupec vzduchu nad čtverečním metrem plochy Země má hmotnost přibližně deset tun. Je tedy nasnadě, že rozdíly v tlaku vzduchu na různých místech mohou způsobovat značné silové působení na objekty, které jsou na rozhraní těchto oblastí.

Obrázek č. 2 - Druhý pokus
Obrázek č. 2 - Druhý pokus

Existenci atmosférického tlaku lze demonstrovat mnoha jednoduchými experimenty, v tomto článku popíšeme dva z nich.

K prvnímu budeme potřebovat skleněnou láhev, např. od piva, a úzký válec, který těsně projde hrdlem láhve. Ideální je zkumavka se širokým okrajem, který se na hrdle láhve zachytí.

Láhev naplníme vodou a do ní ponoříme zhruba do poloviny zkumavku. Po otočení láhve dnem vzhůru začne vytékat voda malou mezerou mezi stěnou zkumavky a láhve a zkumavka se pomalu zasouvá vzhůru do láhve (obr. č. 1). Při vytékání vody se sice do láhve dostanou bubliny vzduchu, ale i tak je tlak nad zkumavkou v láhvi menší než atmosférický tlak vně láhve, a proto na zkumavku působí tlaková síla, která ji do láhve zasunuje.

Druhý experiment souvisí se změnou tlaku vzduchu při změně teploty. Doprostřed misky postavíme zapálenou svíčku a misku naplníme vodou (obr. č. 2). Na svíčku přiložíme kádinku s výlevkou (nebo sklenici, nesmí ale úplně těsně přiléhat k misce). Po chvilce svíčka kvůli nedostatku kyslíku dohoří a za malý okamžik můžeme pozorovat, že voda z misky „se natáhne“ do kádinky (obr. č. 3). Po uhasnutí svíčky začíná vzduch v kádince chladnout a při tom se snižuje jeho tlak. Atmosférická tlaková síla působí na hladinu vody v misce a po snížení tlaku v kádince nahrne vodu do kádinky.


Další pokusy:

Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko
Optické klamy 1
Optické klamy 2

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.