Optické klamy 2

Optické klamy 2

Fyzika / článek

V prvním dílu optických klamů jsme vám předložili několik zdánlivě normálních, na druhý pohled však nemožných obrázků. Nyní pokračujeme s dalšími klamy - paobrazy a iluzí tvaru i barvy. Necháte se nachytat?

Obrázek č. 2 - Svislé i vodorovné čáry jsou rovné, i když se to nezdá
Obrázek č. 2 - Svislé i vodorovné čáry jsou rovné, i když se to nezdá

Zrakové iluze se mohou týkat nejen velikosti, ale i tvaru, pohybu, barvy, prostorového vjemu a podobně. Pozorujeme-li dva stejně velké obrazce, stává se, že nám za určitých okolností jeden obrazec připadá větší než druhý. Nebo když pozorujeme obrazec, v němž by měly být rovné čáry, zdá se nám, že rovné nejsou.

Paobraz je velmi oblíbenou iluzí, jedná se vlastně o stopu zrakového vjemu v negativní podobě a trvá několik vteřin. Hledíme-li tedy delší dobu na obrazec výrazně seskupených barev a pak upřeme zrak na bílou nebo šedivou plochu, objeví se nám obrazec v doplňujících barvách. Co bylo červené, je zelené. Co bylo modré, je žluté. Co bylo fialové, je oranžové. A co bylo černé, vidíme jako bílé a tak dále.

V galerii si můžete prohlédnout tři typy klamů:

  1. Iluze tvaru - Obr. č. 1 - 5. Nejlépe uvěříte, pokud přiložíte papír nebo pravítko na monitor.
  2. Iluze barvy - Obr. č. 6 - 11. Pokud si pomůžete opět papírem přiloženým k obrazovce, bude výsledek více než jasný.
  3. Paobraz - Obr. č. 11 - 13. Bude stačit pozorovat střed obrázku 10 sekund a pokud se potom podíváte na stěnu nebo nějaký jiný světlý podklad, uvidíte stejný obrázek v převrácených barvách.

Vlastní zkušenost s optickým klamem můžete získat velice jednoduše sami. Na pár sekund se podívejte do rozsvícené žárovky a hned potom na světlou zeď. Co vidíte? Pro silnější zážitek doporučujeme rychle mrkat.


Mohlo by vás zajímat:

Optické klamy 1
Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.