Fyzikální pokus: Těžiště

Fyzikální pokus: Těžiště

Fyzika / článek

Jak vyvážit vidličkového provazochodce z úvodního obrázku tak, aby nespadl? Se znalostí fyziky je to hračka a když se pokus povede, provazochodec se dokonce dá do pohybu.

Pomůckami pro dnešní pokus budou dvě vidličky, korková zátka, sirka a niť. Samotný pokus provedeme tak, že do korkové zátky z boku zapíchneme souměrně obě vidličky. Seřízneme konec sirky a zapíchneme také do zátky tak, aby sirka byla svisle. Vše je nutno pečlivě vyvážit, a to tak, že budeme vidličkami mírně pohybovat.

Celou soustavu postavíme sirkou na nataženou niť (nebo na prst) a soustava se nepřeklopí. Pokud budeme šikovní, můžeme sirku postavit na niť, jeden konec nitě lehce sklopit – a soustava se bude pohybovat.


Vyvážená soustava

Vysvětlení: Těžiště provazochodce je díky vidličkám pod koncem sirky - soustava je tedy stabilní. Stejného principu využívají provazochodci – udrží lépe stabilitu, pokud si vezmou do rukou dlouhou tyč a tím sníží své těžiště.

Možné obměny: Naklápíme vidličky do různých poloh a sledujeme posun těžiště, který se projeví naklopením provazochodce. Efektní je také sklopit vidličky k sobě kolem svislé osy – celek se sklopí tak, že sirka zůstane ve vodorovné poloze. Lze také použít pouze jednu vidličku a konec sirky umístit na špičku nože nebo na nehet.


Další pokusy:

Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko
Optické klamy 1
Optické klamy 2

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.