70/70: Vítězslav Kala

70/70: Vítězslav Kala

Fakulta / anketa

Sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů přeje Matfyzu k 70. výročí založení.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Ať se jí i nadále daří jako doposud. A ať výročí za dalších 70 let oslavíme na novém kampusu na Marsu!

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

Stěrky na tabule a obědy u Indů.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Podporujme excelenci jak ve výzkumu, tak ve výuce. A trvejme na internacionalizaci, na otevírání se vědcům a výzkumným tématům, která hrají klíčovou roli ve světě. Chtějme být mezi nejlepšími v celé Evropě, nejenom v ČR! Zároveň si ale udržme velmi přátelskou, neformální a vstřícnou atmosféru, která tu panuje.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Největší výzvou pro mě jednoznačně byl poslední rok. V rámci svého projektu UFOCLAN aktuálně vedu šest zahraničních postdoků, tři doktorandy a řadu studentů. K tomu působím v hodnoticích panelech GAČRu, v Akademickém senátu a radě Cooperatio, což jsou všechno smysluplné věci, které se snažím dělat dobře, ale v kombinaci s miminkem, které teď máme doma, je toho hodně.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Byl bych moc rád, kdyby se mi dařilo být částečným vzorem toho, jak může kariéra u nás vypadat. Na doktorát jsem šel do USA, načež jsem se přes postdoky v Německu vrátil zpátky do Prahy. Hodně mi záleží na tom, aby vynikající studentky a studenti, kterých vůbec nemáme málo, také chodili získávat zásadní zkušenosti do ciziny.

Další články k tématu