70/70: Taťána Míková

70/70: Taťána Míková

Fakulta / anketa

Sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů přeje Matfyzu k 70. výročí založení.

Co byste popřála fakultě k 70. výročí jejího založení?

Přeji fakultě především, aby si vždycky udržela zájem mladých lidí o studium. Její absolventi se uplatňují v mimořádně širokém rozpětí oborů a to jasně vypovídá o kvalitě studia. Přeji jí tedy samozřejmě také, aby měla v každé době dost zapálených učitelů, kteří jsou nejen prvotřídními odborníky ve svých oborech, ale také zkušenými rádci a vynikajícími vzory pro studenty. Přeji fakultě, aby její učitelé i studenti zůstali na Karlově univerzitě mezi nejváženějšími a univerzita na ně mohla být hrdá v domácím i mezinárodním kontextu.

Jak byste charakterizovala současnou MFF UK sedmi slovy?

Věčně mladá, živá, otevřená, spolehlivá, náročná i atraktivní.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

To asi vůbec nemusím. Jsem přesvědčená, že fakulta, její studenti a učitelé vzali vše za správný konec. V řadě oborů jsou špičkou nejen v Česku, ale i v evropském prostředí a držím palce, aby takových specializací jen přibývalo. Vážím si rovněž projektů, ve kterých se ukazuje zapálení všech lidí na fakultě i pro nestudijní záměry, a považuji za čest, že jsem se spolu s nimi mohla podílet na záchraně rotundy sv. Václava.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Pro mě byla asi nejnáročnější účast v porotě Ceny Albertus pro inspirativní učitele fyziky a informatiky. Na rozdíl od školy, kde může být více výborných studentů, tady musíte z těch opravdu vynikajících ještě volit nejlepší. Je to těžká volba a musím říci, že bych cenu nejraději dala všem, kdo se o ni ucházeli, protože by si to bezesporu každý z nich zasloužil.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Věřím, že i s dalšími kolegy v redakci počasí ČT se nám daří držet vysílání o počasí v Česku na odborné úrovni, za kterou se rozhodně nemusejí kolegové z dalších fyzikálních oborů stydět. A myslím, že jsme vytvořili kvalitní standard, který musejí respektovat i komerční média. Vím, že to tak zdaleka není ve všech zemích, protože jezdím pravidelně na konference, kde se scházejí kolegové z celého světa. Jsme jednou z mála zemí, kde počasí dostává v televizích tak velký prostor a dokáže u něj po celou dobu udržet zájem diváka, aniž by přitom utrpěla objektivnost a faktická správnost. V dnešní postfaktické době je to možná malý zázrak.

Další články k tématu