70/70: Rudolf Rosa

70/70: Rudolf Rosa

Fakulta / anketa

Fakulta slaví kulaté výročí, letos v září jí bude už 70 let. Přinášíme další díl ankety, ve které přeje Matfyzu k narozeninám sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Přál bych fakultě, aby se jí dařilo lákat motivované studenty a ukázat jim Matfyz s lidskou tváří tak, aby nevzdali studium v prvním semestru, ale vydrželi a studium je bavilo. Věřím, že Matfyz může studentům hodně dát.

Přál bych fakultě, aby se jí dařilo držet a dále zvyšovat vysokou kvalitu vzdělání, kterou poskytuje.

Přál bych fakultě, aby i nadále excelovala ve výzkumu, aby se jí podařilo lépe a více informovat širší veřejnost o tom, co děláme a k čemu je to dobré, a aby se aktivně podílela na zlepšování života lidí v Česku.

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

Těžká, elitní, špičková, přátelská, posmívaná, nerdovská, podivná.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Neslevit ze své náročnosti, zachovat si svou identitu, ale chovat se ke studentům lidštěji.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Asi největší neodbornou výzvou pro mě bylo a je stěhování části našeho ústavu na Impakt. Předtím jsme byli všichni pohromadě na Malé Straně, teď postupně objevujeme, jak fungovat takto fyzicky odděleni.

Největší odbornou výzvou pak pro mě určitě bylo a je vedení výzkumného projektu THEaiTRE, kterého se kromě Matfyzu účastní divadelní odborníci z DAMU a Švandova divadla. Interdisciplinarita je super a hodně mě baví, ale přináší mnoho nečekaných situací.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Vědec z generace, která pořádně nepamatuje komunismus. Programátor, který se naučil programovat až na Matfyzu. Přesto (snad) dobrý matfyzák. Formálně akademický vědecký pracovník VP2A, což nikdo (včetně mě) pořádně neví, co znamená.

Další články k tématu