70/70: Petr Kratochvíl

70/70: Petr Kratochvíl

Fakulta / anketa

Fakulta slaví kulaté výročí, letos v září jí bude už 70 let. Přinášíme další díl ankety, ve které Matfyzu přeje k narozeninám sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Jsem na fakultě od jejího vzniku, přijali mě do prvního ročníku na podzim roku 1952. Přál bych si, aby fakulta byla tolerantní a způsobilá řešit případné problémy a komplikované situace uvnitř i navenek rozumným způsobem ku prospěchu jejího všestranného rozvoje.

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK několika slovy?

Tah na bránu, moderní témata vědecké práce, získávání špičkových přístrojů, kontakty se zahraničím, zvládnutí současné covidové doby.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Pokračovat ve spolupráci s průmyslovými podniky, které využívají naše vědomosti a experimentální možnosti. Mohou být iniciátory nosných nápadů pro účelnou vědeckou práci. Mé rozsáhlé studium aluminidů železa je toho příkladem.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Dalo by se hovořit o mých „proděkanských letech“. Byla to doba komplikovaná. Snažil jsem se, ale uspokojen nejsem.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Jsem rád, že jsem na fakultu vnesl metodiku elektronové mikroskopie a podílel se na úvodní přístrojové modernizaci fyziky kovů. Nyní si vážím možnosti podílet se dále na vědecké práci MFF UK. Drží to hlavu v rozumném stavu (ťukám na dřevo).

Další články k tématu