70/70: Mirko Rokyta

70/70: Mirko Rokyta

Fakulta / anketa

Právě uplynulo 70 let od chvíle, kdy byla zřízena Matematicko-fyzikální fakulta UK. Stalo se tak 1. září 1952 prostřednictvím vládního nařízení, které vyčlenilo Matfyz z Přírododovědecké fakulty. V dalším díle ankety 70/70 přeje Matfyzu doc. Mirko Rokyta, v pořadí už 20. děkan fakulty.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Aby slavila své osmdesáté, devadesáté, sté a další výročí založení alespoň v takové kondici, v jaké se nachází dnes, ne-li mnohem lepší.

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

Věda, výuka, administrativa, názorová pestrost, cestování Prahou.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Spánek na vavřínech je jedním z nejsladších spánků s nejméně příjemným probuzením. Snaha posouvat se pořád dál je jednou z cest k tomu, aby k takové dřímotě nedošlo.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Možná hned na tu první, kdy mi byla ve věku 29 let svěřena velká přednáška z analýzy pro první ročník. Tehdy mi taky došlo, že mě přednášení a komunikace se studenty baví i naplňuje.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Za těch 31 let, kdy jsem na Matfyzu zaměstnán, jsem se nalezl na mnoha místech. Asi nejvíc mi sedí pocit, že jsem částí většího celku, že pomáhám k jeho fungování, ať zrovna v té chvíli vykonávám to či ono. Toto uvědomění a chuť nebýt jen pasivním účastníkem dění mě také postupem let přivedlo až k tomu, že jsem se stal součástí fakultní administrativy.

Další články k tématu