70/70: Martin Balko

70/70: Martin Balko

Fakulta / anketa

Fakulta slaví kulaté výročí, letos v září jí bude už 70 let. Přinášíme další díl ankety, ve které přeje Matfyzu k narozeninám sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Aby i do dalších let zůstala jednou z nejlepších míst ke studiu matematiky, informatiky a fyziky, a to nejen pro české, ale i zahraniční studenty. A aby i nadále byla magnetem pro zvídavé lidi s nadšením a zápalem pro věc, což je pro vědu velmi důležité.

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

Prestižní místo pro kvalitní vědu i studium.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Aspoň v informatice je podle mě klíčem k úspěchu důraz na pochopení obecných principů a rozvíjení schopnosti řešit složité problémy místo studia momentálně populárních, ale specializovaných postupů. Tím, že se na fakultě snažíme studenty naučit hlavně logicky a kriticky myslet, jim dáváme, myslím, dobrou průpravu do budoucnosti, protože si pak dokážou snáz poradit s problémy, které je (nejen) v profesním životě potkají.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Asi největší výzvou byl odjezd na pár let na postdoktorandský pobyt do zahraničí. Odjet sám do cizí země na tak dlouhou dobu chtělo jistou dávku kuráže, ale nakonec to byla pěkná léta, která jsem si doopravdy užil. Navíc mi tahle zkušenost profesně hodně dala, protože jsem zažil i jiné prostředí a poznal jsem, jak se věda dělá jinde.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Během studia na MFF jsem měl štěstí na spoustu skvělých pedagogů, kteří mi hodně pomáhali, a tak bych teď jako učitel taky rád co nejlépe pomáhal s výukou studentů a s rozvojem jejich kariéry. Naštěstí mám šikovné a pilné studenty, tak to jde úplně samo.

Další články k tématu