70/70: Jan Hubička

70/70: Jan Hubička

Fakulta / anketa

Sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů přeje Matfyzu k 70. výročí založení.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Vše nejlepší a aby stále zlepšovala svoji pozici jak u nás, tak ve světě. Aby se na ni stále hlásili skvělí studenti a pracovalo se zde s nadšením.

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

To je těžké. „Toto je můj popis Matfyzu sedmi slovy,“ mi asi neprojde. Tak třeba: Skvělí kolegové i studenti, náročné, zajímavé a zábavné projekty.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Myslím, že je dobré rozvíjet dobrý vztah ke studentům. Věřím, že právě v tom si Matfyz vede dobře. Nabízí solidní základy logického myšlení a teorie, ale i mnoho malých specializovaných přednášek, a dává studentům svobodu a možnost se rozhodnout, co je zajímá. Sám jsem během studia změnil směr od praktického programování k teoretičtějším oblastem.

Jsem velmi rád na Katedře aplikované matematiky, protože tu pracují vědci, kterých si vážím a které rád pravidelně potkávám. Myslím, že je podstatné přitáhnout další významné osobnosti nejen z Česka, ale ve větší míře i ze světa.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Osobně jsem se asi nejvíce bál u zkoušky z teorie množin, protože jsem si tento předmět zapsal příliš brzy a neměl jsem pro něj dostatečné základy. Na přednáškách jsem si připadal jako Alenka v říši divů. Jinak mi ale Matfyz dává osobní výzvy stále, a to jak ve vědě, tak ve výuce. Jsem rád, že se mohu stále učit nové věci.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Myslím, že tohle musí zhodnotit jiní. Zatím si možná zasloužím malou poznámku pod čarou.

Další články k tématu