70/70: Alexander Wilkie

70/70: Alexander Wilkie

Fakulta / anketa

Fakulta slaví kulaté výročí, letos v září jí bude už 70 let. Přinášíme další díl ankety, ve které Matfyzu přeje k narozeninám sedm desítek osobností z řad vědců, učitelů, studentů a absolventů.

Co byste popřál fakultě k 70. výročí jejího založení?

Matfyzu bych přál, aby si uchoval skvělého vědeckého ducha a nesmírně pozitivní atmosféru, která vzniká ve spolupráci mezi fakultou a studenty, a to nejméně po dalších 70 let!

Jak byste charakterizoval současnou MFF UK sedmi slovy?

Poctivost, zvědavost, kreativita, vzájemný respekt, profesionalita a cílevědomost.

Poradíte jí klíč k úspěchu do budoucna?

Nikdy neubrat z vědecké poctivosti a zůstat pořád nejvíc nerdovským místem v celé republice. A co je ještě důležitější – být stále školou, kde se vedení chová ke svým zaměstnancům a studentům jako k lidským bytostem.

Vzpomínáte si na nějakou velkou osobní či pracovní výzvu spojenou s Matfyzem?

Za 14 let, co na Matfyzu působím, bylo pro mě nejtěžší převzít vedení naší výzkumné skupiny poté, co v prosinci roku 2019 tragicky zahynul doc. Jaroslav Křivánek. Nové role jsem se navíc ujímal v době, kdy udeřila pandemie. Dobrou zprávou je, že se nám Skupinu počítačové grafiky podařilo udržet a že nyní můžeme společně s kolegy uctít Jaroslavovu památku a pokračovat ve špičkovém výzkumu v rámci několika zahraničních kolaborací. Ty dva předešlé roky však pro mě nebyly vůbec jednoduché.

Kde vidíte své místo v pomyslné dosavadní autobiografii Matfyzu?

Rád bych byl jedním z mnoha lidí na fakultě, kteří přispěli k tomu, že je Matfyz výjimečným vědeckým a vzdělávacím prostředím. Chtěl bych patřit mezi ty, kteří se ze všech sil snažili nakazit studenty pověstnou nekonečnou zvědavostí, která je charakteristická pro naši fakultu. Žádný problém totiž není tak složitý anebo neprostupný, abychom se ho nesnažili vyřešit.

Další články k tématu