Jazyky na Matfyzu: Francouzština

Jazyky na Matfyzu: Francouzština

Fakulta / článek

Katedra jazykové přípravy má ve svém rejstříku výuku celkem šesti jazyků. Vedle angličtiny, němčiny, španělštiny, ruštiny a češtiny pro cizince je to i francouzština, kterou učí dr. Milena Dundrová.

BONJOUR À TOUS!

Francouzštinu obvykle provází pověst jazyka, který se obtížně učí. Neprávem. Samozřejmě, pokud ji budete srovnávat se slovenštinou nebo polštinou… Ale vezměte například takovou maďarštinu, čínštinu či arabštinu!

Jistě, francouzština již dávno není ona lingua franca doby Ludvíka XIV., nicméně i dnes jí mluví více než 280 milionů lidí napříč pěti kontinenty, je druhým nejčastěji studovaným jazykem, po angličtině nejčastějším jazykem médií, pracovním jazykem řady mezinárodních organizací, udržuje si stále ještě silnou pozici v diplomacii… Otevře vám dveře do světa umění, literatury, filozofie, filmu či gastronomie, domluvíte se jí při cestách nejen po Francii a frankofonních zemích Evropy, ale také v Kanadě, velké části Afriky, na Blízkém východě, v jihovýchodní Asii a mnoha dalších koutech planety.

A pokud byste chtěli nejen cestovat, ale také ve francouzštině studovat, možností se nabízí nepřeberně. Nejvíce jich skýtá samozřejmě Erasmus. Díky němu se můžete vypravit za studiem nejen do Francie (matematici např. do Paříže, Marseille, Lyonu, Caen, Toulonu či Besançonu, fyzici do Toulouse či Grenoblu, informatici do Paříže, Bordeaux, Toulouse a Caen), ale také Švýcarska či Lucemburska. Za doktorátem pod dvojím vedením (en cotutelle) můžete vyrazit do Francie (Paříž) či Belgie (Lovaň), ve francouzštině můžete studovat i v zámoří (Toronto, Montréal). Fakulta také spolupracuje s frankofonními pracovišti v zahraničí, např. se švýcarským CERN (v rámci projektů ATLAS, DELPHI a COMPASS).

Podrobnější informace o nabízených kurzech (předpokládaná úroveň vstupních znalostí, rozvrh předmětů, používané učebnice, podmínky k  zápočtu atd.) jsou k dispozici na webových stránkách katedry (www.mff.cuni.cz/fakulta/kjp), v  SIS či na nástěnkách. Vaše dotazy rádi zodpovědí také přímo jednotlivé vyučující (kontakty rovněž na webových stránkách KJP).

Studentům svých začátečnických kurzů nosívám hned na úvodní hodinu francouzské noviny a hledáme spolu známá slova: Europe, culture, festival, mode, finances, programme, visite, crème, économie, sport, université, exposition, beauté, guide, gouvernement, tennis, nature… Vidíte, vždyť toho už vlastně spoustu umíte. Jen si musíte zvyknout, že se skoro všechno bude vyslovovat jinak, než byste čekali, že se budete muset naučit vyluzovat zvuky, o nichž jste dosud neměli tušení, že se rozliší dva typy hlásky h, ale ani jedno se nevysloví, že v gramatice takřka nic neplatí na sto procent, a že francouzská logika je někdy na hony vzdálená té naší, když třeba devadesát šest se řekne „čtyři dvacítky šestnáct“.

Pokud tohle všechno překonáte, čeká na vás cesta plná zážitků a dobrodružství a já vám ráda budu dělat průvodce.

BON VOYAGE!

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.