Jazyky na Matfyzu: Španělština

Jazyky na Matfyzu: Španělština

Fakulta / článek

Katedra jazykové přípravy má ve svém rejstříku výuku celkem šesti jazyků. Vedle angličtiny, němčiny, francouzštiny, ruštiny a češtiny pro cizince je to i španělština. Kurzy španělského jazyka na Matfyzu vede dr. Milena Režná.

!Hola, amigos!

Víte, že bomberos vám ve Španělsku neublíží, ale pomohou? Jsou to totiž hasiči. A pokud vám někdo řekne, že jste débil, neurážejte se, nenadává vám. Chce jenom naznačit, že nemáte dost síly, že jste prostě fyzicky slabý. A že vás nenapadne, komu se španělsky říká Paco? No přece Františkovi. Je to domácí podoba tohoto jména, čili něco jako český Fanda. Úsměvné?

Většina z vás se ale nebude chtít učit španělštinu pro zábavu, i když pobavení může být dobrou přidanou hodnotou. Důvody bývají spíše pragmatické. Zvládnout další cizí jazyk a rozšířit si obzory, domluvit se při cestování po světě, zejména tam, kde vám angličtina moc nepomůže, využívat jazyk ve své profesi či komunikovat na dálku s přáteli v Evropě či za mořem. A se španělštinou pokryjete opravdu velké teritorium.

Španělština je oficiálním jazykem ve 21 zemích světa. Po čínštině je to druhý nejpoužívanější jazyk na světě. Dle odhadů je totiž mateřštinou pro 320 – 400 milionů lidí. Navíc je jednacím jazykem řady mezinárodních organizací jako např. Evropské unie či Organizace spojených národů. A není bez zajímavosti, že třeba v USA je španělština nejrychleji se šířícím jazykem – španělsky mluvící obyvatelstvo zde tvoří kolem 10 % populace, tedy zhruba 30 milionů.

A pro studenty dobrá zpráva! Celosvětově se španělština řadí mezi nejoblíbenější jazyky pro studium.

Španělsko je oblíbenou cílovou zemí pro studenty programu Erasmus. Z Matematicko-fyzikální fakulty studenti často vyjíždějí na vysoké školy do Barcelony, Valencie či Malagy. V rámci meziuniverzitních výměn se jim pak může poštěstit odjet studovat třeba do Mexika, Peru nebo Chile.

Podrobnější informace o nabízených kurzech (předpokládaná úroveň vstupních znalostí, rozvrh předmětů, používané učebnice, podmínky k  zápočtu atd.) jsou k dispozici na webových stránkách katedry (www.mff.cuni.cz/fakulta/kjp), v  SIS či na nástěnkách. Vaše dotazy rádi zodpovědí také přímo jednotlivé vyučující (kontakty rovněž na webových stránkách KJP).

Zkuste jít štěstí naproti a začněte se učit či rozvíjet svou španělštinu na Matfyzu!

Těším se na vás.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.