Jazyky na Matfyzu: Angličtina

Jazyky na Matfyzu: Angličtina

Fakulta / článek

Říká se, že angličtina a tělocvik jsou na Matfyzu dva nejdůležitější předměty. O tom, že sport má na fakultě dlouhou tradici, jsme už několikrát psali. Jak je to s cizími jazyky? Musejí studenti skládat zkoušku z angličtiny? Odpovědi přinese krátká série příspěvků, kterou připravili lektoři z Katedry jazykové přípravy.

Počátky Katedry jazykové přípravy (KJP), která dnes působí na Matematicko-fyzikální fakultě, spadají do roku 1993, kdy se vedení Matfyzu rozhodlo pro vytvoření vlastního jazykového centra nezávislého na jiných složkách Univerzity Karlovy. Kabinet jazykové přípravy, tak se pracoviště až do roku 2015 jmenovalo, sídlil v Karlíně a v Troji v budově „V“. V roce 2010 se veškerá výuka jazyků přesunula do Troje.

V pražské Troji dnes studenti pilují nejen angličtinu, ale třeba také španělštinu nebo ruštinu. Veškeré jazykové kurzy jsou volitelné a mohou se do nich přihlašovat posluchači ze všech oborů vyučovaných na Matfyzu a v případě volné kapacity také studenti dalších fakult Univerzity Karlovy.

Jaké jazykové kurzy tedy Matfyz nabízí? V současnosti jsou to tyto:

V době prohlubující se mezinárodní spolupráce a fungování výměnných programů typu Erasmus je znalost jazyků nezbytná a patří k samozřejmým parametrům profilu absolventa univerzity. V souvislosti s jazyky mají studenti Matfyzu jedinou povinnost - musejí během studia (bakalářského a doktorského) složit zkoušku z anglického jazyka. I z toho důvodu je angličtině v rámci kurzů věnován největší prostor.

Angličtina pro bakaláře

Čtyřsemestrální angličtina pro bakaláře připravuje studenty ke složení povinné jazykové zkoušky. V nabídce jsou kurzy tři úrovní pokročilosti (mírně pokročilí, středně pokročilí a pokročilí).

Všechny zahrnují program odborného anglického jazyka, English for Specific Purposes (ESP), jenž je součástí závěrečné bakalářské zkoušky. V případě nesplnění požadavků pro udělení zápočtu si studenti mohou předmět zapsat opakovaně.

Zkouška z angličtiny odpovídá úrovni B2/C1 dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (CEFR). Její odbornou část skládají všichni studenti Matfyzu (vyjma těch, kteří v minulosti obdobnou zkoušku složili na jiné české nebo zahraniční vysoké škole a kteří písemně požádali o prominutí), obecnou písemnou část zkoušky je možné za jistých podmínek prominout (pokud je student držitelem mezinárodního certifikátu).

Odborná angličtina

Dvousemestrální odborné kurzy Angličtina pro fyziky, Angličtina pro informatiky, Angličtina pro matematiky, Akademická angličtina a jednosemestrální kurz Obchodní angličtiny jsou určeny především pro studenty vyšších ročníků, kteří už absolvovali povinnou bakalářskou zkoušku z angličtiny. Předpokládá se, že kromě dosažení vyšší jazykové úrovně jsou tito studenti vyzrálejší i po odborné stránce a mají již zkušenost se studiem odborných textů v angličtině. Tyto kurzy nabízejí hlubší vhled do specifik odborného jazyka v daném oboru a studenti v nich získávají první znalosti a zkušenosti z odborné komunikace, prezentace a psaní. Na rozdíl od kurzů angličtiny pro bakaláře, kde obsah a harmonogram je přesně dán, v kurzech odborné angličtiny je možné náplň přizpůsobovat potřebám jeho aktivních účastníků.

KJP je držitelem akreditace šestisemestrálního jazykového programu Angličtina pro matematiky (English for Mathematicians) s právem realizovat mezinárodní zkoušku z odborné angličtiny na úrovni C1 dle CEFR pro specializaci angličtina pro matematiky (UNIcert®III). Úspěšní absolventi tohoto programu a závěrečné zkoušky obdrží mezinárodně platný certifikát.

Další pokročilé kurzy angličtiny

S cílem rozšířit nabídku jazykových kurzů pro studenty byly před mnoha lety na Matfyzu otevřeny přípravné kurzy pro cambridgeské zkoušky First Certificate English (FCE), Cambridge Advanced English (CAE) a Cambridge Proficiency English (CPE). Kromě možnosti přihlásit se po absolvování kurzu ke složení odpovídající úrovně zkoušky na některém z akreditovaných pracovišť (MFF jím není) jsou kurzy FCE a CAE doporučovány jako doplňkové studentům, kteří mají problémy se složením povinné bakalářské zkoušky. Kurzy CAE a CPE doporučujeme všem zájemcům, kteří chtějí své jazykové znalosti dále rozvíjet nebo si je udržovat.

V případě volné kapacity KJP může být otevřen rovněž kurz Anglické konverzace, vedený obvykle rodilým mluvčím.

Angličtina pro doktorandy

Studenti doktorského studia musejí prokázat znalost angličtiny hned dvakrát. Poprvé v rámci přijímacího řízení (studentům MFF UK, kteří složili bakalářskou zkoušku, a držitelům mezinárodních certifikátů na úrovni B2 je přijímací zkouška uznána) a podruhé v průběhu doktorského studia, kdy mají všichni povinnost složit z anglického jazyka zkoušku.

V souvislosti s těmito zkouškami pořádá KJP kurzy, které jsou určeny výhradně pro studenty doktorského studia. Mírně pokročilým angličtinářům nabízí čtyřsemestrální kurzy (pro 1. ročník probíhá výuka v pondělí v 15.40, pro druhý ročník ve středu v 10.40), pokročilým postgraduantům je určen kurz dvousemestrální (výuka probíhá v pondělí ve 14 a ve středu v 9 hodin).

Především studentům doktorského studia je určen také dvousemestrální kurz Akademická angličtina, zaměřený na specifika jazyka odborného stylu. Cílem kurzu je pomoci studentům orientovat se v psaných odborných textech, tvořit vlastní texty, prezentovat a obhajovat výsledky své odborné práce a vést polemiku.

Zkouška pro studenty doktorského studia se skládá z části písemné, která testuje především znalost obecné angličtiny, a ústní, při níž student předkládá vlastní anglicky psané odborné texty a prokazuje schopnost orientovat se v angličtině v rámci svého oboru.

Student doktorského studijního programu může v jednom akademickém roce zkoušku skládat dvakrát, celkový počet pokusů není však omezen, čímž je zaručeno, že každý držitel titulu Ph.D. z MFF UK je opravdu dobrý angličtinář schopný prezentovat výsledky svého výzkumu na mezinárodních fórech.

Podrobné informace k jazykovým kurzům jsou dostupné na fakultním profilu KJP.

A co kurzy ostatních jazyků? O těch si něco povíme v příštích několika článcích…

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.