Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon II

Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon II

Fakulta / fotogalerie / článek

Budou to dva měsíce, co jsem přiletěla do Toulonu. Ve Francii jsem se už celkem rozkoukala a také se mi naplno rozběhla výuka. Právě o univerzitě, na které tento semestr studuji, jsou mé druhé zápisky.

Budova fakulty UFR Sciences et Techniques (foto: L. Hýlová)
Budova fakulty UFR Sciences et Techniques (foto: L. Hýlová)

Toulonská univerzita je poměrně malá, dohromady na ní studuje něco kolem 10 tisíc studentů. To se však nikterak nepodepisuje na počtu studijních oborů, jejichž nabídka je opravdu široká. Zajímavé je, že přibližně 10 % studentů tvoří cizinci. Kromě výměnných pobytů jde především o studenty pocházející z bývalých francouzských kolonií, pro které je francouzština téměř mateřským jazykem.

Ačkoliv oficiální název školy zní Université de Toulon, hlavní kampus se nachází v blízkém městečku La Garde, kde sídlí i má fakulta – SFR Sciences et Techniques.

Živý fotbálek v univerzitním kampusu během prvního říjnového týdne (foto: L. Hýlová)

Jak si sestavit rozvrh?

Každý ročník má na SFR Sciences et Techniques přesně stanovené předměty. Příležitost k volbě má student pouze tehdy, když si vybírá ze dvou předmětů, které jsou ve stejný čas (například algebra vs. mechanika). Studenti každý semestr získávají přesně 30 kreditů, ani více, ani méně. Neexistují tedy žádné nepovinné předměty pro ty, kteří by se chtěli vzdělávat i nad rámec svých povinností. Veškerá výuka samozřejmě probíhá ve francouzštině.

Oborům a ročníkům začíná výuka různě, výjimkou nejsou rozdíly v řádu několika týdnů. Bakaláři chodí do školy od začátku září a mají výuku intenzivní, na druhou stranu končí v půlce listopadu a pak mají čas až do ledna, kdy je čekají zkoušky. První ročník magisterského studia nejvíce připomíná výuku na Matfyzu. Přednášky v něm jsou rovnoměrně rozprostřené během celého semestru, v tomto případě od konce září do Vánoc. Oproti tomu v druhém ročníku jsou přednášky soustředěné do několikatýdenních bloků. Aby toho nebylo málo, rozvržení přednášek a cvičení se často mění a liší se týden od týdne.

Na výletě v Marseille s Dhanounem, mým „Buddym“, tedy místním studentem, který mi po příjezdu pomáhal zorientovat se v novém prostředí (foto: archiv autorky)

Všechny výše zmíněné aspekty měly pro mě ten následek, že bylo téměř nemožné sestavit si rozvrh z předmětů, které mě zaujaly. Situaci jsem se snažila vyřešit celé září, a nakonec jsem byla nucena přiznat porážku.

Zpátky na střední školu

Na Matfyzu studuji matematiku ve třetím ročníku bakalářského studia. Ve Francii mi výuka s mými „spolužáky” připomíná návrat na střední školu, a to myslím především ve špatném smyslu. Francouzi maturují o rok dříve a na konci bakalářského studia nemusejí skládat státní zkoušky, ani psát bakalářskou práci. Ve třídě je přes třicet studentů a většina z nich si mezi sebou povídá, i když přednášející u tabule vysvětluje látku. Vysvětluje ji pomalu, aby ji všichni studenti pochopili, o což se však snaží jen málo z nich. U francouzských spolužáků bohužel naprosto postrádám respekt vůči vyučujícímu i jakýkoli zájem o obor, který studují.

Na druhou stranu na magistru už je atmosféra mnohem lepší, což je dost možná způsobené tím, že tam nejsou skoro žádní Francouzi. V prvním ročníku je pouze jeden, dále pět Ukrajinců a šest studentů z Komor. Druhý ročník je méně početný, ale poměr jednotlivých národností je podobný.

Za kulturou a sportem

Co mě na rozdíl od výuky mile překvapilo, jsou volnočasové aktivity, které univerzita nabízí svým studentům i zaměstnancům. Za 25 euro na rok si můžete z pestré nabídky vybrat až tři sportovní kurzy. Většina z nich probíhá přímo v univerzitním kampusu, a není tedy potřeba za sportem nikam daleko dojíždět.

Pláž v Nice (foto: L. Hýlová)

Nabízí se ovšem nejen sportovní, ale také kulturní vyžití. Každý týden se koná několik uměleckých ateliérů (malování, zpěv, tvorba komiksů…) a kulturní organizace z blízkého okolí nabízejí několikrát za měsíc představení pro studenty za jedno euro. Kromě toho kampus ožívá i mimořádnými akcemi. V týdnu na začátku října to byly třeba každodenní polední koncerty, sportovní aktivity a jídlo zdarma, kdy se studentům zároveň představovaly také všechny univerzitní spolky a organizace.


Další díly:

Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon I

Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon III
Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon IV
Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon V

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.