Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon I

Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon I

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Seriál Zápisky z Erasmu pokračuje i v novém akademickém roce. Jako první se nám s čerstvými postřehy z francouzského Toulonu hlásí Lenka Hýlová.

Cedule varující před silnými dešti (foto: L. Hýlová)
Cedule varující před silnými dešti (foto: L. Hýlová)

Na začátku září jsem vyrazila do Toulonu, francouzského města ležícího na pobřeží Středozemního moře v regionu PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur). Na místní univerzitě teď budu jeden semestr studovat matematiku.

První dny ve Francii

Podle plánu jsem do Toulonu dorazila přibližně týden před začátkem orientačního týdne pro zahraniční studenty. Říkala jsem si, že budu mít dost času vyřídit všechny náležitosti a zorientovat se v univerzitním kampusu i okolí. Jenže jak se ukázalo, ne všechny fakulty a ročníky začínají s výukou až v druhé polovině září.

První přednášku jsem měla dva dny po svém příjezdu, což jsem se dozvěděla asi tři hodiny před jejím začátkem. Měla jsem pocit, jako by mě někdo hodil do vody a mně nezbylo než se v ní naučit plavat. Na zatím jediný předmět docházím čtyřikrát do týdne na dvě hodiny a v mezičase se snažím vyřídit vše další potřebné, což však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Výhled na La Garde, městečko sousedící s Toulonem, ve kterém bydlím (foto: L. Hýlová)

Byrokracie po francouzsku

Neblaze proslulými symboly Francie jsou stávky a byrokracie. Stávku jsem během svého pobytu už zažila, ale naštěstí bez většího dopadu, protože jsem nezávislá na veřejné dopravě a institucích (univerzita se k protestu nepřipojila). Zato s byrokracií se setkávám dennodenně. Po pár zkušenostech už vím, že se vším, co potřebuji vyřídit, musím do patřičné kanceláře minimálně na dvakrát. Poprvé totiž dostanu jen seznam dokumentů, bez kterých mé žádosti nelze vyhovět.

Place de la Liberté, největší náměstí v Toulonu (foto: L. Hýlová)

Tyto v mých očích nesmyslné požadavky se objevují ve všech oblastech života. Jeden příklad za všechny – pro založení francouzského bankovního účtu jsem musela dodat nájemní smlouvu, vyplněný formulář s potvrzením, že tam opravdu bydlím, kopii občanského průkazu pronajímatele a účet za elektřinu, který není starší než tři měsíce. A přitom francouzský účet je jen jeden malý krůček v žádosti o příspěvek francouzské vlády na ubytování. Nastávají také absurdní situace, kdy do školy jezdím každý den na kole, ale abych se mohla přihlásit na jógu, potřebuji k tomu potvrzení od lékaře.

Slunce a mistrál

V Toulonu panuje téměř pořád slunečné počasí a patrně i díky tomu mezi místními neustále převládá dobrá nálada. Všichni lidé, se kterými jsem se zatím setkala, byli milí a nabízeli mi pomoc, kdybych cokoliv potřebovala. Odlišné klima by se mělo projevovat i vyššími teplotami, než na které jsme v Česku zvyklí. Mí domácí si už od mého příjezdu stěžují, že je chladno, a spolužáci nosí dlouhé rukávy a kalhoty, zatímco já jsem v prvním týdnu měla pocit, že kdyby bylo o trochu tepleji, nejspíš bych se rozpustila. To se však změnilo v posledních dnech, kdy odpolední teploty sotva překročí 20°C a počasí připomíná spíše listopad než konec září. K tomu navíc fouká silný studený vítr, tzv. mistrál.

Když už prší, často to stojí za to. Tomu napovídá i nebývalé množství cedulí, které varují před záplavami a při silných deštích zakazují vstup na některá místa. Přímo v univerzitním kampusu voda před pěti lety smetla dva studenty a jejich těla byla nalezena až druhý den.

Olivovník (foto: L. Hýlová)

S odlišným klimatem souvisí i odlišná fauna a flóra. Většinu rostlin, které každý den míjím, neumím pojmenovat a pokaždé, když vidím palmu, mám nutkání si ji vyfotit. Mám tedy kolem sebe velký prostor pro poznávání a každý den objevuji něco nového!


Další díly:

Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon II
Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon III
Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon IV
Zápisky z Erasmu: Francie, Université de Toulon V

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.