Matfyzák v londýnském Googlu

Matfyzák v londýnském Googlu

Informatika / rozhovor

Filip Pavliš vystudoval informatiku na Matfyzu. V posledním ročníku absolvoval stáž ve společnosti Google, která mu pak nabídla stálý pracovní úvazek. Dnes pracuje jako softwarový inženýr v londýnské pobočce a za necelý rok a půl už stihl vylepšit třeba Google Docs, balíček kancelářských aplikací, které jsou dostupné online a využívají je miliony lidí po celém světě.

Filip Pavliš (foto: archiv F. Pavliše)
Filip Pavliš (foto: archiv F. Pavliše)

Do londýnského Googlu jste nastoupil jako čerstvý absolvent. Bylo to díky stáži, kterou jste ve firmě absolvoval rok předtím?

Stáž hrála v mém případě důležitou roli. Firmy jako Google preferují stážisty, protože přímo vidí výsledky jejich práce i to, jak je kolegové z firmy hodnotili. Jednorázové pohovory firmám tolik neřeknou. V USA či Velké Británii je zcela běžné, že studenti chodí na stáže do velkých firem a vytvářejí si kontakty už od bakalářského studia. Jeden můj kamarád stihl stáže ve Facebooku, Googlu, Applu i Microsoftu. Určitě se vyplatí zažádat si o stáž u více firem zároveň a nespoléhat jen na tu jednu vysněnou. Já jsem měl tu výhodu, že mi v posledním ročníku studia vyšla stáž v New Yorku.

Je obtížné se na místo stážisty dostat?

Uchazeč musí absolvovat několik pohovorů. Nicméně dobře připravený student Matfyzu má velké šance projít. Záměrně říkám „šance“, protože jisté to nemá skoro nikdo. Pro většinu žadatelů je to loterie. Faktorů, které o přijetí rozhodují, je spousta. Navíc podle posledního zveřejněného údaje Google dostává kolem 2,5 milionů přihlášek ročně, konkurence je tedy velká.

Jak ve vašem případě vypadalo výběrové řízení?

Po zaslání životopisu následovaly tři video hovory, ve kterých jsem dostal různé úlohy a otázky. Většinou jsou to úlohy k vyřešení, na které je třeba vymyslet co nejefektivnější algoritmus a ukázat, že žadatel umí řešit problémy. Samozřejmě hraje velkou roli časový tlak a stres, případně i jazyková bariéra. Proto je dobré se předem připravit. Po absolvování pohovorů jsem vyčkával, zda si mě najde nějaký „host“, tedy zaměstnanec, který stážistu nebo stážistku hledá. Ten si mě našel, a s ním jsem pak absolvoval další pohovor. Za pár dní se mi ozvali, že jsem přijat.

„Matfyz mi dal silné teoretické základy.“

Po stáži tedy přišla i nabídka stálé práce?

Na konci stáže mi Google nabídl tzv. „conversion“, přestup na pracovní místo na celý úvazek. Na místě jsem se zúčastnil dalších dvou pohovorů. K nim se ještě přidalo hodnocení od kolegů a vše se dalo k vyhodnocení komisi. Po pár měsících se mi ozvali s nabídkou práce. Pak se ještě řešilo, do jaké pobočky bych chtěl. Google preferoval USA, nicméně já jsem si vyžádal Londýn. Tento proces byl pro mě příjemnější než přímá žádost o místo. Tu jsem si vyzkoušel u Facebooku, kde mi po jednom úvodním video hovoru zaplatili letenky do Londýna, a na místě jsem pak dělal pět pohovorů. Přednost jsem však dával Googlu, především asi proto, že jsem po stáži věděl, do čeho jdu.

Které předchozí zkušenosti se vám u přijímacího řízení a na začátku pracovní dráhy nejvíce hodily? Využil jste to, co jste se naučil na Matfyzu?

Jednou z výhod byly moje předchozí projekty a firma, kterou jsme založili společně s kolegou a déle než rok ji provozovali, a pak prodali zájemci. Student, který pracuje i mimo školu na něčem svém, demonstruje určitou samostatnost. Pro přijetí to však není podmínka, spíše jen diferenciátor, který vám dodá trochu sebevědomí. Nejpodstatnější jsou teoretické základy, přístup a ochota se učit. Konkrétně je potřeba umět analyzovat a řešit abstraktní problémy, znát obecné algoritmy a umět odhadovat složitosti. A to jsem si odnesl z Matfyzu.

Zpětně jsem zúročil čas, co jsem strávil nad řešením různých úloh a důkazů, které dobře trénují mozek. Spoustu praktických znalostí jsem získal na magisterském programu Katedry distribuovaných a spolehlivých systémů. Na pohovoru jsem se tak třeba mohl pochlubit, že jsme s kolegy v rámci semestrální práce napsali operační systém.

Během studia jsem se také snažil poznat různé technologie a obory, a dodnes z toho čerpám. Teď už mi stačí jen vědět, že jsem se s něčím takovým někdy v minulosti potkal, a dokážu se v práci rychle zorientovat. Co bych doporučil současným studentům, kteří by rádi šli na praxi do zahraničí, je, aby své práce psali v angličtině, a mohli je potom díky tomu uvést ve svém CV.

U Googlu v Londýně jste už druhým rokem. Na čem pracujete?

První rok jsem pracoval na Google Docs, textovém procesoru, který umožňuje vytvářet a sdílet dokumenty online. Rozšiřovali jsme verzi určenou pro Android o nové formáty a postupně přidali podporu pro txt, rtf, OpenDocument formáty a další. To mě hodně bavilo, protože Google Docs je nástroj, který sám používám a který se těší čím dál tím větší popularitě. Ještě k tomu je zdarma. Poslední dobou se hodně rozšířil ve vzdělávacím sektoru v USA, studenti v něm také odevzdávají úkoly. Po roce se však tým přesouval a já teď pracuji na Android OS, konkrétně na jeho UI frameworku. Android má zase pro změnu až neuvěřitelně masivní základnu uživatelů, včetně mě.

„Google je globální firma plná lidí z různých koutů světa, ale ve finále jsme jako jedna rodina.“

Google je pověstný nejen produkty a službami, které poskytuje, ale také firemní kulturou. Když jste do firmy nastoupil, co vás nejvíce překvapilo?

Překvapila mě spousta věcí. Například v úvodu nám řekli, že dělat chyby je normální, a je lepší něco rozbít než nezkusit. Zapíráním chyb nebo snahou o dokonalost tu nikoho neohromíte. Necítím na sobě žádný tlak, abych všechno věděl, jak by mohl někdo zvenčí předpokládat. Panuje tu velká skromnost, kolegialita a důvěra. Dále mě udivilo, kolik toho moji kolegové umí. Jeden umí plynně japonsky, druhý obsluhoval nukleární reaktor v ponorce a další zkoumal urychlovač částic. To, že někdo vyhrál soutěž v programování, se tu už bere jako běžná věc.

U Googlu už pracuje poměrně dost Čechů. Potkáváte v londýnské pobočce i nějaké matfyzáky?

Ano, občas se scházíme na večeře. Řekl bych, že v londýnském Googlu je Čechů kolem dvaceti, ale nemám přesná čísla. Nicméně Matfyz je tu zastoupen v největším počtu. Co tak pozoruji, tak absolventi Matfyzu tu nemají o příležitosti nouze.

Máte vedle práce čas také na další koníčky?

Google klade důraz na „work-life balance“ a nikdo tu po nás nechce přesčasy. Jednou jsem se během své stáže zasekl déle v práci a kolega mi vyčinil, že je pátek večer a já nejsem v baru. :-) Takže volný čas určitě mám.

A jak ho trávíte?

Využívám jej například k učení se novým technologiím a trendům, což mě vždy bavilo. Ale také poznávám Londýn a nové lidi. A také létám do Prahy za rodinou.

Čeho si na své práci nejvíce ceníte?

Velmi si cením, že můžu dělat práci, která má vliv na tolik uživatelů. Vážím si důvěry, kterou do mě firma vkládá. V Google Docs jsem pár týdnů po svém příchodu přišel s projektem, jehož výsledky teď používají miliony lidí. To mi dělá radost. Nyní jsem v Androidu, který má 1,4 miliardy uživatelů, a občas se snažím uvědomit si, kolik lidí to vlastně je. Dále se mi líbí, že Google je globální firma plná lidí z různých koutů světa, které mohu poznávat blíže. Každý jsme jiný, máme jiné zkušenosti, jsme z jiné kultury a regionu, ale ve finále jsme tu jedna rodina. To je pohled na věc, který v naší společnosti občas trochu chybí. Dalším velkým benefitem je možnost pracovně cestovat do různých kanceláří po světě. To je pro mě velký přínos, protože rád poznávám nová místa.


Mohlo by vás zajímat:

Matfyzáci pracují pro WOOD and Company
Z Matfyzu do Applu
Kudy do Facebooku

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.