Matfyzáci pracují pro WOOD and Company

Matfyzáci pracují pro WOOD and Company

Informatika / rozhovor / článek / pozvánka

Na jaře letošního roku vyhlásil vývojářský tým společnosti WOOD and Company Financial Services soutěž nazvanou Coding Challenge. Úkolem soutěžících bylo implementovat aplikační server, který simuluje typickou akciovou burzu.

Vítězslav Šmíd (foto: WOOD Company)
Vítězslav Šmíd (foto: WOOD Company)

Prvního ročníku Coding Challenge se zúčastnilo 31 soutěžících a podle organizátora byla kvalita soutěžních prací překvapivě vysoká. Účastníci se dozvěděli, jak v praxi funguje burza, a vyzkoušeli si moderní programování v jazyce Python. Sto tisícovou odměnu si pak mezi sebe rozdělila šestice vítězů. Mezi nimi byl i Jan Škoda, student 3. ročníku navazujícího magisterského oboru Umělá inteligence, který v soutěži obsadil druhé místo. Organizátoři u něj nejvíce ocenili, že dokázal řešit problémy do hloubky a s důrazem na optimalizaci výkonu serveru.

Kromě finanční odměny získal Jan od WOOD and Company také nabídku částečného pracovního úvazku. Jak sám uvedl, pokud vše dobře dopadne, zvažuje, že by po dokončení studia ve společnosti pracoval „na plno“.

Jaké zkušenosti ti soutěž dala?

Měl jsem možnost vyřešit problém z praxe akademickým způsobem – do detailu. To se programátorovi ve firmách často nepoštěstí, protože na něj bývá vytvářen tlak, aby rychle dodal co nejvíce funkcí.

Co pro tebe bylo největším oříškem?

Asi dokumentace a prezentace. To jsou věci, na které běžný matfyzácký způsob myšlení nefunguje a které se sice vyžadují, ale nevyučují. Paradoxně je často jednodušší „vysvětlit“ něco počítači než lidem. U počítače totiž víte, jak funguje a co umí.

Čím ti bylo prostředí Wood and Company tak sympatické, že ses rozhodl u firmy pracovat?

Důvodů je několik. Líbí se mi, že díky prostředkům, které firma má, můžeme dělat věci pořádně a investovat do vlastního výzkumu. Jako studenta umělé inteligence mě láká algoritmické obchodování, v němž musíte naučit program, aby byl chytřejší než ostatní účastníci burzy.

Soutěž není jedinou aktivitou, při které se pracovníci WOOD and Company setkávají se studenty fakulty. Letní program stáží vyústil v částečný úvazek také v případě dalších dvou matfyzáků, Filipa ŘehyOndřeje Vostala. Filip pracuje na detailních analýzách mikrostruktur trhu a Ondřej na pokročilých analýzách stochastických procesů. Oba svůj výzkum aplikují a vyvíjejí algoritmické obchodní strategie v jazyce Python.

Spolupráce s firmou WOOD and Company by však nebyla možná bez osobního nasazení někdejšího studenta Matfyzu a freelancera Vítězslava Šmída. Ten po bakalářském studiu zamířil do zahraničí, ale ke své alma mater se rád vrací. Osobně se s ním můžete setkat na jeho semináři, který proběhne ve středu 30. listopadu od 16:30 v Karierním poradenském centru MFF UK. Absolvent Matfyzu pracuje jako programátor na volné noze, cestuje po světě a na dálku řeší zakázky pro klienty z různých zemí. Ve svém volnu také působí na MFF UK jako mentor.

Víťo, přibližte nám, čemu se věnujete?

Baví mě navrhovat a programovat software, který řeší komplexní problémy. Typicky je to analýza velkého objemu dat v reálném čase. Algoritmické obchodování je asi nejlepší příklad mé práce. Vyžaduje rozsáhlou softwarovou infrastrukturu, ale zároveň velmi precizní práci a optimalizaci i těch nejmenších detailů.

Především jsem však konzultant na volné noze. To znamená, že klienti jsou pro mě partneři, ne zaměstnavatelé. Nedodávám jim jenom zdrojové kódy, ale pomáhám s plánováním projektů dlouho předtím, než se vůbec začne programovat.

Kromě toho si rád rozšiřuji obzory cestováním. Není to dovolená, ale životní styl, díky kterému se stále učím a získávám nové perspektivy na život.

Proč vám stojí za to vracet se na Matfyz?

Fascinuje mě matematika. Je to pro mě každodenní praktický nástroj – výrazně mi změnila styl uvažování a vytvořila užitečné mentální modely. A kromě toho je prostě krásná. Matfyz je asi jediné prostředí v ČR, které tuto fascinaci skutečně hluboce chápe.

Co vám a vaší firmě dnešní studenti dávají?

Jsme malý tým a snažíme se zvládnout exponenciální růst našeho businessu. Jsou to náročné podmínky, ve kterých vzkvétají schopní lidé, kteří se rádi učí novým věcem. Řadu takových nacházíme na MFF i na dalších školách.

Pracujete jako freelancer, tedy na volné noze. Jaká pozitiva či negativa takový způsob práce má?

Je to skvělý životní styl pro ty, kdo chtějí mít kontrolu nad svým životem. Můžete pracovat, kdy chcete a pro koho chcete. Za tuto flexibilitu se však platí zvýšeným rizikem. Nikdo jiný za vás nenese riziko špatných podnikatelských rozhodnutí, lenosti, nepoctivých klientů, nedostatku práce nebo makroekonomických změn. Mnoho lidí takovou zodpovědnost neunese.

Je to snadnější v odvětví IT? Pokud ano, tak proč?

Ano. Zaprvé je to práce méně závislá na lokalitě, takže teoreticky můžete pracovat pro klienty kdekoliv na světě. Zadruhé je to neustále expandující trh, kde poptávka práce výrazně převyšuje nabídku, a ještě mnoho let bude.

Máte kolem sebe další matfyzáky?

Ano, obzvláště teď ve WOODu. Je to příjemné. Občas nás napadají věci, nad kterými zbytek týmu kroutí hlavou. Například dát v restauraci takové spropitné, aby celková výše účtu byla prvočíselná. A nedávno jsme v nejlepším pražském koktejlovém baru strávili půl hodiny diskuzí o Hausdorffově míře…

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.