Z Matfyzu do Applu

Z Matfyzu do Applu

Informatika / rozhovor

Jakub Břečka sice ještě studuje navazující magisterský studijní program informatika na MFF UK a v současné době dokončuje svou diplomovou práci, nedávno ho ale také zaměstnala společnost Apple v kalifornském Cupertinu. Většina matfyzáků informatiků je zaměstnána u IT firem už během studia, ale i tak nás vždy potěší, když někdo zakotví v tak významné společnosti, jakou Apple beze sporu je. Proto jsme Jakubovi během jeho návštěvy Česka položili pár otázek.

Jakub Břečka (archív Jakuba Břečky)
Jakub Břečka (archív Jakuba Břečky)

Jakube, jak se vlastně student informatiky na českém Matfyzu dostane k práci v americkém Applu? Přes české personální agentury to asi nebude...

Moje cesta do Applu vedla přes letní stáž, o jejíž existenci jsem se dozvěděl z veřejné mailové konference LLVM, což je open-source projekt, který Apple z velké části vyvíjí. Na stáž jsem se jednoduše přihlásil a poté prošel několika pohovory po telefonu. Firma mi pak zařídila všechno, co bylo potřeba: letenku, víza, ubytování, ...

Pomohlo vám při náboru do Applu, že se vaše diplomová práce na Matfyzu týká jazyka Objective-C?

Ano, a také to, že jsem měl zkušenosti s vývojem pro iOS. Nicméně to hodně záleží na konkrétním týmu a projektu. Každá skupina má jiné požadavky a hledá jinak a jinde.

Žádný zaměstnanec Googlu nebo Facebooku se nezapomene pochlubit příjemným pracovním prostředím v těchto firmách, jídlem zdarma a podobně. O firmě Apple člověk běžně takovou chválu neslyší. Jaké to teda v Applu je? Nebo je to tajné?

Apple obecně je hodně uzavřený vůči veřejnosti, ale interně je pracovní prostředí a firemní zázemí určitě na stejně vysoké úrovni jako v Googlu nebo Facebooku, kde jsem se byl také podívat. Jídelny „Caffè Macs“ mají vynikající pověst a vaří dobře a zdravě (ale zdarma zaměstnancům nabízejí pouze večeře). Pro stážisty navíc mají několik speciálních akcí, jako třeba přednášky od vedení firmy, včetně Tima Cooka.

A jaký je vlastně běžný život v Silicon Valley? Jak třeba vypadal váš běžný pracovní den?

Určitě se dá žít „obyčejně“, pak je to jako každé jiné místo na Zemi, ale já jsem se naopak snažil využívat moderních vymožeností, které křemíkové údolí nabízí. Tak třeba taxislužba Uber je levná a lepší než vlastnit auto, protože člověk nemusí řešit problémy s parkováním. Běžný pracovní den je pochopitelně z velké části práce, ale i mimopracovních aktivit se nabízí obrovské množství: Národní a státní parky v okolí, pláže v Santa Cruz, noční život v San Franciscu, ...

U IT firem nebo na univerzitách v Silicon Valley působí řada Čechů. Scházíte se někdy spolu?

Několikrát jsem byl na „Setkání Čechů a Slováků“ v Mountain View, kde jsem potkal spoustu lidí pracujících v jiných IT firmách. Je zajímavé hlavně porovnávat, jak to chodí jinde a jaké osudy lidi do Kalifornie zavedly.

Neláká vás někdy v budoucnu změnit jen o pár kilometrů své působiště a zkusit doktorské studium třeba na slavné Stanford University?

O tom jsem zatím nepřemýšlel, spíš se nejprve budu soustředit, abych dokončil magisterské studium na Matfyzu. :)

Co byste doporučil současným studentům MFF UK, kteří by se chtěli vydat po vašich stopách? Je nějaký předmět na Matfyzu, na který by se měli zaměřit, nebo naopak něco, co mohou s klidem v duši vypustit?

Vždycky jsem se snažil „umět všechno“, což samozřejmě nejde, ale lze získat velice široký přehled, znát tucet programovacích jazyků a umět pracovat s desítkami různých technologií na různých platformách a architekturách. Nevím, jestli je to dobrý přístup nebo ne, ale když se k tomu přihodí pár let zkušeností v praxi (což není dneska problém zvládnout při škole) a několik oblastí, kterým člověk rozumí opravdu do hloubky, tak s uplatněním není nejmenší problém.

Co bych určitě doporučil za předměty, tak to jsou Koncepty moderních programovacích jazyků, Nástroje pro vývoj a monitorování softwareDoporučené postupy v programování, které právě neučí jednu konkrétní technologii, ale spíš se snaží rozšiřovat obzory.

A co některé matematické předměty na Matfyzu, které jsou někdy možná až démonizovány?

Bohužel přesně vím, o čem je řeč. S Matematickou analýzou, Lineární algebrouKombinatorikou jsem se dost trápil a ačkoliv jsem nakonec tyto zkoušky udělal, stejně mám pocit, že znalost QR rozkladu nebo kompaktních metrických prostorů mi nikdy k ničemu nebude. Na druhou stranu tyhle „těžké“ předměty dělají Matfyzu pověst „těžké“ školy, a o to lepší pověst pak mají i absolventi.

Tradiční otázka na závěr: Máte v plánu v USA (ne nutně u Applu) zůstat celý život, nebo počítáte s tím, že se někdy vrátíte zpět do Česka?

To je všechno ve hvězdách, rád si nechávám možnosti otevřené, ale moc dopředu neuvažuju. Prostě dělám, co mě baví.

Děkujeme za rozhovor!

Jak Jakub Břečka zpětně hodnotí své dosavadní studium na Matfyzu, si můžete přečíst na portálu studuj-matfyz.cz.


Mohlo by vás také zajímat

Kudy do Facebooku
Karel Ha: Být Matfyzák je tajná superschopnost

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.