Kudy do Facebooku

Kudy do Facebooku

Informatika / rozhovor

Koncem listopadu mi v mailové schránce přistál krátký vzkaz v této podobě: „Dobrý den, jmenuji se David T. Nguyen a jsem absolventem Matfyzu. Mám krátkou dovolenou v Praze, nechcete udělat studentům prezentaci na téma, jak se dostat na stáž ve Facebooku?“

Přednáška na MFF UK - foto: Karolína Šolcová
Přednáška na MFF UK - foto: Karolína Šolcová

Samozřejmě jsem souhlasila a na úterý 16. prosince jsme zorganizovali neformální povídání o tom, jak na stáž do USA, jak napsat CV, jaké je pozadí práce ve Facebooku a kam David po ukončení stáže stále patří. Zážitkem z posezení bylo, že plynule přecházel z angličtiny do češtiny a naopak, takže v sále bylo příjemné prostředí jak pro české, tak zahraniční studenty. Těm, kteří nemohli přijít, nabízím rozhovor.

Davide, stážovat ve Facebooku bylo tvojí inicitativou? Jak ses do jeho centrály v Kalifornii dostal?

Vůbec to nebyl můj nápad. Naopak, lidé z Faceboku mne kontaktovali sami na základě mých publikací v oblasti mobile computing. Na Matfyzu jsem dokončil jen bakalářské studium informatiky, ale táhlo mě to dál. Během doktorského studia v Americe jsem absolvoval tři pohovory a v létě 2014 nastoupil na stáž na pozici mobile hardware engineer. Stal jsem se tak členem výzkumného týmu facebookové Connectivity Lab, kde jsem měl na starosti vývoj technologie na urychlování spouštění mobilních aplikací.

Mobilních aplikací ve Facebooku? Myslíš aplikace pro mobilní telefony?

Ano. Zkuste hádat, kolik lidí na světě ještě nemá přístup k internetu… 4,4 miliardy! Převážně jde o africké a asijské země. Cílem naší práce je umožnit těmto lidem přístup k internetu. Tito lidé si ale často nemohou dovolit drahá mobilní data. Naše mise tedy jde daleko za hranici představivosti lidí o tom, co vlastně dělá Facebook jako společnost. Connectivity Lab pracuje na technologiích, které umožní uživatelům zdarma přístup k základním službám internetu poskytujícím informace o vzdělání (Wikipedie), zdravotnictví, komunikaci atd. Umožňuje to aplikace, kterou jsme pojmenovali Internet.org, díky které již mají lidé v Keni, Tanzanii, Zambii a dalších zemích přístup k internetu.

Co mne fascinovalo byla skutečnost, že jsme používali data poskytovaná drony. Ty používá Facebook pro poskytnutí dat v oblastech s nízkou hustotou obyvatelstva. Na rozdíl třeba od Googlu, který vyvíjí tzv. balóny. My jsme pracovali s bezpilotními letadly 

Zmiňoval jsi ale, že práce byla výzkumná. Takto bych spíš viděla praktický výstup věci…

Z Facebooku se mi ozvali s tím, že potřebují experta na mobile computing, což je téma mé doktorské práce. Ve Facebooku jsem vedl projekt, v rámci kterého se nám s pomocí dalších 3 pracovníků (Američan, Kanaďan, Australan) podařilo navrhnout a vyhotovit technologii, která pomůže urychlovat spouštění mobilních aplikací. Naše technologie je teď patentována v USA.

A tvoje zkušenost s Facebookem? Kromě výborných pohovorů jsi určitě musel i něco umět.

Určitě je dobré natrénovat si kódování. Třeba na crackingthecodes.org , i to je vodítkem. Nebo knížka Cracking the Coding Interview. Mně se také líbí stránka geeksforgeeks.org. Ale podle mne s tím většina matfyzáků nebude mít žádné problémy. Jde jen o dril, abyste mohli rychle nakódovat to, co se po vás chce.

Po formální stránce bylo potřeba určitě „sívíčko“ a nějaký průvodní dopis.

Hlavně to chce vyleštit životopis po americku. Protože CV je váš „brand“. Pro Američany navíc musí být bez fotky a osobních údajů. Musí mít profi zpracování. Platí pravidlo „20 seconds to impress“, takže je dobré najít si odpovídající šablonu na internetu a té se držet. Mnoho lidí má v CV hodně zkušeností, jako například že programovali v C++ v nějaké firmě, ale zapomenou uvést výsledky, kterých dosáhli (třeba že zrychlili aplikaci o 10 %). Programovat v C++ umí totiž skoro každý programátor.

Tobě se to evidentně povedlo, gratuluji. Pokud se zpětně podíváš na časový rámec, jak dlouho trvalo, než jsi prošel pomyslným sítem?

Jak jsem předeslal, neposílal jsem žádnou přihlášku. Myslím, že jsem měl v tomto ohledu velké štěstí. Přihlášky se jinak posílají zpravidla půl roku předem. Stáže probíhají celý rok, je tedy dobré zvážit vhodné datum nástupu. Pokud vás přijmou, dá se sice odložit začátek nástupu, ale možná tak jednou. Pokud by to mělo být po několika letech, musíte projít celým procesem od začátku.

Dále je dobré mít interní doporučení. Je dobré někoho ve Facebooku znát. To vaše šance zvýší na 20 %. Pokud interní doporučení nemáte, je tak půlprocentní šance, že vám nabídnou pohovor. Pokud jste z Matfyzu, napište mi e-mail (adresu najdete na mém webu) a já rád pomůžu. Je dobré také dopředu prozkoumat, jaká pozice a proč vás zajímá. Sice možná skončíte jinde, ale dáváte tak najevo svůj zájem a znalost problematiky. Celé interview má totiž 45 minut – 10 minut je o vás, 30 minut se věnuje kódování, 5 minut je na vaše dotazy. A konec. Na stáže jsou zpravidla 2-3 pohovory. Otázku víza dopředu řešit nemusíte, spíš záleží na zemi, ze které pocházíte, a na tom, jakou mají vaši krajané pověst. Roli prostě hraje spousta faktorů, ale pro Čechy to zatím dopadá pozitivně. Není třeba si ani dělat starosti s vízem – jako student bez problémů dostanete F1 nebo J1 a váš partner F2 nebo J2, ale na to už není vázané pracovní povolení.

Chceš tedy říci, že o matfyzácích panuje v Kalifornii dobré mínění?

Určitě. Já vím o Stanislavu Basovníkovi a o Martinu Čechovi, oba působí v centrále Facebooku a občas s nimi chodím na obědy. Z Matfyzu znám i Katku Opočenskou, která nyní dostudovala na Stanfordu a nastupuje do Googlu. Zmínit mohu i spolužáka ze stejného ročníku, Zdeňka Louženského z Oraclu, se kterým jezdíme na výlety. Letos v červnu jsme pořádali první Matfyz sraz v Silicon Valley, kde se nás sešlo krásných 8. Několik fotek ze srazu najdete zde. Malá komunita tak existuje.

Co se týká oborů, očekávala bych uplatnění jen pro informatiky…

To není nutné. Nabízí prostor i pro lidi se zaměřením na matematiku a fyziku. Musíte ale umět trošku kódovat. A dát při rozhovoru najevo, že víte, co děláte. Máme velký data science tým, který nabírá hodně matematiků. Connectivity Lab zase hledá schopné fyzikáře na výzkum dronů a poskytování dat satelitními systémy. AI research tým nabírá hodně lingvistů. Uplatnění najdou i další obory. Většinu dostupných pozic najdete zde.

A tvůj dojem z celé stáže?

Super. 12 týdnů skvělého života. Hodně dřiny, zábavy, práce. Platí, že nemusíš přijít v daný čas, ale musíš udělat svoji práci, a pak můžeš jít. K tomu nový mobil a nový laptop. Facebook pro vás dojede až před dveře domu, kde bydlíte, a odveze. Zákaz práce o víkendu. Mně se třeba stalo, že jsem pracoval o víkendu, protože jsem chtěl dodělat svoji práci. Hned poté můj šéf řekl: „Hele, je fajn, že jsi dodělal svoji práci o víkendu a my ti přesčas zaplatíme. Ale už to nedělej. Chci, aby sis přes víkend odpočinul a přišel v pondělí svěží.“ Dál má Facebook svou prima fitness. Placené svátky, jídlo a pití zdarma. Honey money. A pro vlastní dobrý pocit – víte, že více než miliarda lidí používá váš produkt. Když jsem cokoliv potřeboval, dostal jsem to. Řekl jsem si o mobily pro výzkum a druhý den jsem jich měl na stole dvacet. Peníze nejsou problém.

Davide, v USA jsi už 6. rokem. Zůstaneš, nebo se vrátíš do Čech?

Ještě sám nevím. Ve Facebooku mám pořád platnou pracovní smlouvu a létám mezi Kalifornií a Virginií, protože momentálně dokončuji doktorát ve Virginii. Já jsem člověk, který neumí sedět na jednom místě. Ale co vím je to, že bych chtěl zůstat ve výzkumu. Třeba jako profesor. Nebo jsou pro mě zajímavé i research labs, jako byla moje Connectivity Lab ve Facebooku. Na druhou stranu, kořeny mám ve Vietnamu a ČR považuji za svůj druhý domov, protože tam mám rodinu a nejbližší přátele. Takže se nechám překvapit, kam mě cesta životem zavede 

Děkuji za rozhovor.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.