Fyzikální pokus: Setrvačnost mince

Fyzikální pokus: Setrvačnost mince

Fyzika / video / článek

V tomto pokusu si za pomoci sklenice, papíru a mince demonstrujeme setrvačnost. Lze použít jakoukoliv minci, my jsme zvolili padesátikorunu.

Na sklenici položíme papír a doprostřed na něj dáme dvacetikorunu. Papírem trhneme a sledujeme, co se stane s mincí. Bude se pohybovat ve směru papíru?

Pokud trhneme prudce, mince spadne do sklenice. Když budeme papírem pohybovat pomalu, mince zůstane na papíru. Při prudkém trhnutí papírem zůstane mince díky své setrvačnosti na místě – snaží se zachovat si svůj pohybový stav, po odstranění papíru působením gravitační síly spadne do sklenice.

Jak dostat minci do sklenice, aniž bychom se jí dotkli?

Svou roli při pokusu hraje také součinitel smykového tření – experiment by se zřejmě nepovedl, pokud bychom místo papíru použili smirkový papír.

Obtížnější verzi pokusu můžeme také zkusit se dvěma skleněnými lahvemi (například od vína), které postavíme hrdly na sebe a mezi ně umístíme proužek papíru. Při prudkém trhnutí by málo stabilní lahve měly zůstat na sobě. Tento experiment mívá zadání v tomto znění: Jak dostat minci do sklenice, aniž bychom se jí dotkli?

Obdobný experiment si můžete vyzkoušet doma nebo ještě lépe v restauraci. Na stůl s ubrusem nanoste spoustu sklenic a talířů a zkuste prudce trhnout ubrusem tak, abyste ho vytáhli a nádobí na stole zůstalo neporušeno.

Hodně zdaru!


Další pokusy:

Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko
Optické klamy 1
Optické klamy 2

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.