Za studiem k protinožcům I

Za studiem k protinožcům I

Fakulta / fotogalerie / reportáž

V minulosti jsem absolvoval několik zahraničních pobytů – Erasmus v Norsku, letní jazykovou školu v Německu… O obou pobytech jste si mohli přečíst na webu. Celý třetí ročník jsem strávil v Praze, a protože jsem věděl, že už nestihnu dopsat bakalářku, zaujala mě možnost vyjet na semestr do australského Melbourne.

Uvítací přednáška (foto: archiv autora)
Uvítací přednáška (foto: archiv autora)

Samotné přihlášení na výměnný pobyt je vcelku jednoduché a na studijním vám v této věci ochotně poradí. Kromě motivačních dopisů a studovaných předmětů je potřeba ještě doložit osvědčení o absolvování jazykové zkoušky. Ve chvíli, kdy vás na Karlovce vyberou (do Austrálie se čeští studenti příliš nehrnou), je potřeba ještě vyřídit nějaké papírování pro australskou stranu a především vízum. I přesto, kolik toho imigrační úřad vyžadoval, trvalo nakonec samotné vyřízení jen jediný den. Večer jsem poslal žádost a už ráno ji měl díky časovému posunu vyřízenou a mohl se začít balit.

Melbourne

Austrálie leží na jižní polokouli, takže jsem díky svému příletu v půlce února zastihl ještě končící léto. Teploty se šplhaly až ke čtyřiceti stupňům a já jsem vesele obíhal bydlení, sháněl kolo a především, jako správný matfyzák, pořádný monitor na programování.

Na rozdíl od Erasmu, kde za vás všechno vyřídí jedna či druhá univerzita, v případě bilaterálních dohod je na to člověk v podstatě sám. Obtížné bylo sehnat i samotné bydlení, australští studenti jsou totiž ochotní bydlet v podmínkách pro českého studenta naprosto nepřijatelných. Není žádnou výjimkou, že pokoj nemá okna, nachází se nad kuchyní restaurace, takže bezpečně poznáte, kdy kuchař něco připálil, nebo že se do pokoje kromě postele už nic jiného nevměstná.

Luxusní bydlení v pokoji s oknem (foto: archiv autora)

Nejdříve jsem přespával v pokoji, který se mi podařilo obstarat přes AirBnB, pak jsem se na několik dnů ubytoval v hostelu. Trpělivost se nakonec vyplatila, teď bydlím u dvou doktorandů z Indie. Ubytování se nachází blízko univerzity, je levné a můj pokoj má dokonce i okno. Takže co víc si přát.

Městská doprava je v Austrálii obecně dost drahá, zato síť cyklostezek je opravdu báječná, takže jsem si sehnal kolo a mohl se vrhnout do studia.

Studium na UniMelb

Na melbournské univerzitě je o zahraniční studenty dobře postaráno, aby taky ne, praví cynik ve mně, když studium zde stojí takové peníze. Cena se odvíjí od počtu zapsaných předmětů. Takže žádné zapisování hodin klavíru jako na českých školách. Z toho důvodu ani není běžné zapisovat si předměty nad rámec a jen tak pro zábavu, což mi přijde jako škoda.

První týden (takzvaný 0-week) má sloužit především k tomu, aby se studenti seznámili a zorientovali se na univerzitě i ve městě. 0-week je tak známý, že dokonce i různé kavárny nebo třeba papírnictví studentům v tomto týdnu poskytují slevy.

Na každé akci se podává typická australská pochutina – grilovaný párek v toustovém chlebu - a všude panuje uvolněná atmosféra. Lidé se spolu dávají spontánně do řeči, což mě velmi těší, protože dosud jsem při cestování musel povětšinou zapříst hovor já.

Kromě toho je na UniMelb, jak se škole přezdívá, přes dvě stě zájmových klubů. Od degustace čaje přes klub surfařů až po klub pirátů, jehož jediným cílem je pořádat párty, kde Captain Morgan teče proudem.

Klub dobrého jídla prodává levné obědy (foto: archiv autora)

Já se hned přihlašuji do sboru, k surfařům, na plavání a do několika dalších klubů. Stojí to pár dolarů a navíc většina klubů pořádá na uvítanou grilovačky. Kromě toho se ještě přihlašuji do „Orientační výzvy,“ ve které nás náhodně rozdělí do týmů po čtyřech. Každý den dostáváme zábavné úkoly, abychom poznali UniMelb ještě lépe a byli příští týden připraveni začít se studiem.


Mohlo by vás také zajímat:

Prázdniny na letní škole němčiny
Zápisky z Erasmu: Norsko, Universitetet i Bergen

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.