Oddíl orientačního běhu absolvoval generálku na mistrovství světa

Oddíl orientačního běhu absolvoval generálku na mistrovství světa

Fakulta / článek

Do okolí města Zákupy se poslední červnový víkend sjeli orientační trailisté z celé Evropy, a dokonce i ze zámoří. Oddíl orientačního běhu VSK MFF UK Praha zde uspořádal závody mistrovství ČR zařazené zároveň i do světového rankingu (WRE) a neoficiálního evropského poháru (ECTO). Pro pořadatele šlo o generálku na mistrovství světa, které v Zákupech organizují příští rok.

Z červnového MČR v Trail-O
Z červnového MČR v Trail-O

Trail Orienteering (Trail-O) je sportovní disciplína zaměřená na orientaci a správné čtení mapy. Na rozdíl od orientačního běhu nerozhoduje u Trail-O rychlost pohybu, ale jen přesnost orientace a rychlost uvažování. Závodníci se pohybují po lesních cestách a rozhodují, které místo v terénu odpovídá místu určenému mapou. Díky tomu, že čas absolvování trati nehraje roli, se této disciplíny mohou rovnocenně účastnit i lidé s tělesným postižením.

Mistrovství ČR, které proběhlo 25. – 26. 6. v okolí města Zákupy na Českolipsku, se zúčastnilo 114 závodníků z 11 zemí Evropy a z Japonska, z toho 22 závodníků s tělesným handicapem. Během víkendu se konaly hned tři závody. V sobotu dopoledne proběhl v sousedství obce Sosnová závod štafet, na odpoledne se závodníci přesunuli k Jestřebí, kde se uskutečnil závod na klasické trati. V neděli se na stejném místě konal závod v disciplíně TempO.

Pro pořadatele byly letošní závody přípravou na první červencový týden 2023, kdy matfyzáci pořádají mistrovství světa. „Jako závodník jsem se mistrovství světa zúčastnil už několikrát a vím, že to je akce, která vyžaduje spoustu práce. Letos jsme pořadatelství zvládli, ale na mistrovství světa potřebujeme více dobrovolníků. Uvítáme každou pomoc, žádné speciální znalosti nejsou potřeba,“ zdůraznil Libor Forst, stavitel tratí a iniciátor pořádání mistrovství světa.

Pro závodníky představoval červnový závod především ukázku terénů, map a tratí, které mají čekat na mistrovství světa. Soudě podle jejich reakcí byly terény a tratě zvoleny dobře a závodníkům se i přes vysokou náročnost líbily. Zároveň si účastníci mohli vyzkoušet nový systém elektronického ražení vyvinutý česko-slovenským týmem, jehož členem je i Libor Forst. Ražení pomocí sady čipů se osvědčilo jak ze závodnického, tak z pořadatelského pohledu a umožnilo závodníkům sledovat online průběžné pořadí. „Děkujeme fakultě za podporu VSK a věříme, že jí neuděláme ostudu ani příští rok při pořádání mistrovství světa,“ dodala ředitelka závodů Helena Nyklová.

Další informace o MČR 2022 i Mistrovství světa v Trail Orienteeringu 2023 jsou k dispozici na webu. Pokud by vás zaujala možnost zúčastnit se mistrovství jako pořadatelé, ozvěte se info@wtoc2023.cz.

Oddíl orientačního běhu VSK MFF UK Praha působí na fakultě od roku 1998. Na místních i mezinárodních závodech fakultu reprezentuje kolem 40 zaměstnanců, absolventů, studentů a spřátelených sportovců. Členové klubu závodí ve všech orientačních sportech (kromě klasického orientačního běhu i na lyžích nebo na kole), ale relativně největší úspěchy dosahují právě v Trail-O. Nejúspěšnějším členem oddílu je Libor Forst, který kromě mnoha předních umístění v ČR získal i dvě bronzové medaile na mistrovství světa (2009 a 2017).


Mohlo by vás také zajímat:

Sportovci z Matfyzu oslavili výročí fakulty a VSK MFF UK
Rektorský sportovní den pod taktovkou Matfyzu
Studenti UK bodovali v Univerzitní basketbalové lize