Nový spolek propojí studentky Matfyzu

Nový spolek propojí studentky Matfyzu

Fakulta / článek / pozvánka

Na Matfyzu právě vzniká nový spolek Matfyz Girls, jehož cílem je propojit ženskou komunitu na fakultě. „Spolek je primárně určen pro ženy, ale už máme pár zájemců i mezi muži,“ směje se zakladatelka spolku Eliška Suchardová.

Náčelnice spolku Matfyz Girls: Eliška Suchardová (uprostřed), Monika Bošániová (vlevo) a Anna Yaghobová
Náčelnice spolku Matfyz Girls: Eliška Suchardová (uprostřed), Monika Bošániová (vlevo) a Anna Yaghobová

Na Matfyzu aktuálně studuje přes dva tisíce studentů, z toho je jen okolo šesti stovek žen. Přestože je ženská komunita na Matfyzu relativně malá, studentky se navzájem často vůbec neznají. To se teď rozhodla změnit posluchačka třetího ročníku informatiky Eliška Suchardová.

„Uvědomila jsem si, že neznám moc spolužaček, jen ty ze svého ročníku. Z ostatních sekcí neznám vůbec nikoho. A tak jsem si řekla, že by bylo fajn, kdyby se podařilo holky na fakultě víc propojit,“ přibližuje prvotní motivaci zakladatelka spolku.

Matfyz má tři sekce – matematickou, fyzikální a informatickou. Ty fungují do značné míry odděleně a mají také své vlastní budovy, které jsou rozesety různě po Praze. Podobně je to i s kolejemi. Příležitostí, kde by se mohly potkávat studentky z různých oborů, tedy není mnoho.

Elišku Suchardovou však netrápil jen fakt, že přichází o možnost poznat nové kamarádky. „Tím, že se studentky navzájem neznají, nemohou se podporovat a diskutovat o tom, kam po škole a kudy se může dál jejich cesta ubírat,“ vysvětluje mladá informatička, kterou k založení spolku přiměla také doba covidová a distanční výuka.

Postupně se svěřila několika přátelům z Matfyzu, které její myšlenka zaujala. „Moje spolužačka Monika Bošániová, mimo jiné nastupující náčelnice spolku Matfyzák, byla jednou z prvních, komu jsem o nápadu řekla. Poté se nápad díky zásluze spolužáka Vojty Švandelíka, člena náčelnictva spolku Matfyzák, dostal k dalším zástupcům spolku a dostali jsme nabídku jej realizovat pod jejich záštitou. Nápad se líbil i současné náčelnici, Aničce Yaghobové, která se k nám přidala. Nakonec se nám ještě sama ozvala Gabriela Baranová z matematiky,“ vyjmenovává Eliška.

Spolek Matfyz Girls nedávno spustil své webové stránky. Aktuálně však funguje zejména prostřednictvím sociálních sítí – Instagramu, Facebooku a soukromé facebookové skupiny. Ta má v současnosti už přes stovku členů, mezi kterými je dokonce pět mužů.

Eliška Suchardová a její kolegyně ze spolku teď chystají první společnou akci, která se uskuteční již za pár dní. Půjde o online setkání se čtyřmi úspěšnými matfyzačkami, konkrétně s fyzičkami Gabrielou Thiamovou a Soňou Ehlerovou, softwarovou inženýrkou Marií Píchovou a s předsedkyní studentské komory Akademického senátu Patrícií Schmidtovou. Každá z absolventek pohovoří o své práci a odpoví také na dotazy.

„Všechny dámy nám přišly velmi zajímavé. Například Soňa Ehlerová je česká astronomka, která se zabývá vznikem hvězd. Gabriela Thiamová je zase vědkyně, která působila na odborných pracovištích všude možně po světě. Pro zájemce o informatiku jsme vybraly softwarovou inženýrku z Microsoftu Marii Píchovou. V neposlední řadě jsme se rozhodly sáhnout i do řad vlastních studentů a pozvat studentku magisterského studia Patrícii Schmidtovou, která však není jen studentkou,“ představuje účastnice červnové akce Eliška Suchardová.

Zakladatelka spolku do budoucna plánuje další zajímavé aktivity, například seznamovací akce pro prváky. „Zkrátka chceme, aby se studentky poznávaly a pomáhaly si. Třeba se i díky tomu ženská komunita na Matfyzu více rozroste,“ uzavírá Eliška Suchardová.

První akce spolku Matfyz Girls, online setkání s absolventkami, se uskuteční 10. června od 16 h. Bližší informace jsou dostupné na stránkách spolku.


Mohlo by vás také zajímat:

Miroslava Lorencová: Když je nejhůř, tak píšu
Matfyz je i pro holky. Tak proč jich máme pořád málo?
Marie Píchová: Ženy mají do Microsoftu dveře otevřené