Fyzika je jako úžasná ženská

Fyzika je jako úžasná ženská

Učitelství / rozhovor

Výjimeční a inspirativní učitelé fyziky a informatiky převezmou na konci října Ceny Albertus. Do třetího ročníku bylo nominováno 30 pedagogů působících na gymnáziích, základních a středních školách po celé ČR. Sedm z nich porota vybrala mezi finalisty.

Další osobností ze sedmičlenné skupiny finalistů, které vám na matfyz.cz představujeme, je Mgr. Hana Burešová, učitelka matematiky a fyziky na ZŠ Ratibořická v Horních Počernicích.

„V paní Burešové jsem poznal velmi zapálenou a schopnou pedagožku, která svou práci nebere jen jako povolání, ale jako poslání. Ve výuce drží krok s dobou a technikou, která je k dispozici. Právě jí vděčím za svou dosavadní školní a budoucí profesní cestu. Fyziku a matematiku učí, jak nejlépe umí, a dělá to na výbornou.“ – Tomáš Kubizniak (bývalý žák, nyní student ČVUT)

Co pro vás znamená fyzika?

Fyzika je jako úžasná ženská – na jedné straně rozumná chápavá babička, která tu pro nás vždy je. Pohladí a pomůže nám pochopit zázraky přírody, ale i sebe samé. Na druhé straně je to zvídavá mladá slečna, která chce pochopit a poznat novinky moderního technického světa. A já se jen snažím tu krásu a kouzlo fyziky předávat dál.

Jak byste fyziku přiblížila člověku, který k ní nikdy neměl vztah?

Tak, aby se rozhlížel kolem sebe, pozoroval a sám zkoušel, jak věci fungují – aby sám zažil radost z fyziky.

Čím vás naposledy překvapili vaši žáci?

Vždy mne překvapí, jak děti reagují na drobnosti života kolem nás a zažívají AHA efekt při jeho objevování.

Kde čerpáte inspiraci pro svou praxi?

Inspirací jsou pro mě kolegyně a kolegové z projektů Heuréka a Elixír do škol.

Mgr. Hana Burešová (* 1965)

Vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 1997 učí matematiku a fyziku na Základní škole Ratibořická v Horních Počernicích. Již devátým rokem na škole organizuje projekt Malé tandemy – společné hodiny fyziky pro první a deváté třídy. Za tuto aktivitu jí v roce 2019 udělila Česká fyzikální společnost Ocenění za významný počin v popularizaci fyziky. Od Městské části Praha 20 získala v roce 2013 Ocenění za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost.

Další články k tématu