Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie V

Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie V

Fakulta / fotogalerie / článek

„Jakožto pokračovatelka jedné z fakult Sorbonny ztělesňuje UPMC francouzskou excelenci v přírodních vědách a medicíně.“ Tak zní úvodní věta dokumentu, který před začátkem semestru dostávají všichni výměnní studenti. Jak se ale v Paříži studuje doopravdy? Přečtěte si závěrečný příspěvek Jiřího Zemana.

Studenti posedávají na dvoře kampusu. Díky výkonným ostřikovačům se trávník jen zelená (foto: J. Zeman)
Studenti posedávají na dvoře kampusu. Díky výkonným ostřikovačům se trávník jen zelená (foto: J. Zeman)

Na Université Pierre et Marie Curie (UPMC) jsem strávil téměř půl roku. Za tu dobu jsem se spřátelil nejen s ostatními erasmáky, ale také s několika studenty, pro které je UPMC domovskou univerzitou. Patří mezi ně Ella Blairová, která právě dokončila třetí ročník oboru matematika. Také s ní jsem si během svého pobytu několikrát povídal o tom, co studium na této univerzitě obnáší.

Univerzitní areál (foto: J. Zeman)

Dva dny s Mozartem, dva dny s Laplacem

Samostatně nebo ve spolupráci s jinými pařížskými univerzitami nabízí UPMC zajímavé bakalářské dvojobory. Informatika a francouzská literatura, Přírodní a společenské vědy nebo třeba Věda a design propojují jinak poměrně vzdálené oblasti. Stejně tak můžete (po získání všeobecného základu v 1. ročníku) kombinovat dva obory exaktních věd. Buď máte jeden jako hlavní (např. fyziku) a druhý jako vedlejší (třeba chemii), nebo se věnujete oběma stejně intenzivně a nakonec získáte dva bakalářské tituly (tzv. double majeure vyžadující 36 kreditů za semestr). Podle jednoho studenta, který vydržel obor informatika-matematika přesně rok, vyhovuje double majeure lidem, kterým nevadí, že se musí kvůli studiu vzdát zbylých oblastí života. Během pobytu na UPMC jsem však sám potkal pár studentů, kteří na double majeure aspirovali, a překvapivě vypadali pozoruhodně nad věcí.

Na Úvodu do mechaniky kontinua jsem kromě matematiků vídal studentky a studenty oboru Sciences et musicologie. Ti dva dny v týdnu analyzují hudební formy a intonují u klavíru na Univerzitě Paříž IV a ve zbylé dny třeba dumají nad Navier-Stokesovými rovnicemi newtonské tekutiny. Vyprávěli mi, jak si na jednom předmětu naprogramovali ekvalizér v MATLABu. Žertovali jsme tehdy, že software pro vědecko-technické výpočty z vás nadupaného dýdžeje sice asi neudělá, ale pro porozumění tomu, jak ekvalizér funguje, musí být nedocenitelný.

„I když platí UPMC za vynikající školu na matematiku, úroveň studentů je docela různorodá. Vyučující přesto dokáží přednášky zpřístupnit i pro ty, kteří zrovna nejsou géniové,“ říká Ella. Vážní zájemci o obor mohou na univerzitě absolvovat také výzkumnou stáž.

Blaze, ale draze v hlavním městě

Patnáct deka sýra za 1,84 €, noviny za 2,20 €, lístek na metro za 1,90 €. Že je v Paříži draho, nikoho nepřekvapí. Dá se však při náročné škole ještě chodit na brigádu? „Najdou se lidé, co zvládají ‚žonglovat‘ se školou a zaměstnáním zároveň. Když chceš ale být na UPMC úspěšný, musíš se studiu oddat,“ myslí si Ella. Největší část výdajů připadá na ubytování, a to se ve francouzské metropoli shání těžko. Jak to řeší Ellini kamarádi? „Bydlí u rodičů,“ odpovídá se smíchem.

Já jsem měl to štěstí, že mi univerzita zařídila kolej. Celé davy žadatelů, ať už francouzských nebo na Erasmu, ovšem přijdou zkrátka. „A byty jsou vážně drahé, 800 € měsíčně jen tak nezaplatíte,“ dodává Ella.

Seminář Aromaths

Od příštího roku se bude Ella podílet na organizaci cyklu přednášek Aromaths, který se trochu podobá Matematickým problémům nematematiků na Matfyzu. Nejrůznějsí řečníci na Aromaths jednou měsíčně hovoří o zajímavém matematickém problému, který může být ryze teoretický nebo naopak natolik aplikovaný, jako třeba kterým směrem se mají otáčet metly elektrického šlehače.

Není odtamtud vidět Eiffelovka, ale není to Eiffelovka. Co to je? Prozradím: 24. patro věže Zamanského, která patří k UPMC (foto: J. Zeman)

Ve zdravém těle… a tak dále

Jedna z dalších věci, která se mi na UPMC líbila, je ta, že univerzita aspoň v něčem podporuje zdravý životní styl. Přednášky se nikdy nepřekrývají s obědovou pauzou. Taky přímo v univerzitním areálu můžete chodit do sportovního centra. Přihlásit se smí i studenti na Erasmu, což jsem se ale dozvěděl příliš pozdě. Zato můj španělský soused z koleje to za rok ve Francii dotáhl na žlutý pás v judu. Kdo z vás, kteří vyrazíte na Erasmus příště, se mu zkusí vyrovnat?


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie I
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie II
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie III
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie IV

Mohlo by vás zajímat:

S Erasmem na studijní pobyt i stáž

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.