Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie I

Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie I

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Jiří Zeman má za sebou první dva týdny v Paříži, kde bude jeden semestr studovat na Université Pierre et Marie Curie. Jaké jsou první postřehy čerstvého erasmáka?

Výhled na devadesátimetrovou dominantu hlavního kampusu UPMC z náměstí Jussieu (foto: J. Zeman)
Výhled na devadesátimetrovou dominantu hlavního kampusu UPMC z náměstí Jussieu (foto: J. Zeman)

S matematikou jsem se ve Francii setkal nečekaně ještě před vstupem na univerzitní půdu. Nejprve v metru, když souprava, která mě vezla z letiště, dorazila do stanice Gare du Nord. Nemusím být matfyzák na to, abych zbystřil při pohledu na velkoplošné barevné tabule opatřené složitými vzorci. Britský umělec Liam Gillick tyto formule plné parciálních derivací a jiných matematických výstřelků převzal z prací klimatologa Syukura Manabeho, aby jimi oživil šedivé zdi tunelu metra. Výzdoba vznikla v roce 2015 při příležitosti mezinárodní konference COP21 věnované globálnímu oteplování. Každý, kdo na nástupišti čeká na další spoj, tak může žasnout nad spletitostí počítačového modelování podnebí.

Stěny naproti nástupištím ve stanici Gare du Nord zdobí vzorce uznávaného klimatologa (foto: J. Zeman)

„Nedělní stehýnko chcete s Pythagorem, nebo bez? Sdílejte v rodině víc než jen domácí úkoly" (reklama na organizaci nabízející doučování; foto: J. Zeman)

Den nato se zarazím pro změnu na autobusové zastávce u plakátu, na němž se do všední otázky, která by klidně mohla padnout před rodinnou večeří, vloudilo jméno starověkého učence Pythagora.

A do třetice, prvky matematického vyjadřování nacházím i ve francouzštině samotné. Některé obraty typu „jakožto funkce (např. času)“ – francouzsky en fonction de – nebo „to bylo ‚tečné‘“ (ve smyslu „těsné“) totiž překvapivě zdomácněly i ve standardní vrstvě jazyka.

Univerzitní bludiště: Kampus Jussieu

Ale nedlouho nato už si hledím, abych se zorientoval v sídle instituce, kde se chci učit matematiku soustavněji než jen popojížděním metrem či autobusem. Kampus Jussieu na levém břehu Seiny je hlavním pracovištěm Université Pierre et Marie Curie (UPMC). Mezi jeho zajímavosti patří mimo jiné to, že při pohledu z ptačí perspektivy připomíná mřížku. Architekt Édouard Albert jej totiž v 60. letech navrhl po vzoru slavného španělského paláce El Escorial. Kampus tvoří pravidelně rozmístěné „věže“ (rohy buněk v mřížce), spojovací bloky a obdélníková nádvoří mezi nimi.

Každá věž se označuje dvojciferným číslem a ve všech jejích patrech můžete spojovacími chodbami dojít do sousedních věží. Pomocí čísel věží pak taky hledáte místnosti v těchto chodbách a tehdy začíná ta pravá zábava. Například když víte, že máte deset minut na to dostavit se do kanceláře 55.65.218. Třeba jste dokonce předevčírem procházeli okolo, ale když ony ty chodby vypadají všechny stejně… Navíc jste možná kráčeli z opačného směru a tehdy jste po pravici minuli Oddělení fyziky, ale teď vás obklopuje jen samá buněčná biologie a času už nezbývá mnoho.

Těžké dvoukřídlé dveře, které ústí do chodby, občas doprovází cedulka s nápisem jako „zavírejte tiše“, „ZDE se neučí!“, „zavírejte“, „zavírejte půlku dveří“ či „obejděte to přes věž 65 a netýrejte tenhle ubohý telefon (nefunguje už celá léta)“. To odráží skutečnost, že některé chodby jsou odsouzené k tomu, aby byly průchozí, zatímco v jiných téměř nepotkáte živáčka.

Celkově má kampus velmi moderní vzezření (když vynechám budovy stojící odděleně na nábřeží), což dokládá víceúčelové atrium, v němž jednotlivá patra spojují eskalátory. Hádám, že z poslední doby taky pocházejí prostory v části přízemí určené studentům, kde jsou k dispozici časopisy, knížky, interaktivní tabule, sál s projektorem a venkovní terasa. Pět různě zaměřených univerzitních knihoven situovaných převážně taky v přízemí, velké přednáškové sály, menza, sportovní centrum, mrakodrap a podzemní garáže pro 800 aut – to vše ještě patří k Jussieu, jehož areál má celých 400 000 m2.

Bezpečnostní prohlídky

U vstupu do univerzitního kampusu postávají vysocí muži v černém oděvu s nápisem Security a zběžně prohlížejí každého, kdo chce jít dovnitř. Díky kovovým zátarasům a zamčeným postranním branám se kontrole nikdo nevyhne. Protože v pařížském regionu trvá od 7. 1. 2015 druhý stupeň ohrožení možným útokem (stupeň alerte attentat francouzského plánu boje proti terorismu Vigipirate), je nutné s bezpečnostními prohlídkami u vstupu do některých veřejných budov počítat.

Bezpečnostní kontroly před vstupem do kampusu Jussieu (foto: J. Zeman)

Houfujících se studentů před zúženým vstupním průchodem umí někteří podnikavci jaksepatří využít. Jednou mi vtiskli do dlaně leták propagující roznášku jídla a jindy jsem zase zdvořile odmítl marxistické noviny. Francouzi nezažili socialismus, pomyslím si. O to větší ovšem mají zkušenosti s životem v multikulturním prostředí. Jen na UPMC dochází mezi 35 300 studenty také 6000 cizinců více než 140 různých národností.


Další díly:

Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie II
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie III
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie IV
Zápisky z Erasmu: Francie, Université Pierre et Marie Curie V

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.