Trénink měkkých dovedností i psychologická pomoc aneb Poradenské služby v letním semestru

Trénink měkkých dovedností i psychologická pomoc aneb Poradenské služby v letním semestru

Fakulta / článek / pozvánka

Jak zvládnout semestr a zůstat v psychické pohodě? Jak se efektivně učit a jak odpočívat? Jak si zlepšit komunikační dovednosti? Zkrátka a jednoduše: Jak lépe poznat sám sebe a stát se člověkem, kterým chci být? V rámci poradenských služeb nabízí Matfyz svým studentům i v letním semestru řadu workshopů a také možnost zapojit se do některé z podpůrných a rozvojových skupin. Právě teď je ten správný čas se na některé akce přihlásit.

Nikdo není dokonalý. To platí i pro matfyzáky, kteří obvykle dokonalost (a nejen tu matematickou) milují. Proto od loňského akademického roku fungují na fakultě poradenské služby jako „rozcestník” a první pomoc pro studenty se speciálními potřebami, ale také jako most do světa osobního rozvoje pro všechny zájemce z řad studentů Matfyzu. Pro studenty i doktorandy je letos v nabídce hned pět skupin a několik seminářů. V tomto příspěvku najdete jejich přehled.

Jako studentská iniciativa fungují svépomocné Seberozvojové skupiny, které organizují studenti a absolventi Matfyzu. Pokud vás zajímá, jak si vybudovat zdravé návyky, hledáte správnou motivaci, chcete s někým sdílet své pokroky i nejistoty nebo jen získat nadhled skrze skupinovou reflexi, přidejte se ke skupině! Na setkáních panuje přátelská atmosféra a organizátoři pracují na vlastním rozvoji spolu s vámi. Pozor, do skupiny je nutné se předem přihlásit a první setkání začínají ve třetím týdnu semestru! Skupiny se scházejí každé druhé úterý a středu večer, a pro nerozhodnuté zájemce proběhne informační schůzka už ve středu 22. 2. 2023 od 18:00 v Respiriu v karlínské budově Matfyzu.

Pokud se raději chcete svěřit odborníkům, podobné zaměření nabízejí i Sebezkušenostní skupiny vedené terapeuty Mgr. Zdeňkou Voštovou a Ing. Lukášem Kučerou. Jsou určené pro studenty, kteří chtějí lépe porozumět sami sobě, zlepšit svoji odolnost vůči stresu a naučit se zvládat nároky studia i běžného života. Do uzavřené skupiny, která bude probíhat v pondělí odpoledne, je nutné se závazně přihlásit. Druhá skupina zůstane letos otevřená: na jednotlivá páteční setkání může tedy přijít každý.

V neposlední řadě je možné přidat se do již probíhající Podpůrné skupiny pro studenty s poruchou autistického spektra. Účastníci zde mimo jiné procvičují sociální dovednosti v bezpečném prostředí a sdílejí mezi sebou zkušenosti ze života s poruchou. Pomáhají jim dva zkušení terapeuti a také peer lektor, který se rád podělí o různé tipy a triky.

Terapeut Lukáš Kučera také nabízí studentům sérii online seminářů, které se věnují tématům jako učení, prokrastinace, odpočinek či zvládání stresu. Tyto semináře jsou určené primárně studentům, ale pravděpodobně by z nich profitoval i nejeden pedagog. Příslušnou webovou stránku je vhodné sledovat také během semestru, protože další témata budou přibývat, případně sledujte instagramový účet Matfyz HELP, kde se včas dozvíte o všech nabídkách poradenských služeb.

Pokud jste si z nabídky zatím nevybrali, semináře měkkých dovedností nabízí také Oddělení firemní spolupráce MFF UK v rámci kariérních služeb. V letním semestru se uskuteční tyto semináře a přednášky: Práce s vnitřním nastavením a Konstruktivní komunikace pod vedením Mgr. et Mgr. Jakuba Švece, Ochrana duševního vlastnictví s Mgr. Matějem Machů, Ph.D., seminář o osobnostních typech Sebepoznání a seberozvoj s PhDr. Annou Crkalovou, přednáška Můj první zaměstnavatel Ing. Ondřeje Sháněla, Ph.D., a online semináře o mentoringu s Janou Rambouskovou. Zároveň na Matfyzu funguje také mentoringový program, v rámci kterého mohou studenti pracovat pod vedením odborníků z praxe. Můžete si také přijít poslechnout zážitky ze stáže u JetBrains nebo se zúčastnit kurzů akademie CZ.NIC s 90% slevou pro studenty.

Na závěr nezapomeňte, že pokud byste se ztratili, ať už v nabídce poradenských služeb nebo v komplikacích studentského života, můžete se vždy obrátit na fakultní koordinátorku poradenských služeb Mgr. Veroniku Jonákovou, která vám ráda poradí a v případě potřeby vám doporučí vhodnou odbornou pomoc.


Mohlo by vás také zajímat:

Psychoterapeutka Liana Bala: Žádný problém není malý
Studentský průvodce: Základem úspěchu je nepřepálit start
Seznamte se s organizátory Seberozvojové skupiny