Talent Jakub Klicnar: Nejradši mám slovní úlohy, geometrii bych radši vynechal

Talent Jakub Klicnar: Nejradši mám slovní úlohy, geometrii bych radši vynechal

Matematika / rozhovor

Deváťák Jakub Klicnar ze ZŠG Vodňany má na svém kontě už řadu matematických úspěchů. Jeho jméno se objevuje na čelních příčkách výsledkových listin matematických olympiád, klokanů, Pythagoriád a také korespondenčního semináře Matfyzu Pikomat. Za své výkony v matematice a fyzice nedávno získal čestné uznání v anketě Talent Jihočeského kraje. Matematikou však Jakubovy zájmy zdaleka nekončí. Daří se mu taky v šachu nebo na soutěžích mladých hasičů.

Vzpomenete si, kdy a čím vás matematika zaujala poprvé?

Matematika mě baví už strašně dlouho a sám si nepamatuji, kdy to začalo. Ale muselo to být už někdy ve školce. Když jsem se ptal mamky, řekla, že už ve čtyřech letech mě bavilo násobit.

Jak dlouho už řešíte Pikomat? Kdo vás k němu přivedl?

Dřív jsem dostával za úkol vypočítat vybrané úlohy z Pikomatu od mé učitelky matematiky a zároveň babičky Jany Husové. Na začátku deváté třídy mě mamka s babičkou přemluvily, abych se do Pikomatu zapojil poprvé oficiálně.

Daří se vám nejen v Pikomatu, ale i na dalších soutěžích. Pochlubte se, jaké matematické úspěchy už máte za sebou.

Asi největšího úspěchu jsem dosáhl v loňském školním roce, kdy jsem byl v osmičce a na matematické olympiádě jsem soutěžil jak za kategorii pro osmé třídy, tak v kategorii pro devítky. V krajském kole jsem v kategorii Z9 obsadil 1–2. místo a v kategorii Z8 1. místo v okresním kole. Letošní školní rok jsem soutěžil pouze v kategorii Z9, kde jsem byl 1.–4. v krajském kole. Matematické olympiády, klokany a Pythagoriády jsem dělal už dřív, ale úspěchy nebyly světoborné, většinou jsem skončil maximálně na 1.–2. místě na škole.

Jakou oblast matematiky máte nejraději a je naopak nějaká, kterou byste raději vynechal?

Nejraději mám slovní úlohy, kde je potřeba logické myšlení. Naopak nejvíce mě odpuzuje geometrie.

Kromě matematiky máte spoustu dalších koníčků. Čemu se ještě rád věnujete?

Poslední dobou jsem se vrátil k šachům, dále hraji na kytaru, střílím z luku, hraji metanou, věnuji se řezbařině, volejbalu a chodím do hasičského kroužku.

Jak to všechno stíháte?

Pracovní dny mám dost nabité, ráno vyrážím pěšky do školy a ze školy jdu rovnou na kroužky. Domů se většinou vracím až kolem půl šesté večer. Zjistil jsem, že klíčem k tomu, abych mohl stíhat všechno a normálně fungovat, je spánek.

Končíte devítku, kam se chystáte dál?

Příští školní rok nastupuji na gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích. Až mi bude 18, mám v plánu kandidovat do zastupitelstva města Vodňany. Po maturitě bych chtěl udělat alespoň dvě vysoké školy, jednou z nich bude Matfyz, ale ještě nemám vybraný konkrétní obor. K tomu bych chtěl studovat ještě ekonomii či politologii, tam naopak ještě nevím, jakou školu si vyberu.

Už víte, čemu byste se chtěl jednou věnovat? Máte nějaký sen?

Velice mě baví politika, a tak bych se jednou chtěl stát politikem. Právě proto mám v plánu studovat ekonomii či politologii.

Blíží se prázdniny, jak je strávíte?

Prázdniny budu mít dost nabité. Krom dvou týdnů, které strávím s rodinou v USA, pojedu alespoň na jeden dvoutýdenní tábor. K tomu budeme mít určitě nějaké další akce, takže mi moc volného času nezbude. Když se ale nějaký čas naskytne, tak bych se chtěl mrknout na slovenskou politiku, protože v září budou na Slovensku volby.


Mohlo by vás také zajímat:

Sára Tkadlecová: Jsem vodní živel
Tereza Jeřábková: Vesmír je moje laboratoř
Matfyzák v Oxfordu