Matfyzáci pořádají mistrovství světa v trailu

Matfyzáci pořádají mistrovství světa v trailu

Fakulta / rozhovor / pozvánka

V severočeských Zákupech se na začátku července uskuteční mistrovství světa v trail orienteeringu. Disciplína, v níž jsou klíčovými zbraněmi zejména rychlé uvažování a přesná orientace, má už léta podporu i na Matematicko-fyzikální fakultě. Hlavním organizátorem letošního mistrovství je dr. Libor Forst, povoláním informatik a ve volném čase aktivní trailista. Zeptali jsme se ho, co pořadatelství obnáší a na co všechno se závodníci a diváci mohou těšit.

Trail-O je nejmladší disciplínou orientačních sportů, která je zaměřená na orientaci a správné čtení a interpretaci mapy.
Trail-O je nejmladší disciplínou orientačních sportů, která je zaměřená na orientaci a správné čtení a interpretaci mapy.

Trail-O patří mezi méně známé sporty. Můžete nám tuto disciplínu na úvod trochu představit?

Trail (trail orienteering, též Trail-O) je nejmladší disciplínou orientačních sportů, která je zaměřená na orientaci a správné čtení a interpretaci mapy. Tento sport byl vyvinut mj. proto, aby se orientačních sportů mohli účastnit i lidé s omezenou hybností, protože u trailu není čas absolvování trati součástí výsledku. Závodník dostává mapu s vyznačenou závodní tratí, každé kontrole zakreslené v mapě kolečkem odpovídá v terénu shluk lampionů a závodník musí rozpoznat, který z lampionů odpovídá popisu kontroly a poloze středu kolečka. Závodníci se mohou pohybovat libovolně po trati, ovšem pouze po cestách, nesmějí vstupovat do terénu. Proto mají zdraví i postižení sportovci prakticky stejnou šanci uspět. Jsem velmi hrdý na to, že můžeme být hostiteli této prestižní akce.

Co vás motivovalo k tomu uspořádat v ČR mistrovství světa?

Jsem dlouholetým fanouškem a aktivním závodníkem trailu. Myslím si, že je to skvělý sport, který kombinuje fyzickou zdatnost, navigační dovednosti a respekt k přírodě. Účast vozíčkářů mu navíc dodává výrazný sociální rozměr. Za 15 let mi tento sport mnoho dal (včetně dvou bronzových medailí z MS) a usoudil jsem, že je na čase mu také něco vrátit, zejména proto, že pořádání MS je velmi náročné a mezinárodní federace IOF obtížně hledá pořadatele. A také jsem chtěl přispět k propagaci a rozvoji tohoto odvětví v České republice i ve světě a kolegům z celého světa ukázat krásu naší země a pohostinnost našich lidí.

Mohl byste nám říct něco víc o tom, jak samotné mistrovství světa v trailu probíhá?

Stejně jako u jiných neolympijských sportů je mistrovství světa v trailu vrcholnou událostí roku. Účastníci budou v Zákupech soutěžit celkem ve třech disciplínách: dvoudenním závodě na klasické trati, závodě štafet a v disciplíně TempO. Snažili jsme se připravit tratě, které budou představovat výzvu pro jejich orientační dovednosti.

Co si od mistrovství slibujete a jaké novinky chystáte?

Očekávám, že to bude pro všechny zúčastněné skvělý zážitek. Doufám, že se podaří uspokojit očekávání a přání sportovců, diváků, partnerů a médií. Naším cílem bylo celou disciplínu zase o trochu posunout do 21. století, jako „ajťáci“ jsme proto napřeli snahu právě tímto směrem. Na závěrečném úseku klasické trati budou moci diváci sledovat závodníky na trati a zároveň po každé jejich odpovědi uvidí na obrazovce v aréně, zda situaci vyhodnotili správně a dali správnou odpověď, nebo jestli chybovali. Současně s tím se daný závodník posune na grafice ve výsledkové listině na odpovídající místo. Doufáme, že tato inovace se setká s příznivým ohlasem.

Jak probíhají přípravy?

Přípravy probíhají intenzivně a podle plánu. Máme již všechna potřebná povolení, smlouvy a rezervace. Pracujeme na přípravě map pro tisk, dokončení a vyznačení tratí, organizaci a vyškolení dobrovolníků a rozhodčích atd. Také intenzivně komunikujeme s účastníky, sponzory a médii.

Podle čeho jste vybírali tratě?

Chtěli jsme ukázat krásu a rozmanitost české přírody a zároveň nabídnout sportovcům náročné a zajímavé tratě. Do našeho hledáčku se dostaly pískovcové terény na Kokořínsku a Českolipsku, Labské pískovce a zároveň zcela odlišné terény v Jizerských horách. Proto jsme za centrum MS zvolili malé městečko Zákupy nedaleko České Lípy, které leží uprostřed vybraných terénů a pro které je MS významná událost. Doufáme, že si soutěžící tratě i krásnou přírodu náležitě užijí.

Jak se na mistrovství těšíte vy osobně?

Těším se velmi. Příprava MS začala v roce 2018 a stála nás všechny hodně sil, takže věřím, že se nám podaří tuto práci přetavit v úspěšný podnik. Jsem rád, že mám kolem sebe skvělý tým spolupracovníků a dobrovolníků, kteří mi pomáhají s organizací. A také se těším na setkání s kolegy závodníky z různých koutů světa a na sledování jejich výkonů. Už jsem byl dvakrát mezinárodním rozhodčím na MS (v roce 2013 ve finském Vuokatti a v roce 2016 ve švédském Strömstadu) a je to velmi zajímavý pocit nebýt se závodníky „na stejném břehu“, ale sledovat je z pozice pořadatele. Jsem zvědavý, jak se jim podaří poprat se s výzvami, které jsme jim připravili.

Jaké výzvy jste museli zdolat coby pořadatelé?

Bylo jich skutečně hodně. Museli jsme zajistit kvalitní mapy, připravit náročné tratě, sehnat ubytování, stravování a dopravu. Zejména doprava pro očekávaných 25 vozíčkářů po lesních cestách byla oříšek. Dále bylo nutné zařídit zdravotní asistenci, zajistit bezpečnost a prostředí pro antidopingovou kontrolu. S pořadatelstvím je spojená i propagace, sponzoři a spolupráce s mezinárodní federací IOF.

Jaké máte plány do budoucna?

Teď si chci trochu odpočinout a užít si volného času s rodinou a přáteli. Ale mám stále spoustu nápadů a projektů souvisejících s trailem. Hned v srpnu odlétám do Filadelfie, abych tam pomohl uspořádat první závod světového okruhu WRE v USA. Chci se dál podílet na rozvoji tohoto sportu v České republice i ve světě. A také se chci zase vrátit k běhání a zúčastnit se nějakých závodů.

Děkuji vám za rozhovor a přeji, ať se vám mistrovství světa v trailu vydaří.

Mistrovství světa v Trail-O 2023 pořádá vysokoškolský sportovní klub VSK MFF UK Praha pod záštitou děkana fakulty Mirko Rokyty. Soutěž se bude konat od 1. do 7. července v severočeských Zákupech. Více informací najdou zájemci na webových stránkách soutěže.


Mohlo by vás také zajímat:

Oddíl orientačního běhu absolvoval generálku na mistrovství světa