Láska podle algoritmu

Láska podle algoritmu

Fakulta / rozhovor

Před šesti lety vymyslel unikátní algoritmus, který člověku dokáže vybrat partnera na míru. Díky nápadu Jakuba Mertla, matematika a spolumajitele seznamovací agentury Date2k, se v Česku už daly dohromady stovky párů.

Rozhodoval jste se někdy v běžném životě podle matematického vzorce?

V životě se běžně neřídím podle nějakých přesných vzorců, ale snažím se chovat hlavně racionálně, což však navenek může někdy vypadat, jako že je to podle sofistikovaného algoritmu. Ale je potřeba přiznat, že kdysi na seznamce jsem si vytvořil vlastní úlohu vícekriteriálního rozhodování a z ní mi vlastně jako jediná volba vypadla moje manželka…

Dá se v životě řídit podle algoritmů?

Lidé mají obecně tendence orientovat se podle zažitých vzorců, rádi opakují určité rituály a nejinak je tomu ve vztazích, což je však mnohdy na škodu, neboť pak člověk opakuje stále dokola ty samé chyby.

Existuje „vzorec“ na lásku?

Jako matematik jsem toho názoru, že všechno na světě se dá exaktně popsat, a tak věřím, že do nějaké míry existuje i ten vzorec na lásku. A já ho už šest let intenzivně rozvíjím a stále zlepšuji jeho přesnost. Na druhou stranu ale všichni víme, že v lásce jde také o tu pověstnou vzájemnou chemii a ta se rozhodně zcela exaktně nechová.

Na Matfyzu jste vystudoval finanční a pojistnou matematiku, máte také diplom z VŠE. Co vás přivedlo k myšlence začít podnikat v oblasti seznamování?

S manželkou jsme se sami seznámili prostřednictvím seznamky, a protože jsme měli možnost na vlastní kůži zažít, jak složité je v dnešní době potkat toho pravého, rozhodli jsme využít naše odborné znalosti a zkušenosti, abychom začali pomáhat druhým. A rozhodně nebudu tajit, že se jedná o extrémně zajímavou oblast podnikání. Nakonec americký Forbes označil seznamování jako byznys 21. století.

Čím je problematika seznamování zajímavá z hlediska matematiky?

Přestože v našich seznamovacích projektech, v agentuře i na online seznamce pro zdravotně znevýhodněné TvojeLaska.cz, pracujeme s velkým množstvím dat, stejně každý jeden uživatel či klient musí mít svoje unikátní nastavení, protože každý má svoje specifika a hledá něco jiného. A pokud chce mít klient absolutně ideální nastavení, pracujeme s ním ve spolupráci s týmem vztahových odborníků, vztahových koučů, psychologů atd., kteří na základě hloubkových rozhovorů a naší světově unikátní analýzy seznamovacího potenciálu nastaví ta správná kritéria pro párovací algoritmus.

Jak párovací algoritmus funguje?

Detailní popis by byl asi na delší dobu, možná bych o tom do budoucna mohl sepsat nějaký impactovaný článek… To si dělám legraci. Ve zkratce, náš unikátní algoritmus páruje lidi na základě osmi úrovní. Každá oblast se skládá z několik otázek, které mají různou důležitost a jsou vyhodnoceny v souladu s odpověďmi protějšku. Čím větší skóre dvojice dosáhne, tím mají větší šanci, že si budou rozumět, budou mít společné zájmy a stejný názor na budoucnost.

Baterie otázek, kterými si klient musí na začátku projít, je relativně obsáhlá, jedná se minimálně o 80 otázek zaměřených na životní styl daného člověka, vzdělání, vztahovou minulost, koníčky, náplň volného času, ale hlavně na jeho představy o rodinném/vztahovém životě. Z našich zkušeností víme, že velice zásadní je otázka dětí, zda daný člověk děti již má, děti chce, je ochoten „akceptovat“ děti z předchozího vztahu nebo naopak už žádné ve svém životě nechce a chce si jen užívat apod. A pak samozřejmě také potřebujeme velmi detailně vědět, koho hledá, jak mu fungovaly předchozí vztahy, zda neopakuje některé chybné vztahové vzorce atd.


Může se algoritmus splést, udělat chybu?

Algoritmus jako takový chyby nedělá, problémem jsou, ostatně jako vždy a všude, vstupní data. Lidé bohužel mají tendenci mnohdy lhát, zejména sami sobě, nebo si některé informace upravovat. Pak logicky nemohou vycházet ty správné výsledky. Ale přesně od toho máme vztahové kouče a vlastně celý tým, aby jednotlivá data dokázal verifikovat, případně je správně upravit tak, aby odpovídala realitě.

Co znamená „správný výsledek“?

Správný výsledek v našem pojetí znamená tzv. match, tedy shodu s vhodným protějškem. Pokud budu lhát o tom, kdo jsem nebo koho hledám, tak mi algoritmus nemůže nikdy nabídnout toho pravého, kdo se ke mně skutečně hodí.

Říkáte, že dáváte dohromady lidi, kteří mají shodné představy o životě, nastavení nebo hodnoty. Pro výjimky či náhodu ve vašem systému prostor není?

Ze všech odborných psychologických studií, ale nakonec i z naší letité praxe, víme, že pro skutečně dlouhodobý a stabilní vztah jsou shodné představy o životě, sdílené hodnoty a nastavení nutnou podmínkou. Často opakované rčení „protiklady se přitahují“ v přírodě samozřejmě velmi dobře funguje, ale vždy jen po velmi krátkou dobu, maximálně dvou let, tedy aby daný pár stihl počít společného potomka, který v sobě kombinuje mix genů, a tím došlo k zachování pestrosti. Nicméně pro dlouhodobý vztah to opravdu fungovat nemůže. A proto ani náš algoritmus s ničím podobným nepracuje. Na druhou stranu ale samozřejmě moc dobře víme, že faktor fyzické atraktivity hraje při výběru protějšku zásadní roli, a proto algoritmus funguje v procesu seznamování u nás v agentuře jen jako předvýběr.

Jací lidé obvykle vašich služeb využívají? Jsou to častěji muži nebo ženy?

Služeb naší agentury využívají lidé od cca 25 do 75 let, z 90 % se jedná o vysokoškolsky vzdělané a pracovně velmi úspěšné jedince. V některých věkových kategoriích převažují muži, v jiných lehce ženy, ale obecně se můžeme chlubit tím, že je naše databáze „genderově vyrovnaná“. Každá věková kategorie má pak svoje specifika a podle toho se klientům vždy snažíme vybírat i vhodného vztahového kouče, tak aby si byli názorově blízcí a měli podobné životní zkušenosti.

V čem podle vás dělají lidé při seznamování a v partnerských vztazích nejčastěji chyby?

Největším problémem při seznamování je lhaní sám sobě nebo snaha prezentovat se jinak, lépe, než jaký skutečně jsem. Stejně tak se velmi často setkáváme s lpěním na některých požadavcích u protějšku, které vůbec pro vlastní vztah nejsou podstatné, takové to čekání na prince na bílém koni, resp. v bílém ferrari. Velkým problémem pro seznamování je pak také opakování stále stejných, chybných vzorců. Tedy vybírání stále stejného, zcela nevhodného, typu partnerů, se kterými to logicky nikdy nemůže vyjít.

Ve vztahu se pak jednoznačně jedná o špatnou komunikaci. Dobře nastavená komunikace je od počátku absolutně nutnou podmínkou, aby mohl vztah fungovat a zdravě se rozvíjet. Život je vždy o kompromisech, pravděpodobnost, že potkáte někoho, kdo bude absolutně dokonale odpovídat všem vašim požadavkům, hodnotám a nastavením je, i při nejlepším algoritmu, minimální. Právě proto je nutné s partnerem zcela otevřeně komunikovat o svých představách, přáních, o tom, co vám vyhovuje, co se vám líbí, a co naopak chcete jinak. Bohužel stále hrozně málo lidí si tohle uvědomuje, a proto jim vztah, který by jinak mohl dobře fungovat, nevyjde.

Zmínil jste, že algoritmus neustále vyvíjíte. Na čem teď pracujete?

Aktuálně připravujeme novou seznamovací aplikaci, která v sobě kombinuje vše, co jsme za posledních šest let vyvinuli, od unikátního algoritmu přes analýzu seznamovacího potenciálu a individuální přístup vztahového kouče až po online vzdělávací kurzy. Do ní bychom nyní rádi naprogramovali vylepšení párovacího algoritmu o analýzu obličejové symetrie a typu. Pokud by se někdo z kolegů na Matfyzu této problematice věnoval, určitě ho rádi do projektu přivítáme.

Vedle seznamovacích projektů se stále věnujete také pojistné matematice. Jste držitelem aktuárské funkce v pojišťovně UNIQA. Co takový aktuár dělá?

Nedávno jsem pro interní časopis poskytoval rozhovor a celé naše oddělení bylo označeno jako „mozkový trust pojišťovny“, to mi přijde docela výstižné. Já osobně ale raději říkám, že v pojišťovně není nic, co by oddělení pojistné matematiky nevědělo nebo do čeho by nezasahovalo. Mám velké štěstí, že v Česku i na Slovensku mám skvělý tým, který vedu. Nakonec většina mých kolegů je ostatně taky z Matfyzu.

Čím vás zaujala pojistná matematika, že jste ji šel studovat?

Matematika mě bavila už od základní školy, kdy jsem se pravidelně účastnil matematických a fyzikálních olympiád. Už na gymnáziu jsem pravidelně docházel na fyzikální soustředění konané na Matfyzu a právě tam jsem si vyhlédl pojistnou matematiku jako ideální obor, který v sobě kombinuje praktické využití matematiky a statistiky spolu s byznysem.

Jak na Matfyz vzpomínáte?

Jen v tom nejlepším. Měl jsem to štěstí studovat, a nakonec i psát svoji dizertační práci, pod takovými kapacitami, jako byl profesor Mandl nebo je profesor Cipra. A se spolužáky z ročníku se stále aktivně vídáme a kamarádíme, zrovna příští víkend jedeme na pravidelnou akci i s dětmi.


Mgr. Ing. Jakub Mertl, Ph.D.

Vystudoval ekonometrii na Vysoké škole ekonomické v Praze a finanční a pojistnou matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Je ředitelem oddělení pojistné matematiky pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku. Společně s manželkou Kristýnou Mertlovou (dříve Kočí) založil v roce 2014 seznamovací agenturu Date2k, která klientům nabízí moderní metodu seznamování za použití párovacího algoritmu. Je také autorem konceptu projektu Tvoje láska, internetové seznamky pro handicapované.


Mohlo by vás také zajímat:

Tanečník Karel Vaněk: Logiky si cením dodnes
Dobrodružství mého života
Účast v grand slamu jsem si vypočítal

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.