Informatické úlovky z Ameriky

Informatické úlovky z Ameriky

Informatika / fotogalerie / článek

Přinášíme vám další postřehy matfyzačky Jany Bátoryové, která se v půlce května vypravila do Kalifornie na konferenci Google I/O.

Volnočasová zóna ve Facebooku (foto: archiv autorky)
Volnočasová zóna ve Facebooku (foto: archiv autorky)

Kromě samotné Google I/O jsme v Kalifornii stihly navštívit také další akce a zajímavá místa. Nejenže v Silicon Valley potkáte ajťáky na každém kroku, ale dozvíte se tu také řadu zajímavostí z různých oblastí informatiky.

Setkání pod záštitou Women Techmakers

Večer před zahájením Google I/O byly všechny účastnice pozvané na společnou večeři, během které mohly volně debatovat a poznat své „kolegyně“ z jiných koutů světa. Setkání ukázalo, že komunita vývojářek je poměrně velká, ačkoli se to tak nemusí zdát. Obohacující pro mě byla konverzace se dvěma ženami, které v Googlu pracují už více než deset let. Obě za tu dobu v Americe prošly několika pobočkami a shodly se, že je jejich práce i po tolika letech stále baví. I díky nim cítím, že příslušnost k ženskému pohlaví není překážkou k tomu, aby se člověk mohl věnovat programování.

U Marka Zuckerberga

Když už jsme jednou byly v Silicon Walley, chtělo to navštívit také nějakou firmu. Využily jsme toho, že jeden z našich kamarádů pracuje ve Facebooku, a vydaly se do Palo Alto na známou 1 Hacker Way. První, co příchozí vidí, je parkoviště s běžnými budovami. Když ale překoná vnější bariéru budov, ocitne se rázem ve vlastním malém městečku, kterému nechybí parčík, restaurace ani místa vyhrazená volnočasovým aktivitám.

Většina prostorů pro vývojáře je koncipována jako openspace. Druhá budova má v přízemí parkoviště, v prvním patře je obrovský openspace a ve třetím poschodí pak park, který tvoří zároveň i střechu objektu. Když jsme zmíněným openspacem procházely, podařilo se nám dokonce zahlédnout i Marka Zuckerberga. Naši návštěvu jsme zakončily výhledem ze střešní zahrady, kde jsou za tímto účelem k dispozici i dalekohledy.

Googleplex

Centrála Googlu se na rozdíl od Facebooku rozprostírá na daleko větší ploše. V její blízkosti se nacházejí fotbalová hřiště a další sportoviště. Do samotných budov jsme se už nestihly podívat, stačil nám ale venkovní areál, mezi jehož hlavní atrakce patří park se sochami, které znázorňují jednotlivé verze Androidu pojmenované po různých sladkostech - například Cupcake, Donut nebo KitKat. Pokud se vám líbil název ulice, ve které sídlí Facebook, Google zašel ještě dál, má totiž vlastní ulici, která se jmenuje prostě Google.

Stanford University

Stanford University se svou rozlohou řadí mezi největší univerzity v USA. Místo, kde sídlí, a její budovy, vás jednoduše očarují. Kampus je plný mladých lidí, kteří se mezi budovami přesouvají pěšky nebo jezdí na kole. Množství zeleně poskytuje příjemné útočiště ke studiu. Na Stanfordu jsme absolvovaly prohlídku, na které jsme se mimo jiné dověděly něco o tradicích této školy. Prvákům například škola začíná o týden dříve a studenti v této době poznávají své spolužáky a hrají seznamovací hry. Náš průvodce v minulosti coby prvák dostal se svými spolužáky za úkol předstírat, že jeden z nich je známou osobností. Dozvěděly jsme se také, že na škole se každoročně koná „trh vysokoškolských klubů“, které se k sobě snaží zlákat nové studenty. Stanford má i vlastní kostel. Ještě před vstupem do něj návštěvníka na zemi upoutají dlaždice s čísly. Ty pod sebou ukrývají časové kapsle. Každý student posledního ročníku do kapsle umístí nějakou drobnost a vloží ji pod dlaždici, na které je uveden rok ukončení jeho studia.

Computer History Museum

Návštěvu Silicon Valley jsme zakončily v počítačovém muzeu. Prošly jsme si expozici zachycující historii výpočetní techniky od kalkulaček přes děrné štítky až po dnešní počítače. Zajímavá pro mě byla část věnovaná souboji analogových a digitálních počítačů. Viděly jsme také, jak v průběhu času vypadala a jak se vyvíjela různá paměťová zařízení nebo klávesnice a myši. V muzeu nechyběla ani Utah Teapot, nejznámější objekt 3D modelování. Díky své pravidelnosti a zároveň několika vyčnívajícím útvarům se stala oblíbeným modelem 3D grafiků a je pro ně něčím podobným, čím je „Hello, World!“ pro programátory.


Mohlo by vás zajímat:

Jaké je to na Google I/O
Kalifornie: Slunečný stát plný překvapení

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.