Valencie poprvé: Z deště pod palmu

Valencie poprvé: Z deště pod palmu

Informatika / Fakulta / článek

Blogger Dominik Janata v minulém článku radil všem zájemcům o informatiku, jak vybrat nejlepší studium. Ve svém dalším příspěvku, který otevírá malý třídílný seriál, nás pro změnu vezme na výlet do Valencie. Právě sem ho zavedlo studium informatiky na Matfyzu.

Dominik Janata
Dominik Janata

Čím to začalo


Do odletu zbývá 10 měsíců

Nevěda, o co běží, myslel jsem si, že ke studiu na zahraniční univerzitě člověka přivádí věci jako renomé univerzity, obor, kterým se tam zaobírají, nebo alespoň prostředí, ve kterém se univerzita nachází. Třeba to, že někde mají vyhlášenou katedru kryptografie, nebo alespoň „přinejhorším“ to, že se člověk chce například pořádně naučit německy. Myslel jsem si, že stáž na dané univerzitě uchazeč vnímá jako metu, které chce dosáhnout v kontextu svého studia.

Tohle však v mém případě nebyly důvody, které mě k myšlence ucházet se o stáž z programu Erasmus přivedly. Impulsem bylo počasí. Už čtyři měsíce v kuse bylo totiž v Praze zataženo, zima a lezavo. A to ve mně vyvolávalo intenzivní touhu odjet nadlouho někam, kde bude slunečno a teplo. Pohled do seznamu škol partnerských k té mojí odhalil, že těmto kritériím pro ten rok odpovídají pouze Valencie a Barcelona.

Píšu to, i když zmíněný důvod asi neodpovídá představě fakultních koordinátorů programu Erasmus. Píšu to, protože v tom je naděje pro tebe, pokud tě to „netáhne ven“. Tou nadějí myslím, že tuhle neocenitelnou a v Česku nenahraditelnou zkušenost můžeš získat, i když si myslíš, že pro tebe vůbec není. A že k té zkušenosti můžeš přijít z jiné strany. Kromě primárního zamýšleného účelu může pobyt v zahraničí vyřešit všechny možné jiné problémy, třeba i ty s počasím.

Volba

Přeci jen bych do Valencie ani Barcelony asi nejel, kdyby nabízely něco zcela mimo můj obor nebo alespoň zájem. Fakt, že s těmito univerzitami měl Matfyz smlouvu, naznačoval, že určitá oborová spřízněnost existuje. Ze zkušenosti studentů, kteří byli v Barceloně, jsem se dozvěděl, že se tam neučí španělsky, ale katalánsky. Katalánštinu jsem se učit nechtěl, takže vyhrála Valencie, konkrétně tamní polytechnická univerzita UPV.

Jak probíhala příprava

Příprava měla dvě stránky, které probíhaly paralelně. Na jedné straně bylo zapotřebí vyřídit byrokratickou stránku věci, na druhé bylo zapotřebí připravit se sám. Na straně osobní přípravy byl od počátku jistý menší úkol, totiž naučit se španělsky, protože jsem španělsky v okamžiku podání přihlášky neuměl ani slovo.

Krocení úředního šimla, dějství první


Do odletu zbývá 9 měsíců

Krocení úředního šimla ve skutečnosti nebylo zapotřebí. Než se pustím do rozepisování celého průběhu, musím říci, že proces jako celek byl spíš otázkou obyčejné, lidské komunikace s Matfyzem a s UPV než probíjení se hradbami formulářů.

Na straně Matfyzu se přihláška editovala ve webové aplikaci na portálu is.cuni.cz. Tam na mě sice číhala menší zrada, ale o tom později. Přihláška provázela celý proces přijímacího řízení na straně Matfyzu a většina věcí v ní fungovala naprosto přímočaře – od vyplnění osobních údajů po vyplnění předmětů, které chci na UPV studovat.

Co po mně tedy Matfyz chtěl? Když už jsem měl vybranou školu a předměty, bylo třeba zajistit si výpis studijních výsledků a napsat motivační dopis. Dá se říct, že všechny tyhle informace zajímaly ve stejné podobě obě strany – Matfyz i UPV. Sepisování motivačního dopisu jsem bral jako obhajobu svého zájmu studovat na UPV. Samozřejmě, že bylo vyloučeno psát o plážích a slunku, to už pro mě tou dobou byl jen příjemný bonus ke všemu, co to mělo obnášet. Přesto ale motivační dopis přinesl jedno dilema: Na jednu stranu mi přišlo hloupé psát, že na UPV jedu proto, že se tam vyučují podobné věci jako na Matfyzu (proč tam potom jezdit?), na druhou mi přišlo hloupé psát jako důvod, že se tam vyučují jiné věci než na Matfyzu (proč tam potom jezdit?). Ale výsledek prošel. Co v tom motivačním dopise očekávají, to přesně říct neumím, ale zřejmě by z něj měl vysvítat zájem o studium na hostitelské univerzitě, v lepším případě zájem upřímný.

V této fázi bylo také třeba zajistit si souhlas vedoucího bakalářské práce s tím, že budu práci dokončovat v zahraničí. Vycházelo mi to totiž tak, že své studijní povinnosti s výjimkou bakalářské práce splním koncem pátého semestru a šestý semestr mi vyjde na Erasmus a právě na dokončení bakalářky.

Poté, co mi fakultní koordinátor dr. Pangrác oznámil, že jsem v přijímacím řízení uspěl, bylo třeba začít jednat se španělskou stranou. To v první řadě znamenalo zaregistrovat se do jejich informačního systému, konkrétně do jeho modulu určeného uchazečům o studium Erasmus, pár týdnů si počkat na přihlašovací údaje a vyplnit víceméně totéž, co na české straně. Ukázalo se, že na UPV nabízí návazný jazykový kurz španělštiny. „Návazný“ proto, že měl navazovat na již dosaženou úroveň A1 až B1, která měla být doložena certifikátem DELE. Jak jsem zmínil výše, neuměl jsem španělsky ani slovo, takže jsem žádnou z těch úrovní neměl. To přidalo na seznam úkolů i naučit se na zkoušky DELE A1, které měly být dva měsíce před odletem, a v lepším případě tou dobou zvládat i nějakou základní konverzaci.

Shrnuto podtrženo, dějství první trvalo asi čtrnáct dní. Přesouváme se k další podkapitole...

Příprava


Do odletu nadále zbývá 9 měsíců

Byl jsem právě ve čtvrtém semestru bakalářského studia, které jsem plánoval jako tříleté, měl jsem odpovídajícím způsobem rozvrženou a dohodnutou bakalářskou práci a také jsem neuměl ani slovo španělsky. Do odjezdu na Erasmus jsem tedy musel mít splněné všechny studijní povinnosti, především povinné a povinně volitelné předměty a počet kreditů. Taky jsem musel dostat svou úroveň španělštiny z žádné na A1. Pokud šlo o studijní povinnosti, to naštěstí vycházelo „na pohodu“, takže po zakončení semestru už šlo jen o naučení se španělštiny za necelých pět měsíců.

A přichází časový skok. Semestr mezitím skončil, celou dobu pršelo, až z toho do Prahy po deseti letech znovu přišla pětisetletá voda, která mi vlastně pochválila mé rozhodnutí jet na půlrok do Valencie.

Do odletu zbývá 6 měsíců

Začal jsem se učit španělštinu z audioknihy. A občas jsem byl za blázna, když jsem v tramvaji bezhlase pohyboval rty, jak byly v nahrávce přestávky pro opakování probíraných obratů.

Do odletu zbývá 5 měsíců

Začal jsem se učit španělštinu z učebnice. Ukázalo se, že americká audiokniha počítala s jihoamerickou španělštinou, která se ve Španělsku nepoužívá.

Do odletu zbývají 4 měsíce

Začal jsem se učit španělštinu u dr. Režné na Matfyzu v kurzu pro mírně pokročilé. Zpočátku jsem byl spíš chabě pokročilý, ale postupně se to srovnalo. Navíc jsem také začal chodit na individuální lekce ke španělskému rodilému mluvčímu v Praze. Individuální lekce byly z mého pohledu nejpřínosnější a takřka k nezaplacení, pokud jde o rozvoj konverzačních schopností.

Do odletu zbývají 2 měsíce

Účast na zkoušce DELE A1. Výsledky měly být měsíc po příletu do Valencie.

Krocení úředního šimla, dějství druhé

Nedlouho před zkouškou DELE mi přišel dopis z UPV potvrzující mé přijetí k jednosemestrálnímu studiu. Tady odstartovalo druhé kolo papírování, jehož výstupem mělo být přiznání stipendia a jeho poslání na můj účet.

Vlastně to bylo docela jednoduché, bylo nutné přeposlat elektronickou podobu akceptačního dopisu, který mi přišel z UPV. Na mně prý nebylo nic dalšího. Nicméně čekal jsem, blížily se Vánoce a nic se nedělo. A tady se objevila ta menší zrada. Bylo nutné v elektronické přihlášce vyplnit číslo účtu, aby bylo přiznáno stipendium. Takhle zpětně se to může zdát samozřejmé, ale formulář mohl být uložen i definitivně potvrzen bez vyplněného účtu, takže tak zůstal.

Dovolím si menší odbočku. Účet si člověk nemůže vybrat. Naopak si musí vzít účet Komerční banky a sjednat ho na konkrétní pobočce. KB má takto v podstatě monopol na studenty Erasmu a mně přišlo a přijde nehorázné, že tehdy nabízela srovnatelné nebo dokonce horší podmínky než některé jiné banky. Přímo do Valencie mi pak zavolala Air Bank, která mi nabídla na vyzkoušení eurový účet na tři měsíce zdarma a bez poplatků. Vzhledem k načasování telefonátu mi to vyšlo tak, že jsem do konce pobytu měl výběry i převody zdarma. Osobně mi to přijde jako jediné, ale velice výrazné a zbytečné negativum celého zaopatření programu Erasmus na UK.

Otevřel jsem si tedy účet, vyplnil ho do přihlášky a zašel do Kanceláře mezinárodních vztahů UK; nakonec jsem si tam příslušný dokument vyzvedával ráno před odletem, takže se dá říci, že to vyšlo přesně na den.

Ubytování a mentor

UPV nabízí program mentorů, kteří mají pomáhat přijíždějícím studentům Erasmu s orientací na škole. Tohoto jsem využil a mentor se mi ozval asi tři týdny před odletem do Valencie. Konzultoval jsem s ním všechno možné: školní informační systém, byt i samotnou španělštinu.

Tou dobou si mě taky vyhledala na Facebooku jedna z mnoha a mnoha firem, které se živí poskytováním služeb studentům Erasmu. Typicky jde o zprostředkování bytu, organizované výlety a diskotéky. Takže jsem si nechal zprostředkovat byt. Ukázalo se, že to byla chyba (či spíše předčasný a zbytečný krok). Ubytování se přímo na místě nabízelo opravdu hodně. S možností prohlídky bytu a podobně.

Jak proběhl odlet z Prahy? A co bylo po příletu do Barcelony? O tom v příštím díle.

Článek je redakčně upravenou verzí původního blogového příspěvku.

Další články autora:

Dominik Janata: Informatika z první ruky: Co mi dalo studium na fakultě

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.