Informatika z první ruky: Co mi dalo studium na fakultě

Informatika z první ruky: Co mi dalo studium na fakultě

Informatika / článek

Od koho se lépe dozvíte, jaké je opravdu studium na Matfyzu, než přímo od studenta? Absolvent informatiky Dominik Janata se rozhodl, že se o své dojmy podělí se všemi, kteří o studiu informatiky na Matfyzu uvažují. Třeba vám tedy jeho článek pomůže v rozhodování, jestli je pro vás Matfyz to pravé ořechové.

Dominik Janata (foto: Svoboda)
Dominik Janata (foto: Svoboda)

Volba vysoké školy je důležité rozhodnutí. Vysoká škola, to znamená takřka bezplatný profesní, snad částečně i osobnostní rozvoj. A její špatná volba může znamenat promarnění minimálně roku života. Samozřejmě že existuje nemálo lidí, kteří se velice dobře živí bez, případně nezávisle na vysokoškolském vzdělání. Pokud jsi ale rozhodnutý studovat informatiku na vysoké škole a zvažuješ pražský Matfyz, třeba ti tento článek napoví...

Co jsem se naučil?

Říká se, že Matfyz člověka "naučí myslet". Ze začátku mi to přišlo divné, protože způsob myšlení jsem považoval za něco, s čím se člověk narodí. Musím ale přiznat, že studium mé uvažování opravdu změnilo. Těžko to popsat – jde o kombinaci schopnosti problémy dekomponovat na samostatně řešitelné podproblémy a schopnosti vymyslet jejich řešení jako takové.

Zdá se mi, že to myšlení je ve skutečnosti hlavním výstupem bakalářského studia. Tento výstup je zaobalený do různých matematických a informatických kurzů. V průběhu těchto kurzů jsem se učil věci, které jsem opravdu znát nechtěl a které jsem chápal těžko. Navíc jsem se je učil s vědomím, že mi opravdu budou k ničemu. Ale to není účelem. Nemyslím si, že by od absolventa informatického oboru Matfyzu někdo očekával, že bude schopen zvládat integrály komplexních funkcí, případně i ve více rozměrech. Každý ale bude očekávat, že se v rozsáhlých zadáních velkých programátorských projektů zorientuje, odhalí víc problematických míst, než by odhalil "obyčejný" kodér, a také bude schopen navrhnout jejich řešení.

K tomuto cíli Matfyz vede přes nepřebernou sadu náročných, abstraktních a často samoúčelných cvičení. S tím se prostě počítat musí. Pokud máš taková cvičení rád, pokud tě třeba bavilo vymýšlení důkazů nebo počítání derivací, tím lépe pro tebe. Ale jde to i bez toho.

Jak jsem naznačil výše, studium obsahuje celkem hodně matematiky. Pokud budu za matematiku považovat vše, co se obešlo bez programování, muselo to být kolem poloviny, možná víc. Některé věci přijdou vhod. Kurzy lineární algebry se hodí ve 3D grafice, kurz algebry v šifrování a kybernetické bezpečnosti. Pokud jde o předměty, které nemají přímé uplatnění – pro ty bude platit to, co jsem popsal výše.

K samotné informatice: studium mě přivedlo k C#, naučilo mě něco z C++, "sáhnul" jsem si na 3D grafiku. Matfyz z tebe neudělá špičkového kodéra. Bude se z tebe snažit udělat člověka, který se orientuje v různých technologiích, je schopný mezi nimi vybírat a kombinovat je. A rozhodně se nemusíš bát toho, že by sis nezakódil. Na Matfyzu napíšeš tuny kódu. Nebudou tě ale učit znát všechny knihovny .NET i napříč verzemi. Řeknou ti, jaké koncepty tam fungují, co se vyplatí kdy použít, jak to bude efektivní. A to je důležité, protože - když navážu na příklad s .NETem – reference knihoven visí na webu. Možná jen nebudeš sypat kód tak rychle jako někdo, kdo vystudoval například Unicorn College.

Proč bych Matfyz doporučil?

Doporučil bych ho pro školu samotnou. Nabídku kurzů jsem obecně popsal výše a rozhodně nelituji, že jsem je absolvoval. Pokud jde o samotné studium, je na škole navíc vynikající kolektiv. Vyučující jsou otevření diskusi, zodpovídání dotazů při přednášce a individuální pomoci mimo přednášku. Studenti se chovají kolegiálně: Když máš problém s pochopením látky nebo s úkolem, zpravidla je kdokoliv ochotný poskytnout pomoc. V tomhle kontextu pro mě bývaly téměř nepochopitelné příběhy z jiných škol, kde se studenti navzájem nesnáší, jeden druhému nepomáhají a vyučující se po některých z nich vozí.

Pokud jsi jedničkář, možná přijde změna, která je zároveň velmi příjemná i velmi nepříjemná. Možná jedničkář být přestaneš, možná přestaneš být premiant a pravděpodobně budeš obklopen chytřejšími a schopnějšími lidmi, než jsi sám. Což je ale nesmírně přínosné, motivační a inspirativní!

Je také velice, velice, VELICE jednoduché dostat se z Matfyzu na Erasmus. A to je zkušenost, kterou doporučuji, i když jsem před prvákem pochyboval o tom, že to někdy budu chtít absolvovat. Čili chtěj na Erasmus a věz, že z Matfyzu se tam dostaneš velice snadno. Například do slunné Valencie :-)

Dovolím si srovnání Matfyzu s jinými podobnými školami:

Matfyz vs. FIT ČVUT: FIT je velmi mladý, lépe se prezentuje, ale výuka matematiky má o dost nižší úroveň a úroveň informatiky je asi taková, že dva moji kamarádi dělali na FITu cvičící, když byli ve třeťáku na Matfyzu.

Matfyz vs. FEL ČVUT: FEL je zaměřený jiným směrem. Jestli tě láká víc si na věci "sáhnout", jestli máš radši elektrické obvody než abstraktní schémata na tabuli, možná to pro tebe bude lepší tam. Pokud tě zajímá robotika, tak určitě.

Matfyz vs. MUNI: Nevím, MUNI za zvážení jistě stojí, v posledních letech její hodnocení roste a produkuje schopné lidi.

Matfyz vs. VŠE: Ekonomka tě ušetří spousty starostí s matematikou a teoretickou informatikou, důkazy se vyskytovat nebudou. Troufám si tvrdit, že v těchto oborech bude vzdělání povrchní, ale jistě použitelné. Takže je to o tvém rozhodnutí, jestli chceš být povrchní, ale jistě použitelný. K tomu dostaneš kurzy soft-skill záležitostí, jako jsou třeba filozofie a samozřejmě ekonomie.

Závěr

Na jednu stranu musíš na Matfyzu makat, na druhou stranu pokud přežiješ první rok a půl, po kterém ti v hlavě nezůstane neuron na neuronu, jsi v klidu a kredity se sypou velmi levně. Chodíš na věci, co tě baví a zajímají, a velkou část známky může tvořit práce na domácích úkolech.

Nechci ti radit, jestli Matfyz ano nebo ne. Osobně bych na Matfyz asi nešel, kdybych nebyl ochotný obětovat kus toho, čemu se říká studentský život, za výhody do budoucího profesního života. Taky bych na Matfyz nešel, pokud bych na střední měl problémy s matematikou. V opačném případě není důvod to nezkusit – věřím, že se to vyplatí.

Článek je redakčně upravenou verzí původního blogového příspěvku.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.